Heiliging en de vervulling van de Heilige Geest

Webster definieert het woord 'heiligen' als:

1. Om heilig of heilig te maken; apart zetten voor een heilig ambt of voor religieus gebruik of viering; te wijden door middel van passende riten.

2. Om vrij te maken van zonde; om te reinigen van morele corruptie en vervuiling; Zuiveren.

In het Nieuwe Testament maakt heiliging deel uit van het grote verlossingsplan dat voor ons is gekocht door Jezus' bloed, en ons in staat stelt vervuld te worden met de Heilige Geest.

Zo belangrijk is heiliging, dat Jezus bad dat zijn discipelen geheiligd mochten worden, en hij stierf om die ervaring mogelijk te maken.

“Ik heb hun uw woord gegeven; en de wereld heeft ze gehaat, omdat ze niet van de wereld zijn, zoals ik niet van de wereld ben. Ik bid niet dat je ze uit de wereld zou halen, maar dat je ze zou bewaren voor het kwaad. Zij zijn niet van de wereld, zoals ik niet van de wereld ben. Heilig hen door uw waarheid: uw woord is waarheid. Zoals Gij mij de wereld in hebt gezonden, zo heb ik hen ook de wereld in gezonden. En ter wille van hen heilig ik mij, opdat ook zij door de waarheid geheiligd worden. Ik bid niet alleen voor hen, maar ook voor hen die door hun woord in mij zullen geloven; Dat ze allemaal één mogen zijn; zoals Gij, Vader, zijt in mij, en ik in u, opdat ook zij één in ons zijn; opdat de wereld zal geloven dat Gij mij hebt gezonden. En de heerlijkheid die u mij hebt gegeven, heb ik hun gegeven; opdat zij één mogen zijn, zoals wij één zijn: ik in hen, en gij in mij, opdat zij in één vervolmaakt kunnen worden; en opdat de wereld weet dat u mij hebt gezonden en dat u hen hebt liefgehad, zoals u mij hebt liefgehad.’ ~ Johannes 17:14-23

„Daarom heeft ook Jezus, om met zijn eigen bloed het volk te heiligen, buiten de poort geleden.” ~ Hebreeën 13:12

Zelfs in het Oude Testament kon men vergeven worden. Maar het begrip 'heiligen' was in het Oude Testament anders dan in het Nieuwe Testament. 'Heiligen' was meer ritueel in het Oude Testament, en het had betrekking op de fysieke aanduiding van: mensen, plaatsen of dingen die opzij waren gezet om alleen voor Gods doel te worden gebruikt. Maar een persoon heiligen voor een bepaald ambt veranderde niets aan de aard van de hartenwensen van die persoon.

In het Nieuwe Testament is heiliging een werk dat in het hart plaatsvindt. Heiliging is beslist een nieuwtestamentische doctrine.

Het was het offer dat Jezus bracht waardoor ware christenen in deze tijd geheiligd kunnen worden.

“Mannen, heb uw vrouw lief, zoals ook Christus de kerk heeft liefgehad en zichzelf ervoor heeft gegeven; Opdat hij het zou heiligen en reinigen met het wassen van water door het woord "~ Efeziërs 5:25"

Het is de persoonlijke geest van het individu die geheiligd moet worden om de wil van de hemelse Vader volledig te kunnen gehoorzamen.

"Verkozen volgens de voorkennis van God en de Vader, door heiliging van de geest, tot gehoorzaamheid en besprenkeling met het bloed van Jezus Christus: genade voor u, en vrede, wordt vermenigvuldigd." ~ 1 Petrus 1:2

In het Nieuwe Testament duidt heiliging op volledigheid. Een grondige verandering in de individuele geest omdat de wil van het individu wordt gekruisigd zodat de wil van de Heilige Geest het individu kan vervullen. Dan kan het individu behoed worden voor de vele verdorvenheden van de verleidingen van de wereld.

“En de God van de vrede zelf heiligt u geheel; en ik bid God dat uw hele geest en ziel en lichaam onberispelijk bewaard worden tot de komst van onze Heer Jezus Christus. Getrouw is hij die u roept, die het ook zal doen.” ~ 1 Thessalonicenzen 5:23-24

De kracht van de Heilige Geest die van binnen regeert, zal het individu in staat stellen de verleidingen van Satan te weerstaan. Door het offer van Jezus Christus kan de mensheid tegenwoordig niet alleen vergeven worden, maar ook heilig worden gemaakt, zodat hij of zij rechtstreeks in de tegenwoordigheid van God zelf kan komen. Door het offer dat Christus aan het kruis bracht, kan de mensheid nu de Heilige Geest ontvangen en vervuld worden.

Heiliging vindt zijn type in het Oude Testament onder de mozaïekwet. Dit oudtestamentische type helpt ons te begrijpen wat Christus vandaag voor ons kan doen.

De oudtestamentische tabernakel bestond uit twee compartimenten, omringd door een buitenste voorhof. De twee compartimenten van de tabernakel stonden bekend als het Heilige en het Heilige der Heiligen.

Tabernakeldiagram in het Oude Testament

Het Heilige bevatte de tafel met toonbroden, de gouden kandelaar en het reukofferaltaar. In het Heilige der Heiligen was de Ark des Verbonds met daarin de stenen tafels samen met andere heilige voorwerpen. De twee secties werden gescheiden door een zeer kostbare sluier. De priesters dienden in het Heilige, maar het Heilige der Heiligen ging de hogepriester eenmaal per jaar alleen binnen (Verzoendag). Het Heilige der Heiligen was waar de aanwezigheid van God zelf was. Als de Hogepriester zichzelf niet goed had voorbereid en gereinigd van enig spoor van zonde, zou hij sterven als hij in de tegenwoordigheid van God kwam.

Toen Jezus stierf, werd de sluier tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen van boven naar beneden opengescheurd. Dit betekende dat we door Jezus' offer nu in de tegenwoordigheid van de almachtige God kunnen komen. We kunnen heilig gemaakt worden, geheiligd worden door het bloed van Jezus.

“En Jezus riep met luide stem en gaf de geest. En het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën van boven naar beneden.” ~ Marcus 15:37-38

Christus heeft ons niet vergeven zodat we zwak zouden zijn en terug zouden vallen in zonde. Jezus deed een compleet werk. Hij voorzag in een manier waarop we van binnen heilig kunnen worden gemaakt, en in staat zijn te genieten van de aanwezigheid van Gods Heilige Geest in ons hart.

“Daarom, broeders, vrijmoedigheid hebbend om het heiligste binnen te gaan door het bloed van Jezus, langs een nieuwe en levende weg, die hij voor ons heeft ingewijd, door de sluier, dat wil zeggen, zijn vlees; En het hebben van een hogepriester over het huis van God; Laten we naderen met een oprecht hart in de volle verzekering van het geloof, terwijl ons hart besprenkeld is met een slecht geweten en ons lichaam gewassen is met zuiver water.” ~ Hebreeën 10:19-22

Terwijl de priesters niet konden dienen in het Heilige der Heiligen, maakte de dood van Christus het mogelijk dat de sluier geestelijk volledig in tweeën scheurde en dat de mens een dubbele ervaring kon genieten. De mensheid zou dus geestelijk in de tegenwoordigheid van God zelf kunnen zijn.

Heiliging laat iemand geestelijk toe tot het Heilige der Heiligen van het Nieuwe Testament, waar de wetten van God in het hart zijn geschreven.

“Want door één offerande heeft hij voor eeuwig volmaakt degenen die geheiligd zijn. Waarvan ook de Heilige Geest voor ons een getuige is; want nadat hij eerder had gezegd: Dit is het verbond dat ik na die dagen met hen zal sluiten, zegt de Heer, Ik zal mijn wetten in hun hart en in hun gedachten leggen zal ik ze schrijven” ~ Heb 10:14-16

Tegenwoordig woont God niet in een fysieke tabernakel, tempel of heiligdom, maar in de harten van zijn geheiligde heiligen.

“Weet u niet dat u de tempel van God bent en dat de Geest van God in u woont? Indien iemand de tempel van God verontreinigt, zal God hem vernietigen; want de tempel van God is heilig, welke tempel gij zijt.” ~ 1 Korintiërs 3:16-17

De geestelijke natuur van de mens zal spoedig verdorven worden door zonde, als de Heilige Geest niet in controle is. De mens heeft alleen een vleselijke natuur zonder de Heilige Geest van binnen. Dus door het offer van Jezus Christus kunnen we nu de goddelijke natuur van de Heilige Geest in ons hebben.

"Waardoor ons buitengewoon grote en kostbare beloften zijn gegeven: opdat u hierdoor deel zou hebben aan de goddelijke natuur, ontkomen aan het verderf dat door lust in de wereld is." ~ 2 Petrus 1:4

Lust is dat vleselijke verlangen dat uiteindelijk zal zegevieren, als we niet in liefde, vanuit het diepst van ons hart, ons hart volledig hebben overgegeven aan de wil van Gods Heilige Geest.

De mensheid zonder de Geest van God is vleselijk of vleselijk; ook al is hij religieus.

"Hoe ze je vertelden dat er in de laatste tijd spotters zouden zijn, die zouden wandelen naar hun eigen goddeloze lusten. Dit zijn zij die zich afscheiden, zinnelijk, zonder de Geest. Maar gij, geliefden, bouwt uzelf op op uw allerheiligst geloof, biddend in de Heilige Geest: bewaar uzelf in de liefde van God, uitkijkend naar de barmhartigheid van onze Heer Jezus Christus voor het eeuwige leven.’ ~ Judas 1:18-21

De geest die een zondaar heeft, is een vleselijke. Een geest die tegengesteld is aan de Geest van God.

“Waarin gij in het verleden wandelde volgens de loop van deze wereld, volgens de vorst van de macht van de lucht, de geest die nu werkt in de kinderen der ongehoorzaamheid: onder wie wij ook allemaal onze gesprekken hebben gehad in het verleden in de lusten van ons vlees, die de verlangens van het vlees en van de geest vervullen; en waren van nature de kinderen des toorns, net als anderen.” ~ Efeziërs 2: 2-3

Maar waar hebben we die "kinderen van toorn"-natuur vandaan? Het werd ons doorgegeven van helemaal terug tot Adam en Eva, omdat zij de eersten waren die hun geest verdorven.

Adam en Eva werden heilig geschapen, want toen God Adam schiep, maakte hij hem tot een levende ziel. God blies de levensadem in Adam, rechtstreeks uit zichzelf. En later schiep God Eva uit een rib van Adam.

“Dus God schiep de mens naar zijn eigen beeld, naar het beeld van God schiep hij hem; man en vrouw schiep hij hen.” ~ Genesis 1:27

God is een Geest, dus het beeld dat op Gods beeld leek, was de geest die God aan Adam en Eva gaf.

“En de Here God vormde de mens uit het stof van de aarde, en blies de levensadem in zijn neusgaten; en de mens werd een levende ziel.” ~ Genesis 2:7

Adam begon als een levende ziel vanwege Gods Geest in hem. Eva was ook de schepping van God, geschapen uit Adam.

“En de Here God deed een diepe slaap op Adam vallen, en hij sliep; en hij nam een van zijn ribben en sloot het vlees daarvoor in de plaats; En de rib, die de Here God van de mens genomen had, maakte van hem een vrouw en bracht haar tot de man.” ~ Genesis 2:21-22

Dus de vrouw die God uit Adam schiep, was ook naar het beeld van God. Ze waren allebei levende zielen vanwege de Heilige Geest van God die ze in zich hadden. Hetzelfde beeld dat God eerst in Adam blies.

Maar toen Adam en Eva zondigden, stierf hun ziel geestelijk. De Heilige Geest van God kon niet langer in hen wonen vanwege hun zonde. God waarschuwde hen dat dit zou gebeuren.

"Maar van de boom van kennis van goed en kwaad, daarvan zult u niet eten; want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven." ~ Genesis 2:17

En toen ze van de verboden boom aten, stierven ze niet fysiek, maar hun ziel stierf en de Geest van God verliet hen. Ze waren gescheiden van de tegenwoordigheid van God omdat zonde niet in Gods tegenwoordigheid kan zijn. God “met hen” was hun “leven”. Maar nu waren ze Gods aanwezigheid onwaardig. Daarom werden ze uit de Hof geworpen, en weg van de tegenwoordigheid van God.

'Daarom, als door één mens, is de zonde in de wereld gekomen en door de zonde de dood; en zo is de dood over alle mensen gekomen, want allen hebben gezondigd: (Want totdat de wet in de wereld was; maar zonde wordt niet toegerekend als er geen wet is. Niettemin regeerde de dood van Adam tot Mozes, zelfs over hen die niet hadden zondigde na de gelijkenis van Adam's overtreding, die de figuur is van hem die zou komen." ~ Romeinen 5:12-14

Later zien we dat de kinderen van Adam en Eva dezelfde gevallen natuur hadden als Adam en Eva, omdat ze ook niet de Heilige Geest in zich hadden. De mensheid heeft sindsdien dezelfde gevallen natuur gehad. Dus later lazen we het specifiek in de Schrift beschreven: hoe een kind van Adam en Eva niet het beeld van God had, maar het beeld van de gevallen Adam (ook al begon Adam oorspronkelijk met het beeld van God). Adams gevallen natuur van "geen Geest van de levende God", werd nu doorgegeven aan elke generatie.

“Dit is het boek van de generaties van Adam. Op de dag dat God de mens schiep, schiep hij hem naar de gelijkenis van God; Man en vrouw schiep hij hen; en zegende hen, en noemden hun naam Adam, op de dag dat ze werden geschapen. En Adam leefde honderddertig jaar, en verwekte een zoon naar zijn gelijkenis, naar zijn beeld; en noemde zijn naam Seth "~ Genesis 5:1-3"

We zien dus dat dit schriftgedeelte herhaalt wat al in Genesis hoofdstuk 1 is gezegd, om het verschil te benadrukken tussen de manier waarop Adam werd geschapen en hoe zijn nakomelingen na de val werden geboren. Dus honderddertig jaar later is Adam gevallen en heeft hij niet langer het beeld van God. Zijn ziel is dood door de zonde. En de natuur die hij heeft is vleselijk en vleselijk, vanwege de afwezigheid van Gods Heilige Geest. Daarom worden nu ook zijn kinderen geboren met dezelfde gevallen natuur. Dus ook zij hebben de Heilige Geest niet van binnen.

De mens zonder God is gevallen. Zijn aard verschilt niet veel van die van een dier (of beest), hoewel zijn redeneervermogen natuurlijk veel hoger is. Maar zijn natuur is nog steeds vleselijk.

En zo is het sindsdien altijd geweest.

"De goddelozen zijn vervreemd van de baarmoeder: ze dwalen af zodra ze geboren zijn, liegend." ~ Psalm 58:3

Koning David herkende deze natuur die hij ook ontving toen hij werd geboren.

“Zie, ik ben gevormd in ongerechtigheid; en zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.” ~ Psalm 51:5

De tweevoudige aard van de zonde maakt een tweede definitief werk van genade noodzakelijk. De mens heeft niet alleen vergeving nodig. Hij moet ook zijn eigen aard veranderen door opnieuw vervuld te worden met Gods Heilige Geest.

Dit is de reden waarom David later in Psalm 51 hierover profeteerde omdat hij een verandering in zijn geest wenste.

“Schep in mij een rein hart, o God; en vernieuw een oprechte geest in mij.” ~ Psalm 51:10

Onze geest moet veranderd worden als we heilig en zonder zonde willen blijven leven. Onze oude vleselijke geest heeft niet het vermogen om heilig te blijven!

“Want toen wij in het vlees waren, werkten de bewegingen van de zonden, die door de wet waren, in onze leden om vrucht te dragen voor de dood. Maar nu zijn we verlost van de wet, de dood waarin we werden vastgehouden; dat we dienen in nieuwheid van de geest, en niet in de oudheid van de letter.” ~ Romeinen 7:5-6

De apostel Paulus beschreef deze zondige natuur op een zeer gedetailleerde manier, omdat hij liet zien dat hij, voordat hij gered werd en de Heilige Geest ontving, met zijn eigen zondige natuur zou worstelen. De volgende tekst komt uit Romeinen, het 7e hoofdstuk, en gaat verder in het 8e hoofdstuk. Ik laat de genummerde verwijzingen naar de Schriften staan zodat u deze tekst zelf kunt verifiëren.

Beginnend in Romeinen 7:14

14 Want wij weten dat de wet geestelijk is: maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde.

15 Voor wat ik doe laat ik het niet toe; voor wat ik zou willen, dat doe ik niet; maar wat ik haat, dat doe ik.

16 Als ik dan doe wat ik niet wil, stem ik in met de wet dat het goed is.

17 Nu dan ben ik het niet meer die het doe, maar de zonde die in mij woont.

18 Want ik weet dat in mij (dat wil zeggen in mijn vlees) niets goeds woont; want het willen is bij mij aanwezig; maar hoe dat wat goed is, voor te stellen, vind ik niet.

19 Want het goede dat ik wil, doe ik niet; maar het kwade dat ik niet wil, dat doe ik.

20 Als ik dat nu doe, zou ik het niet doen, ik doe het niet meer, maar de zonde die in mij woont.

21 Ik vind dan een wet, dat, wanneer ik goed wil doen, het kwaad bij mij aanwezig is.

22 Want ik heb behagen in de wet van God naar de inwendige mens:

23 Maar ik zie een andere wet in mijn leden, strijdend tegen de wet van mijn verstand, en mij gevangen nemend onder de wet van de zonde die in mijn leden is.

24 O ellendige man die ik ben! Wie zal mij verlossen van het lichaam van deze dood?

25 Ik dank God door Jezus Christus, onze Heer. Dus dan dien ik zelf met het verstand de wet van God; maar met het vlees de wet der zonde.

Dan gaat de apostel Paulus verder met uit te leggen wat vervuld zijn met de Heilige Geest voor het individu doet: hoe het hun aard verandert.

Rom 8:1 Er is dan nu geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de geest.

2 Want de wet van de geest des levens in Christus Jezus heeft mij vrijgemaakt van de wet van zonde en dood.

3 Want wat de wet niet kon doen, omdat ze zwak was door het vlees, God zond zijn eigen zoon in de gelijkenis van zondig vlees, en veroordeelde voor de zonde de zonde in het vlees:

4 Opdat de gerechtigheid van de wet vervuld zou worden in ons, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de geest.

5 Want zij die naar het vlees zijn, bedenken de dingen van het vlees; maar zij die naar de geest zijn, de dingen van de geest.

6 Want vleselijk gezind zijn is de dood; maar geestelijk gezind zijn is leven en vrede.

7 Omdat het menselijke denken vijandschap is tegen God: want het is niet onderworpen aan de wet van God, en kan dat ook niet.

8 Zo dan kunnen zij die in het vlees zijn, God niet behagen.

9 Maar u bent niet in het vlees, maar in de geest, als de geest van God in u woont. Welnu, als iemand de geest van Christus niet heeft, is hij niet van hem.

Het volledige plan van God is dat we weer vervuld worden met de Heilige Geest, zodat we kunnen leven naar de Geest van God, en niet naar het vlees.

(1) Deze inherente zonde kan worden samengevat door het de zonde van het ego te noemen. Toen de mens in zonde viel, werd hem beloofd dat hij zou sterven. In ware zin gebeurde dit toen het ertoe leidde dat God afstand deed van de troon van het hart van de mens en het zelf de heerser werd.

(2) Hier is een verdeelde genegenheid, een verdeelde trouw die de Heilige Geest moet zuiveren en corrigeren.

Toen de mens in de tuin viel, werd hij een god voor zichzelf, aangezien zijn eigen, vleselijk gemotiveerde geest zijn gids en heerser werd.

"En de slang zei tot de vrouw: U zult zeker niet sterven; want God weet dat op de dag dat u daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden en u als goden zult zijn, kennende goed en kwaad." ~ Genesis 3:4-5

En sindsdien heeft de mensheid ervoor gekozen om zijn eigen goden en zijn eigen religies te creëren om hem te leiden in zijn vleselijke motivaties.

De discipelen van Christus waren geredde mensen, maar toch hadden ze de ervaring van heiliging en de vervulling van de Heilige Geest nodig, anders zouden ze ook door vleselijke beweegredenen worden geleid.

Jezus getuigde dat zijn discipelen geredde mensen waren.

'En de zeventig keerden weer met vreugde terug en zeiden: Heer, zelfs de duivels zijn aan ons onderworpen door uw naam. En hij zei tot hen: Ik zag Satan toen de bliksem uit de hemel viel. Zie, ik geef u macht om op slangen en schorpioenen te treden, en over alle macht van de vijand: en niets zal u op enigerlei wijze schaden. Niettegenstaande dit, verblijd u niet, dat de geesten aan u onderworpen zijn; maar verheug je liever, omdat jullie namen in de hemel geschreven zijn.” ~ Lukas 10:17-20

Toch waren er verschillende gelegenheden die bewezen dat ze een vleselijke natuur hadden en dat ze een tweede werk van genade nodig hadden.

“En hij kwam te Kafarnaüm; en daar hij in het huis was, vroeg hij hun: wat was het dat jullie onderweg onder elkaar redetwistten? Maar ze zwegen: want trouwens, ze hadden onderling gediscussieerd, wie de grootste zou zijn.” ~ Marcus 9:33-34

Ze hadden een verlangen om zichzelf te promoten, en daarom maakten ze vleselijk ruzie over wie de grootste zou moeten zijn.

Ze beseften niet eens hoe hun vleselijke denken zelfs hun begrip van hoe de leer van de Schriften recht te verdelen, kon bederven.

“En toen zijn discipelen Jakobus en Johannes dit zagen, zeiden ze: Heer, wilt u dat wij bevelen dat er vuur uit de hemel neerdaalt en hen verteert, net zoals Elia deed? Maar hij keerde zich om, berispte hen en zei: U weet niet van welke geest u bent. Want de Mensenzoon is niet gekomen om het leven van de mensen te vernietigen, maar om hen te redden. En ze gingen naar een ander dorp.” ~ Lukas 9:54-56

De apostelen hadden meer nodig dan alleen het Woord van God en vergeving voor hun zonden. Ze hadden de wil van hun persoonlijke geest nodig om te sterven! Dan zou de Heilige Geest op de troon van hun hart kunnen zitten, zodat God zou leiden, en niet zij.

Maar wat was er voor nodig om hen op een plaats te brengen waar hun harten voorbereid waren om de Heilige Geest te ontvangen? Hun ideeën en plannen over wat het koninkrijk van God zou zijn, moesten worden vernietigd. Hun aardse denken moest vernietigd worden, zodat ze een geestelijk koninkrijk konden ontvangen en God zijn geestelijke doel door hen konden laten werken.

Ze hoopten dat er dan een aards koninkrijk zou worden hersteld voor het volk van Israël. Bovendien dachten ze dat Jezus hun aardse Koning in dit nieuwe koninkrijk zou worden.

Maar toen Jezus werd gekruisigd, werden hun aardse denken en hoop volledig verpletterd. Ze waren nu de verschoppelingen van Israël en bang voor de toekomst. Maar toen Jezus openbaarde dat hij de opgestane Heer was, en hun vertelde te wachten op de belofte van de Heilige Geest, zodat ze getuigen zouden zijn voor de hele wereld, kijken ze nu in een geestelijke richting, niet in een aardse.

Dit gebeurde toen ze op de Pinksterdag de ervaring van heiliging en vervulling van de Heilige Geest ontvingen.Pinksterdag

“En toen de dag van Pinksteren volledig was aangebroken, waren ze allemaal eensgezind op één plaats. En plotseling kwam er een geluid uit de hemel als van een ruisende machtige wind, en het vulde het hele huis waar ze zaten. En er verschenen hun gespleten tongen als van vuur, en het zat op elk van hen. En ze werden allemaal vervuld met de Heilige Geest en begonnen met andere tongen te spreken, zoals de Geest hun uitsprak. En er woonden in Jeruzalem Joden, vrome mannen, uit elke natie onder de hemel. Welnu, toen dit in het buitenland werd geroepen, kwam de menigte bijeen en raakte in verwarring, omdat een ieder hen in zijn eigen taal hoorde spreken. En zij waren allen verbaasd en verwonderd en zeiden tegen elkaar: Zie, zijn dit niet allen die Galileeërs spreken? En hoe horen we elke man in onze eigen taal, waarin we zijn geboren? Parthen en Meden en Elamieten, en de inwoners van Mesopotamië, en in Judea, en Cappadocië, en Ponyus, en Asia, Phrygië en Pamphylia, in Egypte, en in de delen van Libië rond Cyrene, en vreemdelingen van Rome, Joden en proselieten, Kreta en Arabieren, we horen ze in onze tongen de wonderbare werken van God spreken. En ze waren allemaal verbaasd en twijfelden en zeiden tegen elkaar: Wat betekent dit? Anderen zeiden spottend: Deze mannen zijn vol wijn. Maar Petrus stond met de elf op, verhief zijn stem en zei tot hen: Jullie mannen van Judea en allen die in Jeruzalem wonen, weet dit en luister naar mijn woorden: want deze zijn niet dronken, zoals u veronderstelt, aangezien het slechts het derde uur van de dag is. Maar dit is wat door de profeet Joël werd gesproken; En het zal geschieden in de laatste dagen, zegt God, ik zal uitstorten van mijn geest op alle vlees: en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, en uw jonge mannen zullen visioenen zien, en uw oude mannen zullen dromen dromen: En op mijn dienaren en op mijn dienstmaagden zal ik uitstorten in die dagen van mijn geest; en zij zullen profeteren” ~ Handelingen 2:1-18

Ze werden vervuld met de Heilige Geest en kregen de gave van talen zodat ze de roeping konden vervullen om het evangelie aan de wereld te prediken. Ze waren nu bezig met het geestelijke koninkrijk, en niet langer met een aards koninkrijk.

Let op: de ware Heilige Geest geeft geen valse gave waar mensen gekke dingen doen, zoals brabbelen in een "onbekende" tong, of op de grond vallen, enz. Het is belangrijk dat we het verschil begrijpen tussen bezetenheid door de duivel en echte inspiratie van de Heilige Geest !

Dus de last en het doel van de apostel was niet alleen dat andere mensen gered zouden worden, maar ook dat deze mensen geheiligd zouden worden (apart gezet door de Heilige Geest) om Gods wereldwijde evangeliedoel te vervullen.

“Laat daarom het hele huis van Israël zeker weten dat God diezelfde Jezus heeft gemaakt, die u zowel Heer als Christus hebt gekruisigd. Toen ze dit hoorden, waren ze diep in hun hart geprikt en zeiden ze tot Petrus en tot de overige apostelen, mannen en broeders: wat moeten we doen? Toen zei Petrus tot hen: bekeert u en laat u allen dopen in de naam van Jezus Christus tot vergeving van zonden, en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. Want de belofte is voor u en voor uw kinderen en voor allen die verre zijn, zovelen als de Here, onze God, er toe roepen zal. En met vele andere woorden getuigde en vermaande hij, zeggende: red uzelf van dit ongunstige geslacht.” ~ Handelingen 2:36-40

Het ontvangen van de Heilige Geest gebeurt nadat de zonden zijn vergeven en weggewassen. In het geval van de apostelen ontvingen ze de Heilige Geest lang nadat ze gered waren.

In Samaria was het vergelijkbaar. Ze werden voor het eerst gered toen Filippus hen het evangelie van verlossing introduceerde. Later kwamen Petrus en Johannes naar Samaria en instrueerden hen in het ontvangen van de Heilige Geest, en toen deden de mensen dat graag.

“Toen ging Filippus naar de stad Samaria en predikte hun Christus. En het volk sloeg eensgezind acht op de dingen die Filippus sprak, terwijl ze de wonderen hoorden en zagen die hij deed. Want uit velen die bezeten waren, kwamen onreine geesten, die met luide stemmen riepen. En er was grote vreugde in die stad.” ~ Handelingen 8:5-8

Later kwamen Petrus en Johannes en baden voor hen om de Heilige Geest te ontvangen.

“Toen nu de apostelen die in Jeruzalem waren hoorden dat Samaria het woord van God had ontvangen, zonden ze Petrus en Johannes tot hen: die, toen ze naar beneden waren gekomen, voor hen baden, dat ze de Heilige Geest zouden ontvangen: (Want zoals toch viel hij op geen van hen: alleen zij werden gedoopt in de naam van de Heer Jezus.) Toen legden zij hun de handen op en zij ontvingen de Heilige Geest.’ ~ Handelingen 8:14-17

Niet iedereen kan de Heilige Geest ontvangen. Zoals de apostelen op de Pinksterdag tegen de mensen zeiden: we moeten ons eerst volledig van onze zonden hebben bekeerd, zodat onze zonden worden weggewassen door het bloed van Jezus.

“Zelfs de Geest van waarheid; die de wereld niet kan ontvangen, omdat zij hem niet ziet en hem ook niet kent; maar u kent hem; want hij blijft bij u en zal in u zijn.” ~ Johannes 14:17

Voordat we vervuld worden met de Heilige Geest, zoals de apostelen, moeten we al bekend zijn met de Heilige Geest. We raken voor het eerst vertrouwd met hem wanneer hij tot ons hart spreekt, dat we ons moeten bekeren en de zonde moeten verzaken. Als we de Geest gehoorzamen bij het ontvangen van redding, komen we dichter bij God. Hij is bij ons, maar nog niet in ons.

Om vervolgens met de Geest vervuld te worden, moet een volledige onvoorwaardelijke overgave van het zelf aan God worden gemaakt zonder enig voorbehoud, gevolgd door een oprecht verlangen en vurig gebed voor de vervulling van de Heilige Geest.

‘Ik smeek u daarom, broeders, door de barmhartigheden van God, dat u uw lichamen aanbiedt als een levend offer, heilig, welgevallig voor God, wat uw redelijke dienst is. En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld: maar wordt veranderd door de vernieuwing van uw denken, zodat u kunt bewijzen wat die goede en welgevallige en volmaakte wil van God is.” ~ Romeinen 12:1-2

Maar laten we, om de Heilige Geest te ontvangen, meer begrijpen over het verlangen en het doel van de Heilige Geest: zodat we kunnen begrijpen waar we echt om vragen.

Het was Jezus zelf die ons duidelijk het verlangen en het doel van de Heilige Geest vertelde:

“Maar wanneer hij, de Geest van de waarheid, is gekomen, zal hij u in alle waarheid leiden; want hij zal niet over zichzelf spreken; maar wat hij ook hoort, dat zal hij spreken; en hij zal u de komende dingen laten zien. Hij zal mij verheerlijken, want hij zal van mij aannemen en het u tonen.” ~ Johannes 16:13-14

Dus als we de Heilige Geest willen, moet dat de reden zijn dat we zoals hij willen zijn! We willen niet over onszelf praten. We willen alleen spreken en doen wat God ons laat zien, en we willen Jezus Christus verheerlijken.

Uiteindelijk wil de Heilige Geest ons heiligen, dat wil zeggen: hij wil ons behouden en ons "aan de kant laten zetten" of alleen gebruiken voor Gods doel. Zoals in Romeinen 12 wordt gezegd, is dit onze "redelijke dienst" opdat ons offer aan God zou worden aanvaard.

"Dat ik de dienaar van Jezus Christus voor de heidenen zou zijn, het evangelie van God bedienend, opdat het offeren van de heidenen aanvaardbaar zou zijn, geheiligd door de Heilige Geest." ~ Romeinen 15:16

En er is iets heel belangrijks dat moet worden begrepen over ons offer aan God. Iets dat tegenwoordig maar al te vaak wordt verwaarloosd als mensen lesgeven over heiliging. Geheiligd worden voor het doel van de Heer houdt niet op met één offer van ons! Onze eerste offerande en vervulling van de Heilige Geest is nog maar het begin van nog veel meer offers die zullen komen!

Er is nog een ander patroon uit de oudtestamentische eredienst dat God ons heeft gegeven, dat ons ook leert over de volledige betekenis van een geheiligd leven. En dat is het dagelijkse ochtend- en avondoffer van het Oude Testament. Dit dagelijkse offer was een cruciaal onderdeel van het geestelijke succes van de kinderen van Israël!

Offeraltaar

'En gij zult tot hen zeggen: Dit is het vuuroffer dat gij de Heer zult offeren; twee lammeren van het eerste jaar zonder vlek, dag aan dag, voor een voortdurend brandoffer. Het ene lam zult u 's morgens offeren, en het andere lam zult u 's avonds offeren; En een tiende deel van een efa meel als spijsoffer, vermengd met het vierde deel van een hin geklopte olie. Het is een voortdurend brandoffer, dat op de berg Sinaï werd ingesteld tot een zoete smaak, een vuuroffer voor de Heer.” ~ Nummers 28:3-6

Dit offer was geen offer voor de zonde. Dit was een offer dat de mensen persoonlijk met zichzelf konden identificeren. En dit offer moest zuiver zijn: “zonder vlek”. Het werd ook wel het "hele brandoffer" genoemd omdat niets van het lam mocht worden weerhouden om volledig door het vuur te worden verteerd. Toen het offer voltooid was, was er niets meer van het lam over, behalve de as.

En iedereen van de gemeente van Israël die de last had om te bidden, zou op dit specifieke moment samenkomen om in gebed in te stemmen. Maar om de troon van God te bereiken met hun gebeden, moesten hun harten zich identificeren met het offer door de houding "uw wil geschiede, o Heer!" Dan kon de priester de kolen en de wierook (wat staat voor het gebed) in de tabernakel nemen waar de wierook op het gouden altaar zou worden geofferd. Wierook op het gouden altaar vertegenwoordigde een gebed dat niet vermengd is met een zelfzuchtig, vleselijk doel. Het vertegenwoordigde een toegewijd gebed tot: “de wil van God!”

Let op: vandaag begint het vuur van dit geestelijke dagelijkse offer wanneer de Heilige Geest ons vervult. Maar elke dag moet hetzelfde geestelijke offer worden gebracht, zodat we succesvol kunnen blijven in onze wandel met de Heer. We moeten onze wil dagelijks aan de wil van God wijden, zodat onze gebeden voor God kunnen worden opgezonden zonder enige zelfzuchtige vleselijke vermenging.

Een van de geestelijk donkerste tijden in de geschiedenis van de Israëlieten wordt beschreven als een tijd waarin het dagelijkse offer werd weggenomen.

“Ja, hij verheerlijkte zichzelf zelfs tot de overste van het leger, en door hem werd het dagelijkse offer weggenomen, en de plaats van zijn heiligdom werd neergehaald. En hem werd een legermacht gegeven tegen het dagelijkse offer wegens overtreding, en het wierp de waarheid ter aarde; en het oefende en was voorspoedig.” ~ Daniël 8:11-12

De verwijdering van dit belangrijke ochtend- en avondoffer creëerde een wijd openstaande deur naar Satan om de overhand te krijgen tegen Gods volk! En als het vandaag geestelijk uit ons leven wordt verwijderd, zal Satan weer de overhand krijgen.

In het Oude Testament verteerde God het eerste dagelijkse offer dat op het altaar werd gebracht, met door de hemel gezonden vuur. Daarna was het de verantwoordelijkheid van de mensen om een dagelijks offer te blijven brengen en om het vuur altijd brandend te houden. (zie Leviticus 9:23-24)

Nu nam de Hogepriester, samen met het dagelijkse offer, kolen van vuur van het offeraltaar, en hij zou diezelfde kolen gebruiken om wierook te offeren op het gouden altaar dat voor het voorhangsel in de heilige plaats van de tabernakel was ( terwijl tegelijkertijd alle mensen in gebed instemden in de voorhof bij het offeraltaar.) Het gouden altaar werd niet gebruikt voor het brengen van het dagelijkse offer. Alleen de kolen en de wierook mochten op het gouden altaar worden geofferd.

Gezalfde priester offert wierook

“En Aäron zal daarop elke morgen zoet reukwerk aansteken; als hij de lampen aandoet, zal hij daarop wierook branden. En als Aäron bij avond de lampen aansteekt, zal hij er reukwerk op branden, een eeuwigdurend reukwerk voor het aangezicht van de Heer, van generatie op generatie. Gij zult daarop geen vreemd reukwerk offeren, noch brandoffer, noch spijsoffer; noch zult gij drankoffer daarop gieten.” ~ Exodus 30:7-9

Er kon geen vlees worden toegevoegd aan de kolen die de Hogepriester in de tabernakel zou nemen, noch zou enig ander vuur kunnen worden gebruikt om dit voorbede reukwerk te offeren, of de priesters zouden sterven (zie Leviticus 10:1-2)

De dag van Pinksteren komt in het bijzonder overeen met het patroon van het ochtendoffer, omdat het het geestelijke brandoffer was van Gods volk, aan het begin van de evangeliedag. En op de Pinksterdag zond God het vuur van de Heilige Geest om het offer (van hun wil en leven) te verteren en zijn volk te vullen met de gezalfde kracht die ze nodig hadden om het evangelie te verspreiden.

Vandaag, in de avondtijd van de Evangeliedag, moeten we opnieuw een volledig offer brengen. We hebben opnieuw de Heer nodig om het offer volledig te verteren, zodat we vervuld kunnen worden met de Heilige Geest, zodat we de roeping van onze tijd kunnen vervullen om het evangelie opnieuw te verspreiden.

Maar als we eenmaal door de Heilige Geest zijn geheiligd, moeten we dagelijks ons offer aan de Heer blijven brengen. Jezus en de apostelen leerden ons dit.

“En hij zei tegen hen allen: Als iemand achter mij aan wil komen, laat hij zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis opnemen en mij volgen. Want wie zijn leven wil redden, zal het verliezen; maar wie zijn leven wil verliezen om Mijnentwil, die zal het behouden.” ~ Lukas 9:23-24

"Ik protesteer door uw vreugde die ik heb in Christus Jezus, onze Heer, ik sterf dagelijks." ~ 1 Korintiërs 15:31

Dit dagelijkse offer vertegenwoordigt geestelijk ons dagelijks offer. En ook al hebben we onze dagelijkse toewijding meestal alleen terwijl we 's ochtends en' s avonds in gebed zijn. Onze harten moeten nog steeds in eenheid zijn met de rest van Gods volk, net zoals het in het Oude Testament verondersteld werd te zijn wanneer ze samenkwamen om te bidden tijdens het ochtend- en avondoffer.

Jezus benadrukte sterk de noodzaak van deze eenheid bij het offeraltaar!

'Daarom, als u uw gave naar het altaar brengt, en u zich daar herinnert dat uw broer iets tegen u heeft gedaan; Laat daar uw gave voor het altaar, en ga heen; verzoen je eerst met je broer, en kom dan en offer je gave.” ~ Mattheüs 5:23-24

Ten slotte is het positieve werk van de Heilige Geest het verschaffen van kracht, gaven en voorzien in de behoeften van de kerk, zodat zij de missie van het evangelie kan vervullen.

Om de benodigde stroom te leveren:

‘Maar u zult kracht ontvangen nadat de Heilige Geest over u is gekomen; en u zult getuigen van Mij zijn, zowel in Jeruzalem, als in heel Judea, en in Samaria, en tot het uiterste der aarde.’ ~ Handelingen 1:8

Om de nodige begeleiding in waarheid te geven:

“Maar wanneer hij, de Geest van de waarheid, is gekomen, zal hij u in alle waarheid leiden; want hij zal niet over zichzelf spreken; maar wat hij ook hoort, dat zal hij spreken; en hij zal u de komende dingen laten zien.” ~ Johannes 16:13

Om het nodige comfort te bieden:

'En ik zal de vader bidden, en hij zal u een andere trooster geven, zodat hij voor altijd bij u kan zijn; Zelfs de Geest van waarheid; die de wereld niet kan ontvangen, omdat zij hem niet ziet en hem ook niet kent; maar u kent hem; want hij woont bij u, en zal in u zijn.” ~ Johannes 14:16-17

Om ons duidelijk onderwijs te geven:

‘Maar de Trooster, dat is de Heilige Geest, die de vader in mijn naam zal zenden, die zal u alles leren en u alles in herinnering brengen, wat ik u ook gezegd heb.’ ~ Johannes 14:26

Om ons te helpen in geestelijke vrucht te groeien:

“Elke rank in mij die geen vrucht draagt, neemt hij weg; en elke rank die wel vrucht draagt, reinigt hij hem, opdat hij meer vrucht voortbrengt.” ~ Johannes 15:2

"Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, zachtmoedigheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, matigheid: tegen zulke is er geen wet." ~ Galaten 5:22-23

Om Gods volk te verenigen in één doel:

“Ik bid niet alleen voor dezen, maar ook voor hen die door hun woord in mij zullen geloven; Dat ze allemaal één mogen zijn; zoals Gij, Vader, zijt in mij, en ik in u, opdat ook zij één in ons zijn; opdat de wereld zal geloven dat Gij mij hebt gezonden. En de heerlijkheid die u mij hebt gegeven, heb ik hun gegeven; opdat zij één mogen zijn, zoals wij één zijn: ik in hen, en gij in mij, opdat zij in één vervolmaakt kunnen worden; en opdat de wereld weet dat u mij hebt gezonden en dat u hen hebt liefgehad, zoals u mij hebt liefgehad.’ ~ Johannes 17:20-23

“En toen ze hadden gebeden, schudde de plaats waar ze samen waren verzameld; en ze waren allemaal vervuld met de Heilige Geest, en ze spraken het woord van God met vrijmoedigheid. En de menigte van hen die geloofden, waren één van hart en één van ziel; en niemand van hen zei dat van de dingen die hij bezat de zijne was; maar ze hadden alle dingen gemeen.” ~ Handelingen 4:31-32

Om in aanmerking te komen en er een te passen voor service:

"En zie, ik zend de belofte van mijn Vader op u; maar blijft in de stad Jeruzalem, totdat u met kracht uit de hoogte wordt aangedaan." ~ Lukas 24:49

"Indien een man zich dan van deze reinigt, zal hij een vat zijn ter ere, geheiligd en geschikt voor gebruik door de meester, en voorbereid op elk goed werk." ~ 2 Timoteüs 2:21

Het bewijs van de Heilige Geest wordt in hemzelf gevonden. Het hangt niet af van een bepaalde fase of emotionele reactie. Het bewijs van de Heilige Geest in een leven is even duidelijk als het bewijs van het bestaan van de zon.

"De Geest zelf getuigt met onze geest, dat wij kinderen van God zijn" ~ Romeinen 8:16 "

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK