Communie – Avondmaal

Deze gemeenschapsverordening staat bekend als: “het avondmaal des Heren” omdat Christus het heeft ingesteld (Lucas 22:19-20, Mattheüs 26:26-28, Marcus 14:22-24) en de apostel Paulus er ook zo over sprak (1 Korintiërs 11:20).

Het staat bekend als de "gemeenschap" vanwege de gemeenschappelijke deelname eraan van degenen die gered zijn.

“De beker van zegen die wij zegenen, is dat niet de gemeenschap van het bloed van Christus? Het brood dat wij breken, is dat niet de gemeenschap van het lichaam van Christus?” ~ 1 Korintiërs 10:16

En het is algemeen bekend in niet-Bijbelse termen als de "eucharistie", die afkomstig is van een Grieks woord dat dankzegging betekent.

"En toen hij gedankt had, brak hij het en zei: neem, eet: dit is mijn lichaam, dat voor jullie wordt gebroken: doe dit ter nagedachtenis aan mij." ~ 1 Korintiërs 11:24

Door de geschiedenis heen zijn er vier verschillende leerstellige standpunten van deze specifieke verordening geweest. Maar slechts één wordt ondersteund door de Schrift.

  1. Transsubstantiatie... de katholieke doctrine dat het brood en de wijn op mysterieuze wijze veranderen in het werkelijke lichaam en bloed van Jezus Christus.
  2. Consubstantiatie ... Bepaalde protestantse lichamen geloven dat, hoewel het brood en de wijn hun natuurlijke elementen behouden, het lichaam en bloed van Christus in en met de elementen zijn.
  3. Mystieke aanwezigheidstheorie... Deze visie ontkent de lichamelijke aanwezigheid van Christus in de elementen, maar stelt dat de communicant deelneemt aan en profiteert van de mystieke aanwezigheid van de menselijke natuur van Christus.
  4. Symbolisch... Dit is de ware Bijbelse kijk. Er is geen fysieke of mystieke aanwezigheid in het eigenlijke brood en de wijn. De beloning voor deelname aan het avondmaal (of communie) komt in het gehoorzamen van Gods Woord en het volgen van het ontwerp en doel van de verordening, en door het te doen ter herinnering aan wat hij voor ons heeft gedaan.

Dus wat is het schriftuurlijke ontwerp en doel van het Heilig Avondmaal? Christus stelt het ontwerp ervan vast toen Hij het instelde: "Doe dit ter nagedachtenis aan mij." ~ Lukas 22:19

Het Heilig Avondmaal is een gedenkteken waarmee we aan de wereld demonstreren en voor onszelf het verzoenende lijden en sterven van Christus voor ons gedenken.

"Want zo vaak als u dit brood eet en deze beker drinkt, toont u de dood van de Heer totdat Hij komt." ~ 1 Korintiërs 11:26

Het Pascha-feest keek uit naar het plaatsvervangende, opofferende lijden van Christus. En het Avondmaal wijst terug naar het Pascha. Dit komt omdat Jezus het Lam van God is, dat werd geofferd om de zonden van de wereld weg te nemen.

"De volgende dag zag Johannes Jezus tot zich komen en zei: Zie het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt." ~ Johannes 1:29

Bovendien werd het oudtestamentische Pascha gehouden ter herinnering aan de tijd dat de doodsengel de huizen van de Israëlieten passeerde, terwijl ze in Egypte waren. Ze werden gepasseerd omdat ze het bloed van het lam op de deur van hun huis hadden. Maar alle Egyptenaren leden het verlies van hun eerstgeborene. Dus het Pascha was een ceremoniële dag waarop ze het lam zouden slachten en ook deel namen aan het eten van het lam en ongezuurde broden, als een herinnering aan de genade die God jegens hen toonde door het offer van het lam. En merk op, zij aten het lam, tonend het soort gemeenschap dat zij zouden hebben met dat offer en met elkaar. Ze moesten een opofferende liefde voor elkaar tonen.

Dus vandaag vieren we nu het nieuwtestamentische Pascha, waar we het offer gedenken dat het Lam van God, Jezus Christus, voor ons bracht. En we worden verondersteld gemeenschap te hebben met dat offer (ter nagedachtenis terwijl we het eten) door te tonen dat we ook bereid zijn om deel uit te maken van datzelfde offer. Dit weerspiegelt ook dezelfde opofferende liefde die we met elkaar moeten hebben. De ware gemeenschap van het Lam. In het Oude Testament zouden ze uiteindelijk falen in die opofferende liefde. Maar in Christus, die een beter offer was, kunnen we nu echt de Pesach-communie houden zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

"Zuiver daarom het oude zuurdeeg uit, opdat u een nieuwe klomp zult zijn, zoals u ongezuurd bent. Want zelfs Christus, ons Pascha, wordt voor ons geofferd. Laten we daarom het feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van boosaardigheid en slechtheid; maar met het ongezuurde brood van oprechtheid en waarheid.” ~ 1 Korintiërs 5:7-8

Het Heilig Avondmaal symboliseert ook de eenheid van Gods volk. Door het te herdenken, worden we niet alleen dichter bij God gebracht, maar ook dichter bij elkaar. Als we ons het offer dat Christus bracht goed herinneren, herinneren we ons het offer dat hij ook wil dat wij brengen: een persoonlijk offer voor Christus en voor elkaar.

“De beker van zegen die wij zegenen, is dat niet de gemeenschap van het bloed van Christus? Het brood dat wij breken, is dat niet de gemeenschap van het lichaam van Christus? Want wij zijn velen, zijn één brood en één lichaam: want wij hebben allemaal deel aan dat ene brood.” ~ 1 Korintiërs 10:16-17

“Dit is mijn gebod: dat u elkaar liefhebt, zoals ik u heb liefgehad. Niemand heeft grotere liefde dan deze, dat een man zijn leven geeft voor zijn vrienden." ~ Johannes 15:12-13

Maar we krijgen ook de instructie dat niet iedereen gekwalificeerd is om de communie te ontvangen. We moeten eerlijk zijn met onze eigen ziel en ons eigen hart onderzoeken volgens het Woord van God, om te bepalen of we waardig zijn om deel te nemen aan de communie.

'Want zo vaak als u dit brood eet en deze beker drinkt, toont u de dood van de Heer totdat Hij komt. Daarom zal een ieder die dit brood eet en deze beker des Heren op onwaardige wijze drinkt, schuldig zijn aan het lichaam en bloed des Heren. Maar laat een man zichzelf onderzoeken, en laat hem zo eten van dat brood en drinken uit die beker. Want wie onwaardig eet en drinkt, eet en drinkt zichzelf verdoemd, zonder het lichaam des Heren te onderscheiden.” ~ 1 Korintiërs 11:26-29

Dus, wie zijn gekwalificeerd om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal?

Zij die gewassen zijn in het bloed van het Lam. Degenen die zich hebben bekeerd en al hun zonden hebben verzaakt. Ons wordt geboden om niet deel te hebben aan de zonde en de gemeenschap. We moeten eerst vrij zijn van zonde om een waardig kind van God te zijn.

“Kinderen, laat niemand jullie misleiden: hij die gerechtigheid doet, is rechtvaardig, zoals hij ook rechtvaardig is. Hij die zonde doet, is uit de duivel; want de duivel zondigt vanaf het begin. Hiertoe is de Zoon van God geopenbaard, om de werken van de duivel teniet te doen. Een ieder die uit God geboren is, begaat geen zonde; want zijn zaad blijft in hem; en hij kan niet zondigen, omdat hij uit God geboren is. Hierin worden de kinderen van God geopenbaard, en de kinderen van de duivel: wie de gerechtigheid niet doet, is niet uit God, noch hij die zijn broeder niet liefheeft.” ~ 1 Johannes 3:7-10

Gemeenschap met God en met uw broeders betekent dat er geen plaats is voor datgene wat ons van elkaar scheidt. De zonde scheidt ons van God, en een gebrek aan echte gemeenschapsliefde zal je scheiden van een andere broeder in Christus.

De communie is ook geen gewone maaltijd of feest.

'Als u dan tot één plaats samenkomt, is dit niet om het avondmaal des Heren te eten. Want bij het eten neemt een ieder voor de ander zijn eigen avondmaal: en de een heeft honger en de ander is dronken. Wat? Hebt u geen huizen om in te eten en te drinken? Of de kerk van God verachten en hen die dat niet hebben te schande maken? Wat zal ik tegen je zeggen? Zal ik u hierin prijzen? Ik prijs u niet." ~ 1 Korintiërs 11:20-22

Het begrip gemeenschap is iets heel bijzonders met de Heer. Er mag geen vermenging zijn met de ongelovige of hypocriet. Noch in het avondmaal des Heren, noch in onze eredienst.

“Zorgt u niet voor een ongelijk span met ongelovigen; want wat heeft gerechtigheid gemeen met ongerechtigheid? en welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? En welke overeenstemming heeft Christus met Belial? of welk deel heeft hij die gelooft met een ongelovige?” ~ 2 Korintiërs 6:14-15

Het avondmaal des Heren was een heel speciale maaltijd waar de Heer al lang naar verlangde met zijn apostelen. Het was zijn laatste maaltijd met hen voordat hij zou lijden. En de communie vertegenwoordigde eigenlijk wat hij op het punt stond te lijden. De communie vertegenwoordigde zijn opofferende liefde voor de mensheid, en zijn verlangen dat de mensheid zou willen dat deze zelfde opofferende liefde in zichzelf vervuld zou worden.

“En toen het uur gekomen was, ging hij zitten, en de twaalf apostelen met hem. En hij zei tot hen: Met verlangen heb ik dit Pascha met u willen eten voordat ik lijd: want ik zeg u: ik zal er niet meer van eten, totdat het in het koninkrijk van God is vervuld.' ~ Lukas 22:14-16

Jezus keek uit naar de dagen na Pinksteren. Want dan zouden zijn met Heilige Geest vervulde mensen ook gewillig lijden, om deel te hebben aan Christus' gemeenschap en opofferende liefde.

“En hij nam brood, dankte en brak het, en gaf het hun, zeggende: Dit is mijn lichaam dat voor jullie gegeven wordt: doe dit ter gedachtenis aan mij. Evenzo ook de beker na het avondeten, zeggende: Deze beker is het nieuwe testament in mijn bloed, dat voor u vergoten wordt." ~ Lukas 22:19-20

Het avondmaal des Heren wordt ook sterk geassocieerd met het bruiloftsfeest van het Lam, waarover in het boek Openbaring wordt gesproken. Om de ware relatie tussen Jezus Christus en zijn kerk volledig te begrijpen, moet je ook de ware betekenis van de communie, het avondmaal des Heren, begrijpen.

“En hij zei tot mij: Schrijf op: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het bruiloftsmaal van het Lam. En hij zei tot mij: Dit zijn de ware woorden van God” ~ Openbaring 19:9

In zijn laatste opmerkingen aan de zeven kerken in Openbaring, nodigt Jezus zijn volk opnieuw uit om met hem te eten en te overwinnen op dezelfde manier als hij overwon. Jezus overwon door zijn dood aan het kruis te ondergaan. Hij nodigt zijn volk uit voor de sup, of om gemeenschap te hebben met diezelfde opofferende liefde, zodat zij ook kunnen overwinnen.

“Zie, ik sta aan de deur en klop: als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik bij hem binnenkomen en met hem eten, en hij met mij. Hem die overwint, zal ik geven met mij op mijn troon te zitten, zoals ook ik heb overwonnen, en met mijn Vader op zijn troon gezeten ben.” ~ Openbaring 3:20-21

Jezus wil dat we ons het grote liefdesoffer herinneren dat hij voor ons heeft gebracht! Dit is zodat we altijd bereid zouden zijn hetzelfde te doen voor hem en voor anderen. Dit is het ware 'avondmaal' dat hij wil dat zijn ware mensen ook vandaag blijven doen - ter nagedachtenis aan hem.

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK