Berouw

Toen Jezus Zijn bediening begon, was het eerste wat Hij predikte de leer van bekering.

“Vanaf die tijd begon Jezus te prediken en te zeggen: bekeer u, want het koninkrijk der hemelen is nabijgekomen.” ~ Mat 4:17

Wanneer een zondaar de Geest van God begint te voelen die hun hart van zonde overtuigt, is berouw de eerste stap die die zondaar naar God zet.

Een hart dat uitkijkt naar berouw is vereist voor de zondaar om zelfs maar een benadering van de Heiland te beginnen. Het is dus alleen maar logisch dat Johannes de Doper volledige berouw zou eisen van degenen die tot hem kwamen om zich te laten dopen.

"En hij kwam in het hele land rond Jordanië en predikte de doop van berouw voor de vergeving van zonden" ~ Luke 3: 3

Mensen hebben een sterke neiging om te vertrouwen op hun opvoeding, of dat ze als kind of als volwassene zijn gedoopt, of dat ze zijn opgegroeid in een goed kerkelijk gezin, enz. Maar geen van die dingen zal het feit vervangen dat het individu moet volledig berouw hebben van alle zonden voordat ze gered kunnen worden.

Daarom instrueerde Johannes de Doper de mensen sterk om op niets anders te vertrouwen. Maar dat ze zich volledig van hun zonden moeten bekeren en dit laten zien door de vruchten van hun zondevrij leven dat ze nu proberen te leven.

“Breng daarom vruchten voort die bekering waardig zijn, en begin niet bij uzelf te zeggen: wij hebben Abraham tot onze vader; want ik zeg u dat God uit deze stenen in staat is Abraham kinderen te verwekken.” ~ Lukas 3:8

Wat is de definitie van 'bekeren':

“Zelfverwijt, wroeging of berouw voelen voor gedrag in het verleden; spijt voelen of van gedachten veranderen met betrekking tot een handeling in het verleden als gevolg van ontevredenheid met het of het resultaat ervan.”

Zo vaak, zelfs vóór de verlossing, kunnen er vele manieren zijn waarop iemand kan beginnen te werken aan het corrigeren van zijn manier van leven. Ze kunnen een einde maken aan veel zonden die ze vroeger deden; en dat is goed. Maar dat betekent niet dat ze al gered zijn. Verlossing is de volledige vergeving van alle zonden, omdat het individu spijt heeft van al zijn zonden. Dus het individu moet er volledig naar verlangen om zich volledig af te keren van alles waarvan hij weet dat het zonde is.

En dan, zelfs nadat iemand gered is, kunnen ze andere dingen ontdekken waarvan ze niet wisten dat het zonde was. Als ze dat doen, keren ze zich daar ook van af.

Wat de zondaar betreft, definieerde de profeet Jesaja bekering als volgt:

"Laat de goddeloze zijn weg verlaten en de onrechtvaardige zijn gedachten; en laat hij terugkeren tot de Heer, en hij zal barmhartig zijn over hem en onze God, want hij zal overvloedig vergeven." ~ Jesaja 55: 7

Bekering werd duidelijk onderwezen door Jezus en de apostelen. Er is hierop geen uitzondering voor iedereen die de leeftijd van verantwoordelijkheid voor God bereikt.

Jezus leerde:

"En zeggende: de tijd is vervuld en het Koninkrijk van God is nabij gekomen, bekeert u en gelooft het evangelie." ~ Markeer 1:15

De apostelen gebood zondaars om zich te bekeren.

‘Toen zei Petrus tot hen: bekeert u en laat u een ieder van u dopen in de naam van Jezus Christus tot vergeving van zonden, en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.’ ~ Handelingen 2:38

"Bekeert u daarom en bekeert u, opdat uw zonden uitgewist mogen worden, wanneer de tijden van verkwikking zullen komen van het aangezicht des Heren" ~ Handelingen 3:19

“En de tijden van deze onwetendheid waar God naar knipoogde; maar beveelt nu alle mensen overal om zich te bekeren” ~ Handelingen 17:30

Nogmaals, van iedereen wordt berouw gevraagd, hoe goed of zelfingenomen ze ook zijn.

“Er waren in die tijd sommigen aanwezig die hem vertelden over de Galileeërs, wier bloed Pilatus met hun offers had vermengd. En Jezus antwoordde en zei tot hen: veronderstelt u dat deze Galileeërs zondaars waren boven alle Galileeërs, omdat zij zulke dingen hebben geleden? Ik zeg u, nee: maar tenzij u zich bekeert, zult u allen evenzo omkomen. Of die achttien, op wie de toren in Siloam viel en hen doodde, denkt u dat zij zondaars waren boven alle mensen die in Jeruzalem wonen? Ik zeg u, nee: maar tenzij u zich bekeert, zult u allen evenzo omkomen.” ~ Lukas 13:1-5

Bekering houdt ook in dat er echt Goddelijk verdriet is - uit het diepst van het hart.

“Twee mannen gingen naar de tempel om te bidden; de een een Farizeeër en de ander een tollenaar. De Farizeeër stond en bad aldus met zichzelf, God, ik dank U, dat ik niet ben zoals andere mensen, afpersers, onrechtvaardigen, overspelers, of zelfs als deze tollenaar. Ik vast twee keer per week, ik geef tienden van alles wat ik bezit. En de tollenaar, die van verre stond, wilde niet zozeer zijn ogen opheffen naar de hemel, maar sloeg op zijn borst, zeggende: God, wees mij zondaar genadig. Ik zeg u, deze man ging eerder gerechtvaardigd naar zijn huis dan de andere; want een ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden; en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.” ~ Lukas 18:10-14

Een zondaar heeft een waar goddelijk verdriet nodig. Verwar dit niet met een werelds verdriet. Ware goddelijke droefheid is geen droefheid alleen omdat je verstrikt bent geraakt in je zonde, of dat je lijdt omdat je voor je zonde aan het oogsten bent. Dat is werelds verdriet.

De apostel Paulus legde duidelijk het verschil uit tussen de twee soorten verdriet.

“Want hoewel ik u met een brief berouw heb bezorgd, heb ik geen berouw, hoewel ik wel berouw had: want ik bemerk dat dezelfde brief u berouw heeft bezorgd, al was het maar voor een tijd. Nu verblijd ik me, niet dat u berouw kreeg, maar dat u berouw had tot bekering: want u werd berouw op een goddelijke manier, opdat u door ons in niets schade zou oplopen. Want goddelijke droefheid werkt berouw tot zaligheid, niet om zich van te bekeren: maar de droefheid van de wereld werkt de dood. Want zie, dit is precies hetzelfde, want u treurde om een goddelijke soort, wat een zorgvuldigheid heeft het in u gewrocht, ja, wat een opruiming van uzelf, ja, wat een verontwaardiging, ja, wat een angst, ja, wat een hevig verlangen, ja, wat een ijver, ja , wat een wraak! In alle dingen heb je jezelf goedgekeurd om duidelijk te zijn in deze zaak.” ~ 2 Korintiërs 7:8-11

Een goddelijk verdriet zal ervoor zorgen dat je volledig verandert en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in de zonde.

Toen de verloren zoon naar huis terugkeerde, was hij een voorbeeld van goddelijk verdriet.

“En hij zei: een zeker man had twee zonen: en de jongste van hen zei tot zijn vader: Vader, geef mij het deel van de goederen dat mij toekomt. En hij verdeelde hun zijn levensonderhoud. En niet veel dagen daarna verzamelde de jongste zoon alles en maakte zijn reis naar een ver land, en verspilde daar zijn vermogen met een losbandig leven. En toen hij alles had uitgegeven, ontstond er een machtige hongersnood in dat land; en hij begon gebrek te krijgen. En hij ging en voegde zich bij een burger van dat land; en hij stuurde hem naar zijn velden om de varkens te weiden. En hij zou graag zijn buik hebben gevuld met de schillen die de zwijnen aten: en niemand gaf het hem. En toen hij tot zichzelf kwam, zei hij: hoeveel dagloners van mijn vader hebben brood genoeg en over, en ik kom om van de honger! Ik zal opstaan en naar mijn vader gaan en tot hem zeggen: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, en ben niet meer waard uw zoon genoemd te worden: maak mij als een van uw dagloners. En hij stond op, en kwam tot zijn vader. Maar toen hij nog ver weg was, zag zijn vader hem, en had medelijden, en rende naar hem toe, viel hem om de hals en kuste hem. En de zoon zei tot hem: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor uw ogen, en ben niet meer waardig uw zoon genoemd te worden." ~ Lukas 15:11-21

De Geest van God moet de mens eerst van zijn zonden overtuigen, voordat de mens zich kan bekeren.

"Niemand kan tot mij komen, tenzij de Vader die mij heeft gezonden, hem trekt, en ik zal hem op de laatste dag opwekken." ~ Johannes 6:44

De Heilige Geest die tot het hart spreekt, is hoe God mensen trekt en hen overtuigt van hun zonde en hun noodzaak om zich ervan te bekeren.

"En wanneer hij is gekomen, zal hij de wereld terechtwijzen van zonde, gerechtigheid en oordeel" ~ Johannes 16:8

Onze zonden hoeven niet voor mensen te worden beleden. Maar ze moeten beleden worden aan God, die alleen de macht heeft om zonden te vergeven.

"Als we onze zonden belijden, is hij getrouw en rechtvaardig om ons onze zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid." ~ 1 Johannes 1:9

Maar er zijn tijden dat we degenen tegen wie we gezondigd hebben, moeten vragen om ons te vergeven. Dit maakt deel uit van onszelf opruimen voor degenen die we hebben geschaad.

'Daarom, als u uw gave naar het altaar brengt, en u zich daar herinnert dat uw broer iets tegen u heeft gedaan; Laat daar uw gave voor het altaar, en ga heen; verzoen je eerst met je broer, en kom dan en offer je gave.” ~ Mattheüs 5:23-24

Dit brengt een goed geweten voort zowel jegens mensen als jegens God.

"En hierin oefen ik mezelf, om altijd een geweten te hebben dat vrij is van aanstoot jegens God en jegens de mens." ~ Handelingen 24:16

Het belijden van bepaalde zonden aan een persoon kan die persoon meer pijn doen. In dat geval is het beter om het die persoon niet op te biechten. God zou niet willen dat je iemand pijn doet, of iemands hart breekt, door een zonde uit het verleden te belijden. Sommige zonden kunnen het beste worden vergeten en nooit worden genoemd. Gods manier geneest het gebroken hart, dus hij wil niet dat we een gebroken hart veroorzaken!

"Hij geneest de gebrokenen van hart en verbindt hun wonden." ~ Psalm 147:3

Berouw vereist dat restitutie uiteindelijk wordt gedaan waar het verschuldigd is:

“Als de goddeloze het pand teruggeeft, geeft hij opnieuw wat hij had beroofd, wandelt in de statuten des levens, zonder onrecht te bedrijven; hij zal zeker leven, hij zal niet sterven.” ~ Ezechiël 33: 15

Teruggave was een van de eerste dingen waar Zacheüs aan dacht nadat hij Jezus Christus had ontmoet.

“En zie, er was een man die Zacheüs heette, de voornaamste onder de tollenaars, en hij was rijk. En hij zocht Jezus te zien wie hij was; en kon niet voor de pers, omdat hij klein van gestalte was. En hij rende voorop, en klom in een wilde vijgenboom om hem te zien: want hij moest die weg passeren. En toen Jezus bij de plaats kwam, keek hij op, en zag hem, en zei tot hem: Zacheüs, haast je en kom naar beneden; want vandaag moet ik in uw huis verblijven. En hij haastte zich, en kwam naar beneden, en ontving hem met blijdschap. En toen ze het zagen, mompelden ze allemaal dat hij weg was om te gast te zijn bij een man die een zondaar is. En Zacheüs stond op en zei tot de Heer; zie, Heer, de helft van mijn goederen geef ik aan de armen; en als ik iemand door een valse beschuldiging iets heb afgenomen, geef ik hem viervoudig terug.” ~ Lukas 19:2-8

Bekering houdt in dat je bereid bent anderen te vergeven. Alle haat, boosheid, wrok en slechte gevoelens jegens anderen moeten worden vergeven.

“Want indien gij mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven: maar indien gij de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.” ~ Mattheüs 6:14-15

Bedenk dat Jezus zelfs degenen die hem kruisigden vergaf, net zoals zij hem kruisigden.

“…Vader, vergeef het hun; want zij weten niet wat zij doen, en zij scheidden zijn klederen en wierpen het lot.” ~ Lukas 23:34

De daad van berouw is tweeledig. Het betekent niet alleen het zich afkeren van de zonde, maar ook het zich tot God wenden voor vergeving. En wanneer we ons volledig bekeren voor God, zullen we de verfrissing en opluchting leren kennen die van God komen wanneer hij ons verzekert: we zijn vergeven!

"Bekeert u daarom en bekeert u, opdat uw zonden uitgewist mogen worden, wanneer de tijden van verkwikking zullen komen van het aangezicht des Heren" ~ Handelingen 3:19

“Zegende: Zalig zijn zij wier ongerechtigheden zijn vergeven en wier zonden bedekt zijn. Gezegend is de man aan wie de Heer de zonde niet toerekent.” ~ Romeinen 4:7-8

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK