Verlossing door Jezus Christus

De eigenlijke missie van de Zoon van God bij zijn komst naar de aarde was om redding te brengen aan de verloren, zondige mens, en om de relatie van de mens met zijn hemelse Vader te verzoenen door het wegnemen van de zonde.

“Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.” ~ Lukas 19:10

“Dit is een getrouwe uitspraak, en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld kwam om zondaars te redden; van wie ik de leider ben.” ~ 1 Tim 1:15

"Jezus antwoordde en zei tot hem: Als een man mij liefheeft, zal hij mijn woorden houden; en mijn Vader zal van hem houden, en wij zullen tot hem komen en bij hem wonen." ~ Johannes 14:23

Redding betekent:

'De handeling van het redden of leveren.'

In theologisch gebruik, verlossing van de macht en straf van de zonde.

"En zij zal een zoon baren, en gij zult zijn naam JEZUS noemen: want hij zal zijn volk redden van hun zonden." ~ Mattheüs 1:21

Wanneer Christus u redt, verlost Hij u van de macht van de zonde in uw leven.

'En u weet dat hij gemanifesteerd is om onze zonden weg te nemen; en in hem is geen zonde. Wie in hem blijft, zondigt niet; wie zondigt, heeft hem niet gezien en ook niet gekend. Kindertjes, laat niemand u misleiden: hij die gerechtigheid doet, is rechtvaardig, zoals hij ook rechtvaardig is. Hij die zonde doet, is uit de duivel; want de duivel zondigt vanaf het begin. Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, om de werken van de duivel teniet te doen. Een ieder die uit God geboren is, begaat geen zonde; want zijn zaad blijft in hem; en hij kan niet zondigen, omdat hij uit God geboren is. Hierin worden de kinderen van God geopenbaard, en de kinderen van de duivel: wie de gerechtigheid niet doet, is niet uit God, noch hij die zijn broeder niet liefheeft.” ~ 1 Johannes 3:5-10

Is volledige verlossing van alle zonde nu een mogelijkheid? Ja!

"Daarom is hij ook in staat om hen, die door hem tot God komen, tot het uiterste te redden, aangezien hij altijd leeft om voor hen te pleiten." ~ Hebreeën 7:25

“Daarom, indien iemand in Christus is, is hij een nieuw schepsel: oude dingen zijn voorbijgegaan; zie, alle dingen zijn nieuw geworden. En alle dingen zijn van God, die ons door Jezus Christus met Zichzelf heeft verzoend, en ons de bediening van verzoening heeft gegeven” ~ 2 Korintiërs 5:17-18

Maar redding kan in dit leven worden verwaarloosd.

'Hoe zullen we ontkomen, als we zo'n grote redding veronachtzamen; die aanvankelijk door de Heer werd gesproken en aan ons werd bevestigd door hen die hem hoorden” ~ Heb 2:3

Verlossing is een realiteit voor degenen die geloven, wanneer ze volledig vanuit het hart geloven.

'En bracht ze naar buiten en zei: Heren, wat moet ik doen om gered te worden? En zij zeiden: Geloof in de Here Jezus Christus, en u zult behouden worden, en uw huis.” ~ Handelingen 16:30-31

"Als u met uw mond de Here Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u behouden worden." ~ Rom 10:9

'Zie, nu is de aanvaarde tijd; zie, nu is de dag van redding.' Als God tot je hart spreekt, stel het dan niet uit tot een andere dag.

'Want hij zegt: Ik heb u gehoord op een aanvaardbare tijd, en op de dag des heils heb ik u geholpen: zie, dit is de aanvaarde tijd; zie, nu is de dag van de zaligheid.” ~ 2 Kor 6:2

Het Woord van God vermeldt dat velen redding verkregen in de apostolische tijden.

"Het einde van uw geloof ontvangen, ja, de redding van uw zielen." ~ 1 huisdier 1:9

“Want de prediking van het kruis is voor hen die verloren gaan dwaasheid; maar voor ons die behouden zijn, is het de kracht van God.’ ~ 1 Kor 1:18

“Toen werden zij die zijn woord met blijdschap aanvaardden, gedoopt: en op dezelfde dag werden er ongeveer drieduizend zielen aan toegevoegd… … God lovende en gunst genietend bij het hele volk. En de Heer voegde dagelijks aan de gemeente toe wat behouden moest worden.” ~ Handelingen 2:41 & 47

Redding wordt beschreven door drie verschillende aspecten van hetzelfde werk; Rechtvaardiging, bekering en de wedergeboorte.

Rechtvaardiging:

Rechtvaardiging is het juridische aspect van redding: vrijspreken van schuld, vrijgesproken worden voor God.

Een individu wordt gerechtvaardigd door het geloof. Christus heeft de losprijs betaald, hij heeft de straf voor onze zonden op zich genomen. Hij werd zonde voor ons, zodat wij rechtvaardig konden worden. We hoeven het alleen in geloof te nemen.

“Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God; Vrijelijk gerechtvaardigd worden door zijn genade door de verlossing die in Christus Jezus is: Die God heeft voorgesteld als een verzoening door het geloof in zijn bloed, om zijn gerechtigheid te verkondigen voor de vergeving van zonden die voorbij zijn, door de verdraagzaamheid van God; Om, zeg ik, in deze tijd zijn gerechtigheid te verkondigen: opdat hij rechtvaardig zou zijn, en de rechtvaardiger van hem die in Jezus gelooft. Waar is opscheppen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? van werken? Neen: maar door de wet des geloofs. Daarom concluderen we dat een mens gerechtvaardigd wordt door het geloof zonder de werken van de wet.” ~ Rom 3:23-28

“Want hij heeft hem tot zonde gemaakt voor ons, die geen zonde kende; opdat wij tot gerechtigheid van God in hem gemaakt zouden worden.” ~ 2 Kor 5:21

"Daarom gerechtvaardigd door het geloof, hebben we vrede met God door onze Heer Jezus Christus:" ~ Rom 5:1

Als we gerechtvaardigd zijn van de straf op de zonde, zullen we dan doorgaan met de zonde?

'Wat zullen we dan zeggen? Zullen we doorgaan met zondigen, opdat de genade overvloedig mag zijn? God verhoede. Hoe zullen wij, die dood zijn voor de zonde, daarin nog langer leven?” ~ Rom 6:1

Conversie:

Bijbel bekering is een echte verandering van hart en leven. Bekering moet net zoveel voor u en mij betekenen als voor Paulus op de weg naar Damascus.

"Bekeert u daarom en bekeert u, opdat uw zonden uitgewist mogen worden, wanneer de tijden van verkwikking zullen komen van het aangezicht des Heren." ~ Handelingen 3:19

“En het geschiedde dat, terwijl ik mijn reis maakte en rond het middaguur in de buurt van Damascus kwam, plotseling vanuit de hemel een groot licht om mij heen verscheen. En ik viel op de grond en hoorde een stem tot mij zeggen: Saul, Saul, waarom vervolgt u mij? En ik antwoordde: wie bent U, Heer? En hij zei tot mij: Ik ben Jezus van Nazareth, die gij vervolgt. En zij die bij hem waren, zagen inderdaad het licht en werden bevreesd; maar zij hoorden de stem niet van hem die tot mij sprak. En ik zei: wat moet ik doen, Heer? En de Heer zei tot mij: Sta op en ga naar Damascus; en daar zal u worden verteld van alle dingen die voor hen zijn bestemd om te doen. En toen ik de glorie van dat licht niet kon zien, geleid door de hand van hen die bij mij waren, kwam ik in Damascus. En ene Ananias, een toegewijd man volgens de wet, die een goed bericht had van alle Joden die daar woonden, kwam naar mij toe, stond op en zei tegen mij: Broeder Saul, word weerzien. En hetzelfde uur keek ik naar hem op. En hij zei: De God van onze vaderen heeft u uitverkoren, opdat u zijn wil zou kennen, en die Rechtvaardige zou zien, en de stem van zijn mond zou horen. Want u zult zijn getuige zijn voor alle mensen van wat u hebt gezien en gehoord. En nu, waarom vertoeft gij? Sta op, laat u dopen en uw zonden wegwassen, terwijl u de naam des Heren aanroept.” ~ Handelingen 22:6

"En zei: Voorwaar, Ik zeg u: Tenzij u zich bekeert en als kleine kinderen wordt, zult u het koninkrijk der hemelen niet binnengaan." ~ Mat 18:3

Bijbel bekering is meer dan een zondaar veranderen in een 'zondigende christen'. Het verandert een zondaar in een heilige en raakt elke vezel van zijn leven. Dus deze doctrine van de "wedergeboorte" is fundamenteel en absoluut noodzakelijk om een christen te worden.

“Jezus antwoordde en zei tot hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Tenzij een mens wederom geboren wordt, kan hij het koninkrijk van God niet zien. Nikodemus zei tot hem: Hoe kan een mens geboren worden als hij oud is? Kan hij voor de tweede keer in de baarmoeder van zijn moeder komen en geboren worden? Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij een mens geboren wordt uit water en Geest, kan hij het koninkrijk van God niet binnengaan.” ~ Johannes 3: 3

Alle mensen zijn de schepselen van God, maar niet alle mensen zijn de kinderen van God, zoals tegenwoordig algemeen wordt aangenomen.

“Hij kwam tot de zijnen, en de zijnen ontvingen hem niet. Maar zovelen als er hem ontvingen, aan hen gaf hij de macht om de zonen van God te worden, zelfs aan hen die in zijn naam geloofden: die geboren zijn, niet uit bloed, noch uit de wil van het vlees, noch uit de wil van de mens , maar van God.” ~ Johannes 1:11

De wedergeboorte:

De Wedergeboorte is noodzakelijk omdat de mens, om verlossing te verkrijgen, geestelijk levend moet worden.

“En u hebt hij levend gemaakt (of levend gemaakt), die dood was in overtredingen en zonden; Waarin u in het verleden wandelde volgens de loop van deze wereld, volgens de vorst van de macht van de lucht, de geest die nu werkt in de kinderen van ongehoorzaamheid: "~ Ef 2:1-2

Is het mogelijk om in dit leven opnieuw geboren te worden?

"Iedereen die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren; en iedereen die hem liefheeft die verwekt heeft, heeft ook hem lief die uit hem is verwekt." ~ 1 Johannes 5:1

Het is onmogelijk om de Wedergeboorte te ervaren door onze goede daden of ons goede morele leven. Wedergeboorte komt van boven.

“En dit is het verslag, dat God ons het eeuwige leven heeft gegeven, en dit leven is in zijn Zoon. Hij die de Zoon heeft, heeft het leven; en wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet. Deze dingen heb ik u geschreven die gelooft in de naam van de Zoon van God; opdat u weet dat u eeuwig leven hebt en dat u gelooft in de naam van de Zoon van God. En dit is het vertrouwen dat we in hem hebben, dat, als we iets vragen naar zijn wil, hij ons hoort: "~ 1 Johannes 5:11-14

De wedergeboorte wordt geboren in het eeuwige leven.

'Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: hij die mijn woord hoort en gelooft in hem die mij heeft gezonden, heeft eeuwig leven en zal niet veroordeeld worden; maar is voorbij van dood tot leven.” ~ Johannes 5:24

'U moet opnieuw geboren worden' (Johannes 3:3). De kinderdoop, ceremoniële riten, lid worden van de kerk of naar het altaar gaan, kunnen de wedergeboorte niet vervangen.

Er zijn bewijzen van verlossing in ons eigen hart die ons ervan verzekeren dat we gered zijn. De apostelen zelf kenden het als een gezegende realiteit.

'We weten dat we van de dood in het leven zijn overgegaan, omdat we de broeders liefhebben. Wie zijn broeder niet liefheeft, blijft in de dood.” ~ 1 Johannes 3:14

Want zovelen als er door de Geest van God worden geleid, zijn de zonen van God. Want u hebt niet opnieuw de geest van slavernij ontvangen om te vrezen; maar u hebt de Geest van aanneming ontvangen, waardoor wij uitroepen: Abba, Vader. De Geest zelf getuigt met onze geest, dat wij de kinderen van God zijn: "~ Romeinen 8:14-16"

We kunnen weten dat er een verandering heeft plaatsgevonden wanneer onze zonden zijn vergeven.

"Om zijn volk kennis van redding te geven door de vergeving van hun zonden," ~ Luke 1: 77

Niet alleen is er een bevrijding van de last en schuld van de zonde, maar er zijn ook nieuwe verlangens, nieuwe hoop en heilige richtlijnen in ons hart die richting geven aan ons leven.

“Daarom, indien iemand in Christus is, is hij een nieuw schepsel: oude dingen zijn voorbijgegaan; zie, alle dingen zijn nieuw geworden. En alle dingen zijn uit God, die ons door Jezus Christus met Zichzelf heeft verzoend, en ons heeft gegeven tot de bediening van de verzoening;' ~ 2 Kor 5: 17

Een ander bewijs van verlossing is dat we van God houden en dat we Zijn woord zullen gehoorzamen.

"Jezus antwoordde en zei tot hem: als een man mij liefheeft, zal hij mijn woorden houden; en mijn Vader zal hem liefhebben, en wij zullen tot hem komen en bij hem wonen." ~ Johannes 14:23

Onze redding zal ervoor zorgen dat we zelfs onze vijanden liefhebben.

'Maar ik zeg u: heb uw vijanden lief, zegen hen die u vervloeken, doe goed aan hen die haten, en bid voor hen die u schandelijk gebruiken en vervolgen; opdat u de kinderen bent van uw Vader die in de hemel is: want Hij laat zijn zon opgaan over de bozen en over de goeden, en laat het regenen over de rechtvaardigen en over de onrechtvaardigen.” ~ Mat 5:44-45

Er zal een heel speciale liefde voor Gods kinderen zijn als we wedergeboren zijn.

"Hierdoor zullen alle mensen weten dat u mijn discipelen bent, als u van elkaar houdt." ~ Johannes 13:35

We zullen het innerlijke getuigenis van de Geest van God hebben.

"De geest zelf getuigt met onze geest, dat wij de kinderen van God zijn:" ~ Rom 8:16 "

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK