De waarheid op de juiste manier verdelen

Het verschil begrijpen tussen de onveranderlijke principes van het evangelie en de context van de originele tekst.

Ik heb een veelvoorkomende angst en misverstand binnen de kerk waargenomen met betrekking tot de tekst van de Schrift, de verschillen in de plaatselijke bediening van de bediening, en vervolgens de feitelijke principes die de Schriften leren. Velen begrijpen de verschillen hiertussen niet. En vanwege deze misverstanden hebben sommigen onbewust verwarring gecreëerd, en erger nog, sommigen hebben ware christenen verdeeld.

Laten we eerst definiëren wat het woord "principe" betekent:

Een fundamentele waarheid of stelling die dient als basis voor een systeem van geloof, of gedrag, of voor een redenering. (Voorbeeld: “de basisprincipes van het christendom”)

Het is interessant en absoluut juist dat het voorbeeld dat het woordenboek zou geven de basisprincipes van het christendom zou zijn. Omdat het ware christendom is gebaseerd op een fundament van onveranderlijke principes.

En voor degenen die misschien bang zijn voor de woorden "veranderlijk" of "niet altijd hetzelfde" met betrekking tot het evangelie, laat me deze verklaring meteen afleggen om u te helpen verzekeren. De beginselen van het evangelie zijn nooit veranderd en zullen ook nooit veranderen! Enkele van deze onveranderlijke evangeliebeginselen zijn:

 • God is liefde, en hij houdt zoveel van iedereen dat hij zijn uiterste best heeft gedaan, Jezus Christus, voor de vergeving van onze zonden.
 • God is ware gerechtigheid, en dus stelt hij, door de verlossende kracht van Jezus Christus, wie hij van de zonde verlost, in staat om vrij van zonde te blijven leven.
 • God is Almachtig en soeverein over de hele wereld, en vooral over Zijn kerk. Hij kiest welke geschenken hij aan wie geeft. Hij kiest welke verantwoordelijkheid ieder van ons heeft. En hij kiest hoe hij via ons lokaal en collectief zal dienen.

Dit zijn principes die nooit veranderen, omdat God niet verandert. En deze beginselen van het evangelie komen rechtstreeks voort uit Gods wezen of bestaan.

“Want ik ben de Heer, ik verander niet; daarom worden jullie zonen van Jakob niet verteerd.’ ~ Maleachi 3:6

Deze tekst hierboven spreekt in het bijzonder over het principe van Gods grote barmhartigheid. Het principe van barmhartigheid maakt deel uit van wie ‘hij is’.

En er zijn andere principes van het evangelie die nooit veranderen, omdat ze door God zijn verordend ten behoeve van de mensheid op aarde. Principes zoals: bescheidenheid, geloof, hoop, christelijk leiderschap, etc.

Hier is een voorbeeld van enkele van deze beginselen in de Schriften:

"Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, zachtmoedigheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, matigheid: tegen zulke is er geen wet." ~ Galaten 5:22-23

Met andere woorden, geen enkele regel, wet of plaatselijke bediening door de leiding van de kerk zou ooit een van deze onveranderlijke principes van God mogen ontkennen. Evenmin mag een door God gegeven bekwaamheid of ambt worden gebruikt om een van deze door God gegeven principes te ontkennen.

Deze principes kunnen niet worden aangeraakt zonder ernstige gevolgen. Daarom benadrukt dezelfde schriftplaats, door het belang van respect voor ambtelijk leiderschap te benadrukken, ook opnieuw de onveranderlijke principes die ons door Jezus Christus zijn gegeven.

“Gedenk hen die over u heersen, die tot u het woord van God hebben gesproken: wier geloof volgt, gezien het einde van hun gesprek. Jezus Christus Dezelfde gisteren, en vandaag, en voor altijd.” ~ Hebreeën 13:7-8

Een minister moet eerst deze onveranderlijke principes respecteren door ze op te nemen in "het einde van hun gesprek" - wat betekent dat deze principes hun gedrag en leven volledig moeten beheersen. Deze principes zijn, of kwamen rechtstreeks van Jezus Christus. Ze worden ons gegeven door de Heilige Geest die met ons werkt, en nog meer wanneer Hij ons heiligt en in ons regeert.

En toch zal de Heilige Geest ervoor kiezen om anders te werken in verschillende situaties en vanwege verschillende behoeften, volgens zijn eigen onveranderlijke principes.

“Nu zijn er verschillende gaven, maar dezelfde Geest. En er zijn verschillen van bestuur, maar dezelfde Heer. En er zijn verschillende handelingen, maar het is dezelfde God die alles in allen werkt. Maar de manifestatie van de Geest wordt aan ieder mens gegeven om er profijt van te hebben.” ~ 1 Korintiërs 12:4-7

Thayer's definitie van het oorspronkelijke woord "administratie" zoals gebruikt in de bovenstaande tekst:

 1. Dienst, bediening, esp. Van degenen die de bevelen van anderen uitvoeren
 2. Van degenen die op bevel van God religie onder de mensen verkondigen en promoten
  • Van het ambt van Mozes
  • Van het ambt van de apostelen en het bestuur ervan
  • Van het ambt van profeten, evangelisten, oudsten enz.
 3. De bediening van degenen die aan anderen de ambten van christelijke genegenheid verlenen, in het bijzonder. Degenen die helpen in de behoeften te voorzien door liefdadigheidsinstellingen te verzamelen of te verspreiden
 4. Het kantoor van de diaken in de kerk
 5. De service van degenen die eten bereiden en presenteren

Thayer's definitie van het oorspronkelijke woord "operatie", zoals dat in de bovenstaande tekst wordt gebruikt, is:

 1. ding gemaakt
 2. Effectbediening

We weten dat al het bovenstaande geleid moet worden door de Heilige Geest door degenen die in een of andere hoedanigheid dienen. Ze bidden vaak voor en geven leiding en hulp aan de leden van het lichaam van Christus. Elke leeftijd, cultuur, gemeente en individuele situatie kan heel anders zijn en andere begeleiding en hulp vereisen. Dus de vraag is: zijn we in staat om God door elke situatie heen te laten werken en anders te dienen zoals God zou willen?

De apostel Paulus (degene die de brieven van Korinthe schreef) was zich scherp bewust van de verschillende behoeften van verschillende culturen. Daarom schreef hij in dezelfde brief ook:

'En voor de Joden werd ik als een Jood, om de Joden te winnen; voor hen die onder de wet zijn, als onder de wet, opdat ik hen zou winnen die onder de wet zijn; Aan hen die zonder wet zijn, als zonder wet (niet zonder wet voor God, maar onder de wet voor Christus), opdat ik hen zou winnen die zonder wet zijn.” ~ 1 Korintiërs 9:20-21

Hoe hij de Joden naderde en diende, was drastisch anders dan hoe hij de heidenen benaderde en diende. Hij eiste geen besnijdenis van de heidenen, maar toen hij Timoteüs meenam waar veel Joden waren, liet hij Timotheüs besnijden zodat ze zowel Joden als heidenen in die plaats konden bereiken (zie Handelingen 16:3).

Laten we geen fout vinden wanneer God ervoor kiest om op verschillende manieren te werken, afhankelijk van de behoeften. Elke persoon of groep predikanten die vindt dat God maar op één manier kan werken (voor iedereen: tijd, culturen, gemeenten en individuele situatie), schendt een fundamenteel principe van God: Gods volmaakte keuze. Het hoofdkwartier van de kerk bevindt zich nog steeds in de hemel!

Een plaatselijke bediening zal altijd de plaatselijke kudde begeleiden als dat nodig en nuttig is. Vaak is de term “standaard” gebruikt om de leiding van de plaatselijke bediening te beschrijven. Maar in werkelijkheid gebruikt de Bijbel de term 'standaard' nooit binnen dit soort context. En omdat in onze moderne wereld de meeste mensen 'standaard' beschouwen als iets dat universeel gespecificeerd is en voor altijd onveranderlijk is, ontstaat er verwarring.

Ik vind het niet verkeerd dat mensen de term "standaard" gebruiken, maar ik ben bezorgd dat we duidelijk begrijpen dat er in het Nieuwe Testament niet zoiets bestaat als een uiterlijke, specifieke, onveranderlijke, universele standaard (bijvoorbeeld: type of stijl van gedragen kleding of versiering). Veel van deze dingen zijn lokaal cultureel. En in een plaats waar we veel culturen hebben, hoe minder verschillende "normen" we hebben, hoe beter we allemaal zullen zijn, en hoe meer zielen we zullen bereiken met het evangelie! Laten we alleen eisen wat nodig en nuttig is om ons heilig en trouw aan Jezus Christus te houden, en om zijn grote opdracht te voltooien om de verloren wereld te bereiken die binnen ons bereik ligt.

Als een perfect voorbeeld, aan het eind van de 19e eeuw, evangeliseerde Hudson Taylor, een heiligheidsprediker en missionaris, met succes veel Chinezen (waar vele anderen voor hem hadden gefaald). Hij was een man die niet alleen zijn heiligheid beschermde, maar hij bereikte anderen met het heilige vuur van liefde waarmee God hem had gevuld! De missionaire inspanning die hij leidde werd de "China Inland Mission" genoemd. Toen hij aan het werk begon, schreef hij:

"Laat ons in alles wat niet zondig is, worden als de Chinezen, zodat we er toch een paar kunnen redden"

Hudson Taylor, en vele anderen die met hem wilden samenwerken, kleedden en versierden hun haar en baarden volgens de gemeenschappelijke tradities van de toenmalige Chinese cultuur. (Opmerking: er waren andere christenen die dit verwijten.) Maar veel Chinezen werden bereikt en gered door wat ze deden! Het was een van de meest succesvolle (en meest tegengewerkte) missionaire inspanningen ooit in een vreemd land.

Tegenwoordig is er een sterke ondergrondse kerk van Chinese christenen die jarenlang zware vervolging hebben ondergaan door toedoen van de Chinese communistische regering. Deze Chinese christenen zullen u vertellen dat de evangeliezaden waarmee het geloof van de Chinezen begon, grotendeels vele jaren geleden werden gezaaid door de opoffering en het werk van Hudson Taylor en de andere missionarissen die met hem werkten.

Hudons Taylor met vrouw en Chinese broers

Alle plaatselijke ministeriële leiding wordt door God gegeven om in de behoeften van de plaatselijke bevolking te voorzien. God heeft nooit verordend dat het de tegenovergestelde manier is! Maar sommige ministers hebben ten onrechte geloofd dat deze dingen (vaak "normen" genoemd) onveranderlijk zijn, en daarom bestaan ze voor de mensen om de "norm" te dienen. Wanneer ze dit doen, transformeren ze in wezen deze dingen die bedoeld zijn voor het welzijn van de mensen, in een afgod die streng aanbeden moet worden - en vaak om over te verdelen!

Dit is de reden waarom de apostel aan het begin van 1 Korintiërs hoofdstuk 12 specifiek waarschuwt om deze dingen niet in afgoden te veranderen.

“Wat betreft geestelijke gaven, broeders, ik zou niet willen dat u onwetend bent. U weet dat u heidenen was, weggevoerd naar deze stomme afgoden, zoals u werd geleid. Daarom geef ik u te verstaan, dat niemand die door de Geest van God spreekt, Jezus vervloekt noemt; en dat niemand kan zeggen dat Jezus de Heer is dan door de Heilige Geest. Nu zijn er verschillende gaven, maar dezelfde Geest. En er zijn verschillen van bestuur, maar dezelfde Heer. En er zijn verschillende handelingen, maar het is dezelfde God die alles in allen werkt.” 1 Korintiërs 12:1-5

Wanneer de plaatselijke ministeriële leiding rigide en onveranderlijk wordt, worden ze dingen die predikanten gebruiken tegen een ander lokaal deel van het lichaam van Christus. Ze beginnen te verkondigen dat het “andere deel van het lichaam van Christus vervloekt is”.

De een kan het gevoel hebben dat de ander minder in het Koninkrijk van God is omdat ze niet zo 'geestelijk' zijn, maar zo denkt God niet. Als ze gered zijn, zijn ze van hem en hij verwacht dat iedereen ze behandelt alsof ze Jezus zelf zijn.

"En de koning zal antwoorden en tot hen zeggen: Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u het aan een van mijn minste broeders hebt gedaan, hebt u het Mij aangedaan." ~ Mattheüs 25:40

Geen enkele predikant is vrijgesteld van het persoonlijk beledigen van Jezus Christus, wanneer ze een ander deel van het lichaam afstaan voor plaatselijke ministeriële verschillen. Opmerking: ik heb het niet over verschillen vanwege zonde. Opzettelijke zonde tegen de bekende en begrepen wil van God scheidt het individu van Christus, zodat ze niet langer deel uitmaken van het lichaam.

Er is een val waar te veel ministers in zijn getrapt. Omdat mensen in het verleden compromissen hebben gesloten met het evangelie, willen velen een 'veilige plek' in hun evangelie creëren waar niets verandert. Maar dit is om vier redenen een vergissing gebleken:

 1. Zoals al gezegd, maakt het vaak de keuzes van de Heilige Geest om specifiek te dienen in de behoeften van individuen en gemeenten volledig teniet.
 2. Het belemmert enorm het vermogen om met het evangelie nieuwe zielen van een andere cultuur te bereiken.
 3. Het sluit de mogelijkheid voor God uit om extra licht te openbaren zoals hij zou willen.
 4. En het verdeelt Gods volk in lokale 'veilige plaatsen'.

De realiteit is dat wij, de kerk, al meer dan 100 jaar geleden voor deze gevaren zijn gewaarschuwd door degenen die ons zijn voorgegaan.

Rond 1880 begon een beweging van Gods Geest mensen op te roepen tot ware heiligheid en tot ware eenheid. Om een volk uit de verdeeldheid zaaiende doctrines van "christelijke sekten" terug te roepen in de liefde en eenheid die oorspronkelijk door de discipelen van de Heer werd onderwezen en beleefd. Een tweede generatie daarna, in het jaar 1921, publiceerde broeder Andrew Byers een boek "Birth of a Reformation". Het boek bevatte een groot deel van het dagboek van een bepaalde predikant die veel werd gebruikt tijdens deze reformatietijd. Maar de auteur, Andrew Byers, had een extra reden om het boek te publiceren. En die reden is te vinden in zijn inleiding tot het boek.

Andrew Byers neemt de tijd om niet alleen de successen van de reformatie aan het eind van de 19e eeuw zorgvuldig in kaart te brengen, maar ook om te waarschuwen voor tendensen die hij ongetwijfeld al begon te zien sluipen in de houding van sommige ministers.

Andrew Byers waarschuwt:

 • Een kerkreformatie moet gebaseerd zijn op essentiële evangeliebeginselen.
 • De kerk zou meer moeite moeten doen om te zijn wie de kerk zou moeten zijn, in plaats van zich te concentreren op bescherming tegen sekte. Je kunt je niet effectief beschermen tegen het valse, tenzij je vervuld bent met de Geest en gefocust bent op het vervullen van het Woord en het beantwoorden van de roep van God.
 • Hoe we zorgden voor de behoeften van het verleden, is niet de enige manier om vooruit te gaan naar de toekomst.
 • Concentreer je niet op "wij zijn het" of dat "wij de standaard zijn voor de wereld", maar maak ruimte voor God om meer waarheid te openbaren, en om het te openbaren op de manier die hij zou willen.
 • Het weigeren van gemeenschap met iemand die gered is, is sektarisch. Doe het niet!
 • Elke poging om alle waarheid in onszelf te "verdoezelen", zal ons uiteindelijk tot een sekte maken, en de waarheid zal zonder ons doorgaan.

Uit het boek “Geboorte van een Reformatie” heb ik hieronder letterlijk geciteerd wat hij zei. U kunt dit zelf lezen vanaf pagina 32 van het boek:

  “De constructieve fase vraagt niet zozeer om voortdurende veroordeling van sekten, maar om het manifesteren van die essentiële principes die de kerk in haar eenheid en totaliteit kenmerken. De verantwoordelijkheid is om de claim waar te maken, en dit betekent veel. Elke neiging om tradities vast te stellen, of een koers uit het verleden te beschouwen als richtinggevend in alle opzichten voor de toekomst, of egocentrisch te worden en een “wij zijn het”-geest te manifesteren en de deur naar vooruitgang te blokkeren voor het binnenkomen van verder licht en waarheid, of op enigerlei wijze omgang weigeren met anderen die mogelijk christen zijn, zou zelf sektarisch zijn, totaal anders dan de ware reformatie, die, als ze definitief is, noodzakelijkerwijs een herstel moet zijn en universele kenmerken moet bezitten.

  Voor een juiste weergave hangt alles af van het begrip van en de houding ten opzichte van deze grote beweging. Het is een egocentrische houding die enorm verschilt van die welke de reformatie beschouwt als iets dat profetisch verschuldigd is, als onafhankelijk geworden van de mens, en als groter dan de mensen die zijn begunstigd met zijn licht, en dat het hun deel is om zich eraan te conformeren in principe, leer en alles. De grote beweging is in de wereld, en elke poging om haar te 'in een hoekje te drijven' of haar te beperken tot een bepaalde groep mensen zou er alleen maar toe kunnen leiden dat die organisatie een sekte of factie wordt, terwijl de beweging zelf onafhankelijk zou verlopen.'

Dit zijn ontnuchterende woorden van waarschuwing, als we bedenken hoeveel mensen we misschien kennen die geen acht hebben geslagen op de waarschuwing. Misschien vinden deze woorden zelfs een behoefte in onszelf waarvan we ons niet bewust waren.

Het volgende is ontleend aan een boodschap getiteld "The True Standard", gepredikt door broeder HM Riggle tijdens een kampbijeenkomst in 1913.

   “Elke geloofsbelijdenis die groter is dan de Bijbel is te groot, net zoals elke geloofsbelijdenis die kleiner is dan de Bijbel te klein is. We hebben absoluut niet het recht om regels of voorschriften uit te vaardigen of om onze medepredikanten en de kerk van God enige tradities of nieuwe vieringen uit het verleden op te leggen die niet duidelijk op Bijbelse principes zijn gebaseerd. Als u dat doet, vervalt u in de sleur van geloofsbelijdenis en wijkt u af van wat een fundamentele waarheid is; namelijk dat het geschreven Woord van God onze enige maatstaf is. Reformaties uit het verleden zijn gestrand op de rots van het traditionalisme, en we zullen er goed aan doen dit te vermijden. In het Nieuwe Testament zal de ware standaard van leven en ervaring worden gevonden. Hierbuiten treden is een toevlucht nemen tot door de mens gemaakte regels en tradities. De traditionele wet, die eenmaal in de geest en het geweten is ingezogen en volledig ingeburgerd, wordt voor degene die haar toepast even heilig als de goddelijke wet, en is niet gemakkelijk van je af te schudden.

   In het geopenbaarde Woord zei God wat hij bedoelde, en hij meende alles wat hij zei. In het Nieuwe Testament zal Gods maatstaf van berouw, rechtvaardiging, heiliging en eenheid worden gevonden, en het dagelijkse leven en de praktijk van een christen - precies wat God vereist. Zelfs degenen die zich aan geloofsbelijdenissen houden, geven dit toe. Ze zeggen dat "alles wat essentieel is voor leven en godzaligheid zal gevonden worden in het Woord van God." Ik vraag dan: wat is het nut van iets anders? Waarom iets aan de Bijbel toevoegen of ervan wegnemen? Waarom zou je het niet nemen zoals het is? Wij geloven dat dit waar en juist is. Laten we dan bij deze waarheid blijven en het aan de wereld bekendmaken.”

Dus geloven en praktiseren we dit nog steeds? En werken we nog steeds in de liefde van God? Als dat zo is, instrueert de Schrift ons:

“Liefdadigheid faalt nooit: maar of er profetieën zijn, ze zullen falen; of er tongen zijn, zij zullen ophouden; of er kennis is, het zal verdwijnen. Want we weten ten dele, en we profeteren ten dele. Maar wanneer dat wat volmaakt is, is gekomen, dan zal dat wat gedeeltelijk is weggedaan worden.” ~ 1 Korintiërs 13:8-10

Naastenliefde, of de goddelijke liefde van God, is een principe dat nooit verandert. Dat is de reden waarom "Liefdadigheid nooit faalt."

Maar geen enkele predikant heeft een perfect begrip van het evangelie. Als dit je beledigt, herlees dan de bovenstaande tekst nog eens en overweeg ook de woorden van de apostel Paulus hieronder.

"Niet alsof ik het al had bereikt, of ik al volmaakt was: maar ik volg, als ik dat mag begrijpen waarvoor ik ook van Christus Jezus ben aangehouden." ~ Filippenzen 3:12

Onvolmaakt begrip leidt niet tot ongeneeslijke problemen. Het is de houding van mensen ten opzichte van onvolmaakt begrip die het probleem veroorzaakt. We moeten het verschil leren tussen een volmaakt hart van liefde voor God en een onvolmaakt begrip. De liefde zal ons in staat stellen om van elke behoefte te worden gecorrigeerd, en ons in staat stellen lang te lijden met een onvolmaakt begrip van een ander die echt gered en oprecht is.

De principes van het evangelie die nooit veranderen, hebben te maken met het hart. Deze principes worden de wet van het Nieuwe Testament die in ons hart is geschreven.

“Die laten zien dat het werk van de wet in hun hart geschreven staat, dat ook hun geweten getuigenis aflegt en dat hun gedachten gemeen zijn, terwijl ze elkaar beschuldigen of verontschuldigen. Op de dag dat God de geheimen van de mensen zal oordelen door Jezus Christus volgens mijn evangelie.” ~ Romeinen 2:15-16

'Aangezien van u duidelijk is verklaard dat u de brief van Christus bent, door ons gediend, niet met inkt geschreven, maar met de Geest van de levende God; niet in stenen tafelen, maar in vlezige tafels van het hart.” ~ 2 Korintiërs 3:3

Om de waarheid recht te verdelen, moeten we ook het verschil begrijpen tussen de onveranderlijke principes van het evangelie en de context van de oorspronkelijke tekst.

‘Herinner hen aan deze dingen en beschuldig ze voor de Heer dat ze niet zonder winst naar woorden streven, maar om de toehoorders te ondermijnen. Studeer om te laten zien dat u goedgekeurd bent door God, een werkman die zich niet hoeft te schamen, die het woord van de waarheid recht snijdt.” ~ 2 Timoteüs 2:14-15

Dus hoe verdeel je de waarheid op de juiste manier? Heb je ooit een mening toegevoegd, of een tekst uit de Schriften gebruikt, zonder het evangelieprincipe erachter grondig te begrijpen? Als we ons concentreren op het principe, stoppen we met het streven naar de woorden, en met elkaar.

Wanneer de context van onze huidige situatie verandert, blijft het onveranderlijke principe van toepassing. Maar de "letterlijke" specificiteit van de exacte tekstrichtlijn is dat misschien niet. (Merk op dat dit in feite verband houdt met ministeriële richtlijnen die kunnen veranderen naargelang de behoefte.)

Toen de apostel Paulus begon met het stichten van nieuwe gemeenten onder de heidenen, had hij alleen de oudtestamentische geschriften en de woorden van Christus zoals hij die van de apostelen en discipelen had ontvangen. Hij leerde niet de Oudtestamentische Wet, maar de principes achter de Wet.

“Maar nu zijn we verlost van de wet, de dood waarin we werden vastgehouden; dat we dienen in nieuwheid des geestes, en niet in de oudheid van de letter.” ~ Romeinen 7:6

De Geest van God is God, dus hij kan alleen besturen door zijn onveranderlijke zelf, door onveranderlijke principes. En dit is het belangrijkste deel van hemzelf dat hij in ons hart plaatst, vooral wanneer hij ons heiligt en ons met zichzelf vervult: zijn Heilige Geest.

Je zult dus zien dat in alle brieven van de apostel Paulus, in de richtlijnen die hij schrijft, hij bijna altijd het principe erachter uitlegt. Het is het principe dat voor altijd onveranderd blijft. Maar wil de tekst van de richtlijn in zijn oorspronkelijke context van het verleden worden begrepen, wil hij correct op de huidige context worden toegepast. Anders zou je, als je de letterlijke tekst probeert toe te passen, het principe achter de tekst van de oorspronkelijke richtlijn kunnen overtreden (of een ander principe van het evangelie schenden).

Daarom moeten we bidden om leiding van de Geest, zodat we het principe niet schenden door 'het zwaard van de Geest, dat is het Woord van God' in eigen handen te nemen. We moeten het Woord van God in de handen van de Heilige Geest houden, door gebed, onderwerping en zorgvuldig vermijden de principes te schenden.

Een heel duidelijk voorbeeld dat we tegenwoordig goed begrijpen, is dat de Heilige Geest een vrouw kan gebruiken om te onderwijzen en te prediken. Ik ken een vrouw die de grond van de waarheid totaal verbrak in een land overzee. Ze onderwees en onderwees veel, zelfs andere mannelijke predikanten. Is de Schrift het hiermee eens?

“Laat de vrouw in stilte leren met alle onderwerping. Maar ik sta niet toe dat een vrouw lesgeeft, noch gezag over de man toe-eigent, maar in stilte is.” ~ 1 Timoteüs 2:11-12

“Laat uw vrouwen zwijgen in de kerken, want het is hun niet toegestaan te spreken; maar hun wordt geboden onder gehoorzaamheid te zijn, zoals ook de wet zegt. En als ze iets willen leren, laten ze het dan thuis aan hun man vragen: want het is een schande voor vrouwen om in de kerk te spreken.” ~ 1 Korintiërs 14:34-35

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat Paulus een nieuwe wet had opgesteld die God zelfs zou corrigeren voor het gebruik van de profetessen Debora en Hulda in het Oude Testament. Maar God heeft geen correctie nodig!

Paulus had beslist te maken met enkele ernstige problemen die door bepaalde vrouwen op bepaalde plaatsen werden veroorzaakt. En om te begrijpen hoe we deze schriftgedeelten vandaag de dag kunnen toepassen, laten we eerst eens kijken naar de principes die in de tekst in deze schriftgedeelten staan.

 • "…onderwerping. Maar ik sta niet toe dat een vrouw lesgeeft, noch autoriteit over de man toe-eigent.”
 • "maar hun is geboden onder gehoorzaamheid te zijn, zoals ook de wet zegt."

Onderwerping, geen gezag toe-eigenen en gehoorzaamheid zijn principes die nooit veranderen.

De vrouw moet onderwerping en gehoorzaamheid tonen aan het gezag, en ook aan haar man. Niet als slaaf, of onder een dictator. Maar als een partner aan zijn zijde in de liefde, (zie ook Efeziërs 5:22-33) omdat ze allebei van elkaar houden, werken en voor elkaar zorgen. Waarom? Omdat deze geschriften geen andere onveranderlijke principes mogen schenden! Bovendien moeten we allemaal aan elkaar onderworpen zijn door nederig gekleed te gaan (wat nog een onveranderlijk evangeliebeginsel is).

Het Nieuwe Testament heeft ook specifieke voorbeelden waar vrouwen werden gebruikt om mannen te onderwijzen: de dochters van Filippus de evangelist die profeteerde, en in Efeze waar zowel een man als een vrouw was die een andere prediker in het evangelie onderwees.

"En hij begon vrijmoedig te spreken in de synagoge: die, toen Aquila en Priscilla het hadden gehoord, hem bij zich namen en hem de weg van God perfecter uitlegden." – Handelingen 18:26

Dus vandaag weten de meesten van ons hoe ze deze nieuwtestamentische geschriften over vrouwen moeten implementeren. Ik ken veel goede met Heilige Geest vervulde vrouwen die lessen geven en lesgeven, en zelfs hele gemeenten leiden. En veel mensen zijn gered vanwege hun bediening. Als het de Heilige Geest behaagt deze zusters te zalven en te gebruiken, hoe kunnen we dan fouten vinden bij God? Velen van ons volgen vandaag al de principes die het gebruik van deze zusters mogelijk maken, dus we volgen niet de letter of de specificiteit van bepaalde nieuwtestamentische teksten.

Laten we dus helemaal eerlijk zijn tegen onszelf. Weten we hoe we dit met andere geschriften moeten doen? Misschien moeten we teruggaan en het principe achter de leringen van andere geschriften nader bekijken om onszelf te controleren. We moeten nooit proberen een schriftplaats in de huidige behoefte te voorzien, door alleen maar een bepaalde richting uit het verleden te gebruiken. Laten we er eerst zeker van zijn dat we het principe achter de Schrift begrijpen, en ons door de Heilige Geest laten leiden.

Hoe zit het met andere schriftuurlijke richtlijnen met betrekking tot kleding en hoe we onszelf versieren? Maar al te vaak is de plaatselijke ministeriële leiding over deze zaken een onnodig twistpunt geweest, waardoor er onrust en soms zelfs verdeeldheid ontstond.

“Ook op dezelfde manier, dat vrouwen zich in bescheiden kleding sieren, met schaamte en soberheid; niet met gevlochten haar, of goud, of parels, of kostbare kleding” ~ 1 Timoteüs 2:9

Dus laten we eerst kijken naar de principes hier:

 • Bescheidenheid - omgaan met het bedekken van naaktheid, en dat we niet trots moeten proberen onszelf beter te maken dan een ander door de "specialiteit" of de luxe van onze kleding of versiering.
 • Schaamte en nuchterheid - eerbied en respect, met zelfbeheersing

Dus nu zijn er geen schriftuurlijk specifieke voorschriften van exacte soorten, stijlen of kleuren van kleding in de Bijbel die verband houden met vrouwenkleding. (Behalve een richtlijn in het Oude Testament waar ons wordt opgedragen dat een man zich als een man moet kleden en een vrouw als een vrouw, en dat het duidelijk anders moet zijn). Dus het enige waar we op af moeten gaan is wat nodig is en goed werkt voor elke plaatselijke gemeente, en in elke plaatselijke cultuur, om zichzelf bescheiden en nederig te houden. Het lokale bestuur geeft hierin leiding, en zolang mensen nog heilig leven, zou elke andere gemeente waar ook ter wereld het goed moeten vinden met die gemeente. Vooral als de vrouwen zich met eerbied en respect en met zelfbeheersing gedragen.

In Handelingen 15 hebben we op verschillende manieren een perfect voorbeeld dat evangelierichtlijnen gegeven kunnen worden aan twee totaal verschillende culturen binnen de kerk: de joden en de heidenen. En dus in Handelingen 15, toen de apostelen en ouderlingen overwogen wat er van de vele culturen van de heidenen van hun tijd moest worden geëist, liet de Heilige Geest hen zien dat ze alleen datgene nodig hadden wat NODIG was om de heidenen heilig te houden en om ze binnen te houden. eenheid met hun joods-christelijke broeders en zusters.

"Want het leek de Heilige Geest en ons goed om u geen grotere last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen" ~ Handelingen 15:28

En dus brachten ze de vereisten van de meer dan 600 voorschriften van de Joodse wet en cultuur terug tot vier vereisten. O, kon iedereen maar deze grote wijsheid zien die ze van de Heilige Geest hadden! Omdat ze met deze wijsheid een zware slag toebrachten aan het heidendom, en veel zielen reageerden op het evangelie en werden gered!

Het fascinerende aan de richtlijn die in Handelingen 15 voor de heidenen wordt gegeven, is dat de richtlijn geen beschrijving van de onderliggende principes bevatte. De eigenlijke brief aan de heidenen was als volgt geschreven:

“…De apostelen en oudsten en broeders groeten de broeders die uit de heidenen in Antiochië en Syrië en Cilicië zijn: Voor zover we hebben gehoord, hebben bepaalde dingen die van ons zijn uitgegaan u met woorden verontrust, uw zielen ontwricht door te zeggen: U moet besneden zijn en de wet houden: aan wie wij een dergelijk gebod niet hebben gegeven: Het leek ons goed, eensgezind bijeengekomen, om uitverkoren mannen naar u toe te sturen met onze geliefde Barnabas en Paulus, mannen die hun leven hebben gewaagd voor de naam van onze Heer Jezus Christus. Wij hebben daarom Judas en Silas gestuurd, die u ook via de mond hetzelfde zullen vertellen. Want het leek de Heilige Geest en ons goed om u geen grotere last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen; Dat u zich onthoudt van spijzen die aan afgoden worden geofferd, en van bloed, en van verstikte dingen, en van hoererij; waarvan u, indien u uzelf bewaart, goed zult doen. Het ga je goed." ~ Handelingen 15:23-29

Voor ons in deze tijd kunnen sommige van deze richtlijnen in de brief met betrekking tot "vlees geofferd aan afgoden, van bloed en gewurgde dingen" een beetje vreemd lijken. Maar ze waren belangrijk voor de heidenen van die tijd en tijd, en er waren belangrijke principes (of kritische redenen) waarom deze richtlijnen werden gegeven. De redenen zijn niet volledig uitgeschreven in de brief, maar ze kunnen worden verkregen uit de oorspronkelijke discussie in de rest van Handelingen 15 en andere brieven.

 1. De apostelen en discipelen waren bezorgd dat de heidenen zich afgescheiden zouden houden van heidense vormen van aanbidding, opdat ze niet te vertrouwd zouden worden en gemakkelijk zouden terugvallen in dezelfde zondige dingen die de heidenen doen, en ontrouw worden aan Christus.
 2. Er waren veel joden (zowel christenen als niet-christenen) in veel steden van de heidenen: "Want Mozes heeft van oudsher in elke stad die hem prediken, en wordt elke sabbatdag in de synagogen voorgelezen." (Handelingen 15:21) De apostelen en discipelen waren bezorgd dat "vlees geofferd aan afgoden, van bloed en verstikte dingen" de Joden zou beledigen en verdeeldheid zou veroorzaken binnen de kerk.

De apostel Paulus was persoonlijk aanwezig bij de bijeenkomst in Handelingen 15. Hij begreep perfect de principes onder de richtlijnen in de brief aan de heidenen, en hem werd gevraagd die brief te bezorgen. Daarom gaat de apostel Paulus in Romeinen 14:1 – 15:3 en in 1 Kor 8:1 – 10:33 uitgebreid in op de principes en de redenen voor deze richtlijnen, en legt hij zorgvuldig uit dat dingen die aan afgoden worden geofferd (door wurging, bloed, of anderszins) in feite op zichzelf niet onrein zijn. Het is de associatie met heidense praktijken en het beledigen van hun broeders waar ze zich mee bezig moeten houden. Als je niet deelneemt aan een heidense praktijk of je broeders beledigt, voel je dan vrij om alles te eten.

Dit voorbeeld van Handelingen 15 en de latere uitleg van de apostel Paulus in Romeinen 14:1 – 15:3 en in 1 Kor 8:1 – 10:33 tonen ons een echt gedocumenteerd voorbeeld in de Schriften om ons te helpen het verschil te begrijpen tussen onveranderlijke evangeliebeginselen en een specifieke richtlijn voor een specifieke behoefte. De onveranderlijke principes van dit voorbeeld kunnen worden samengevat als:

 1. Maak geen deel uit van een valse gemeenschap gebaseerd op heidense aanbidding.
 2. Gebruik uw vrijheid in het evangelie niet om het geweten van een andere broeder te kwetsen.

Deze principes zijn vandaag de dag nog steeds van toepassing, omdat ze onveranderlijk zijn.

Lijkt eenvoudig genoeg en praktisch als we het op een principieel niveau laten en de Heilige Geest elke plaatselijke predikant laten leiden bij de uitvoering ervan, in overeenstemming met de plaatselijke behoefte.

Hebben we er een probleem mee om deze dingen in de handen van de Heilige Geest te laten? Als we ze niet in de handen van de Heilige Geest overlaten, zullen we uiteindelijk problemen met elkaar krijgen.

Ik hoop dat dit artikel ons heeft geholpen de delen van het evangelie te begrijpen die onveranderlijk zijn, en de verschillen in de praktijk van het evangelie die zullen veranderen afhankelijk van wat de behoeften zijn.

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK