Hoe een ministersvergadering te leiden - per Handelingen hoofdstuk 15

Weet iemand of er een ministersbijeenkomst wordt gehouden die vergelijkbaar is met die in Handelingen 15?

Als dat zo is, wil ik er graag met u over praten. Ik zou je willen vragen waar, wanneer en hoe het plaatsvond, en welke speciale zegeningen eruit voortkwamen?

Trouwens, de enige voorbeelden die ons in de Bijbel worden gegeven voor een ministersbijeenkomst zijn te vinden in Handelingen 2, Handelingen 15 en Handelingen 20. Van de drie: Handelingen 15 geeft ons inzicht in hoe we een serieuze discussie kunnen voeren over confronterende kwesties, en toch in staat zijn om de Heilige Geest toe te staan om ze op te lossen.

In Handelingen 15 waren de bestuurlijke verschillen tussen de Joden en de heidenen zo groot, dat ze alle verschillen tussen degenen die vandaag beweren de kerk te zijn, triviaal maken.

Het eindresultaat van de predikerbijeenkomst in Handelingen 15: Christelijke Joden die 600+ wetshandhavers in acht nemen, en Christelijke heidenen die bijna niets van de Mozaïsche wet volgen maar Christus volgen: en ze bleven allemaal in gemeenschap! Verbazingwekkend! Zijn we bereid om de Heilige Geest vandaag hetzelfde te laten doen?

Dus (1) hoe kwamen de apostelen en discipelen tot zo'n vreemde conclusie en regeling, en (2) wat was het verschil waardoor het werkte?

(1) Hoe kwamen de apostelen en discipelen tot zo'n vreemde conclusie en regeling?

In Handelingen 15 begon de vergadering van de ministers zoals ze dat tegenwoordig gewoonlijk doen. Predikanten zochten in de Schriften naar leringen om te rechtvaardigen wat volgens hen het 'juiste' standpunt over de kwestie zou moeten zijn. De realiteit was dat er in die tijd nog niets van het Nieuwe Testament was geschreven, dus hun verslag van het Woord van God was gebaseerd op:

  • Het oude Testament
  • De herinneringen aan wat Jezus de apostelen en discipelen leerde

Geen van deze dingen leerde op een duidelijke letterlijke manier dat heidenen de wet niet hoefden te volgen. In feite juist het tegenovergestelde: ze zeiden dat ze zich aan de wet moesten houden. Want zelfs Jezus had geleerd:

“Denk niet dat ik ben gekomen om de wet of de profeten te vernietigen: ik ben niet gekomen om te vernietigen, maar om te vervullen. Want voorwaar, Ik zeg u: Tot hemel en aarde voorbijgaan, zal er geen jota of één tittel van de wet voorbijgaan, totdat alles is vervuld. Wie dan een van deze minste geboden zal overtreden en de mensen dat zal leren, die zal de minste genoemd worden in het koninkrijk der hemelen; maar wie ze zal doen en onderwijzen, die zal groot genoemd worden in het koninkrijk der hemelen.” ~ Matteüs 5:17-19

U zegt: "Hij bedoelde dat de wet in Christus zou worden vervuld, dus we hebben het niet nodig." U zegt dat omdat u het voordeel hebt van het hele Nieuwe Testament. Ze begrepen het niet, en "snapten het ook niet" omdat ze gedurende vele jaren (ongeveer 15) na de dag van Pinksteren nog steeds de wet in praktijk brachten en oprecht geloofden dat de heidenen dat ook moesten doen.

Jezus ging niet expliciet in op de kwestie. Hij leerde een beginsel waarover later alleen de Heilige Geest hen kon inlichten. Maar het zou op het juiste moment zijn, en wanneer ze er klaar voor waren en het nodig hadden.

'Ik heb u nog veel dingen te zeggen, maar u kunt ze nu niet verdragen. Maar wanneer hij, de Geest van de waarheid, is gekomen, zal hij u in alle waarheid leiden; want hij zal niet over zichzelf spreken; maar wat hij ook hoort, dat zal hij spreken; en hij zal u de komende dingen laten zien.” ~ Johannes 16:12-13

Het was niet omdat ze niet geheiligd en vervuld waren met de Heilige Geest, omdat ze gedurende ongeveer 15 jaar vervuld waren met de Heilige Geest tijdens de grootste opwekking ooit! Ze waren vervuld met de zalving van de Heilige Geest, maar ze hebben het nog steeds niet begrepen.

Dus, hoe verlichtte de Heilige Geest hen over dit principe, en hoe werd het hun gepresenteerd in de Handelingen 15 ministersbijeenkomst?

Na veel ruzie over de wil van God en de Schriften, stond Petrus uiteindelijk op en zei in wezen: "Laat me je vertellen wat de Heilige Geest deed in het leven van mensen die de Mozaïsche wet niet volgen."

Allereerst luisterden alle apostelen en discipelen aandachtig, omdat iedereen er veel om gaf om de Heilige Geest te gehoorzamen en van hem te leren door hem toe te staan te werken zoals hij wilde.

Zijn we bang geworden om te vragen wat de Heilige Geest aan het doen is, omdat er tegenwoordig zoveel valse "pinkstergeesten" mensen hebben misleid?

Geven we evenveel om wat de Heilige Geest tegenwoordig in het leven van mensen doet? Als dat zo is, vragen we ons dan ooit af hoe de Heilige Geest in het leven van mensen werkt als er in een vergadering een geschil opkomt over 'wat wel of niet mag'? Of geloven we dat de Heilige Geest zo lang afwezig is geweest in het leven van de heilige dat we alleen kunnen vertrouwen op ons eigen persoonlijke begrip van de Schrift? Ik denk dat de Heilige Geest in veel verschillende heiligen over de hele wereld aan het werk is, maar we zijn vaak niet bereid om er aandacht aan te schenken als het anders is dan onze verwachting!

De Heilige Geest heeft zijn mening al vele malen geuit, en over veel zaken door de geschiedenis heen: door zijn heilige werk in mensen. Iemand zin om te luisteren en te leren?

Kent iemand een predikant die net als Petrus heeft gesproken in een ministersbijeenkomst? Een predikant die getuigde hoe de Heilige Geest mensen gebruikte die zondevrij leven, maar toch een lering begrepen of een norm hanteerden die anders was dan de rest van ons. Zo ja, luisterden de rest van de predikanten aandachtig om meer te weten te komen over wat de Heilige Geest aan het doen was, zoals ze deden in Handelingen 15? Laat het me weten als je zo'n bijeenkomst kent! Ik wil het echt weten!

Het interessante is dat de Heilige Geest werkte door zowel degenen die de Mozaïsche wet volgden als degenen die dat niet deden. Is dat niet zo vreemd? Of is het? Is dat niet waar de apostel Paulus het over had toen hij schreef in 1 Korintiërs 12:4-7?

“Nu zijn er verschillende gaven, maar dezelfde Geest. En er zijn verschillen van bestuur, maar dezelfde Heer. En er zijn verschillende handelingen, maar het is dezelfde God die alles in allen werkt. Maar de manifestatie van de Geest wordt aan ieder mens gegeven om er profijt van te hebben.” ~ 1 Kor 12:4-7

Hebben we een voorkeur voor een predikant met meer gaven dan een andere, of heeft die een gave waar we meer aan gewend zijn? Of moeten we alle ware dienaren met hetzelfde respect behandelen?

Houden we rekening met verschillen in de bediening van het evangelie tussen de verschillende plaatselijke gemeenten?

Kunnen we (zoals de Joden en de heidenen) drastisch anders opereren en toch in gemeenschap zijn?

Zouden we nog steeds een andere predikant kunnen ontmoeten als hun begrip van de leer niet zo duidelijk is als wij denken dat het onze is, ook al doen ze hun best om gehoorzaam en heilig te leven? Of sluiten we ze af omdat we een nieuwe identiteit hebben aangenomen: "de gemeenschap van volmaakt begrip?"

Er is een oud liedje dat als volgt gaat:

“We reiken onze handen in gemeenschap met iedereen die met bloed gewassen is. Terwijl liefde zich om elk hart verstrengelt waarin Gods wil wordt gedaan!”

Dit roept een aantal verwarrende vragen op voor ons vandaag:

  • Is met bloed gewassen worden en gebruikt worden door de Heilige Geest voor Gods wil, nog steeds goed genoeg?
  • Is het werk van de Heilige Geest totaal irrelevant als het door mensen komt die niet denken en werken zoals wij?
  • Zijn we wijzer geworden dan de Heilige Geest?

(2) Wat was het verschil waardoor het werkte?

Maar er was meer voor nodig dan Petrus' verklaring van wat de Heilige Geest deed om de joden en de heidenen in christelijke gemeenschap te brengen. Er was een herder van de Joden voor nodig, wiens kudde mogelijk de meeste vervolging zou ondergaan, om publiekelijk op te komen voor de wil van de Heilige Geest! Dit is waarom James brutaal moest opstaan en spreken!

“En nadat zij gezwegen hadden, antwoordde Jakobus, zeggende: Mannen broeders, luister naar mij: Simeon heeft verklaard hoe God in eerste instantie de heidenen bezocht om uit hen een volk voor zijn naam te nemen. En hiermee stemmen de woorden van de profeten overeen; gelijk geschreven staat: Hierna zal ik terugkeren, en de tabernakel van David, die gevallen is, opnieuw bouwen; en ik zal de ruïnes ervan opnieuw bouwen, en ik zal het oprichten: opdat de overige mensen de Heer zouden zoeken, en alle heidenen, over wie mijn naam is genoemd, zegt de Heer, die al deze dingen doet. Al zijn werken zijn bij God bekend vanaf het begin van de wereld. Daarom is mijn vonnis, dat wij hen, die uit de heidenen tot God zijn bekeerd, niet lastig vallen: maar dat wij hun schrijven, dat zij zich onthouden van verontreiniging van afgoden, en van hoererij, en van verstikte dingen, en van bloed.” ~ Handelingen 15:13-20

James deed drie dingen:

1. Door te luisteren naar Petrus' verslag van het werk van de Heilige Geest met de heidenen, legde Jakobus het beginsel uit dat in de profetie werd onderwezen om overeen te komen met de handelingen van de Heilige Geest in het leven van mensen. Daarvoor moest hij zijn eigen verstand verzaken!

2. Wat hij van de heidenen eiste, had in feite niets te maken met de Mozaïsche wet, maar wel met het duidelijk scheiden van de heidenen van deelname aan enige vorm van heidense aanbidding. Zijn last was: "Ga uit hun midden weg en scheidt u af." Niet "je moet zijn zoals de Joodse groep." (Soms hebben we deze twee uitspraken vandaag door elkaar gehaald. De tweede uitspraak is niet bijbels omdat we allemaal als de Geest van Christus moeten zijn, niet als een bepaalde groep.)

3. Jacobus was een dienaar van opofferende liefde! Als een belangrijke leider van de christelijke joden identificeerde hij zich persoonlijk met deze beslissing, zodat zijn kudde duidelijk de richting zou begrijpen die God wilde. James opereerde niet als een lokale politicus. Vervolging was al erg genoeg omdat de Joden in Christus geloofden als de beloofde Messias. Maar mensen toestaan te beweren een kind van God te zijn zonder de wet was een ernstige godslastering voor de rest van de ongelovige Joden! Jacobus riskeerde de veiligheid van alle Joodse gelovigen! Hoewel hij de veiligheid van de plaatselijke kudde op het oog had, stelde hij de wil van God boven de veiligheid van zichzelf en de kudde waarvoor hij verantwoordelijk was. Hij was bereid zijn eigen veiligheid op te offeren voor het grotere welzijn van het hele lichaam, en om het doel van Christus te verheerlijken: “Heilige Vader, bewaar door uw eigen naam degenen die U mij hebt gegeven, opdat zij één zijn, zoals wij zijn. .” ( Johannes 17:11 )

Opmerking: Jakobus en veel van de Joodse christenen volgden nog steeds ijverig de leerstellingen van de Mozaïsche wet, net als alle apostelen toen ze in Jeruzalem waren. En de Bijbel laat ons zelfs zien dat de apostel Paulus ook nauwgezet de Mozaïsche wet volgde toen hij Jeruzalem bezocht. Maar ze hadden de Mozaïsche wet van de heidenen nog steeds niet nodig, en ze bleven in gemeenschap met de heidenen.

“O de diepte van de rijkdom, zowel van de wijsheid als van de kennis van God! hoe ondoorgrondelijk zijn zijn oordelen en hoe ondoorgrondelijk zijn zijn wegen om erachter te komen! Want wie heeft de gedachten van de Heer gekend? of wie is zijn raadgever geweest?” ~ Romeinen 11:33-34

En dus sluit ik af met mijn oorspronkelijke vraag, want ik wil het heel graag weten!

Weet iemand of er een ministersbijeenkomst wordt gehouden die vergelijkbaar is met die in Handelingen 15?

In de Bijbel kwam de gebedsbijeenkomst in Handelingen 2, waar ze allemaal eenstemmig en op één plaats waren, vóór de Handelingen 15-bijeenkomst. Maar ik denk dat we nog een Handelingen 15-bijeenkomst moeten hebben voordat we een opwekking kunnen hebben die het resultaat is van een Handelingen 2-bijeenkomst, omdat velen van ons het nog niet allemaal eens zijn.

Wenst u een ministersbijeenkomst in Handelingen 15?

Het is weer tijd om "de muren af te breken!" De enige legitieme muren zijn muren van redding, en alleen het bloed van Christus kan die muur produceren. Ik geloof dat het tijd is voor elke heilige om overal ernstig te bidden dat elke muur tussen Gods ware volk zal vallen! Als we er ernstig naar verlangen, kan niemand de wil van God in de weg staan!

De geestelijke stilte zal nooit worden verbroken door de grote opwekking van Openbaring 8, tenzij we eerst allemaal eensgezind samenkomen bij één offeraltaar. Hoe zal dat ooit gebeuren als we nooit het patroon volgen dat ons in Handelingen 15 is geleerd? Laten we teruggaan naar de hele Bijbel, inclusief datgene wat in het bijzonder voor de bediening is om te volgen en te gehoorzamen. Eenheid is het moeilijke deel dat te veel mensen gewoon hebben opgegeven.

Hoeveel meer vrijheid krijgt goddeloosheid voordat we "ontwaken" voor onze verantwoordelijkheid om de mensen naar de spirituele volwassenheid te leiden die nodig is om in gemeenschap te blijven?

'En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijk, maar als tot vleselijk, ja, als tot kleine kinderen in Christus. Ik heb u met melk gevoed, en niet met vlees: want tot nu toe hebt u het niet kunnen verdragen, en nu kunt u het ook niet. Want gij zijt nog vleselijk; want terwijl er onder u afgunst en twist en verdeeldheid is, bent u niet vleselijk en wandelt u als mensen?” ~ 1 Korintiërs 3:1-3

Een verdeeld volk zal niet overleven wat ons te wachten staat! Ofwel leren we de Heilige Geest helemaal te volgen, of we vallen uiteen in niet-bestaan. God wil een heilig en verenigd volk door wie Hij verheerlijkt kan worden om zijn laatste opwekking tot stand te brengen!

Blijven we onderdeel van het probleem? Of zijn we nederig en gewillig genoeg om deel uit te maken van het antwoord op Jezus' oprechte gebed: “dat zij één mogen zijn, zoals wij”? Moge de Heilige Geest zijn gang gaan met ons allemaal!

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK