Vereisten voor een dienaar van het evangelie

Het Bijbelse woord 'bedienaar' betekent anderen nederig dienen met je leven. Het was onze Heer die deze definitie specificeerde.

“Wordt ook geen meesters genoemd, want één is uw Meester, namelijk Christus. Maar de grootste onder u zal uw dienaar zijn. En wie zichzelf zal verhogen, zal vernederd worden; en wie zich zal vernederen, zal verhoogd worden.” ~ Mattheüs 23:10-12

“Maar Jezus riep hen bij zich en zei: U weet dat de vorsten van de heidenen heerschappij over hen uitoefenen, en dat zij die groot zijn gezag over hen uitoefenen. Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u groot zal zijn, laat hij uw dienaar zijn; En wie onder u de belangrijkste wil zijn, laat hij uw dienaar zijn: zoals de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.’ ~ Mattheüs 20:25-28

Als voorbeeld van zichzelf zei Jezus dat een dienaar iemand is die anderen dient en zijn leven geeft om anderen te redden. Laten we dus duidelijk het doel van een minister begrijpen, voordat we beginnen te praten over de vereisten om een minister te zijn.

De Bijbel identificeert talrijke ministeriële gaven en verschillende ambten. Een bepaalde predikant kan een ambt hebben, maar er mag nooit van worden verwacht dat hij alle gaven heeft.

“Nu bent u het lichaam van Christus, en leden in het bijzonder. En God heeft sommigen in de gemeente aangesteld, eerst apostelen, in de tweede plaats profeten, ten derde leraren, daarna wonderen, dan gaven van genezingen, hulp, regeringen, verschillende talen. Zijn alle apostelen? zijn allemaal profeten? zijn alle leraren? zijn alle werkers van wonderen? Heb je alle gaven van genezing? spreken allen in tongen? allemaal interpreteren? Maar begeer ernstig de beste gaven: en toch wijs ik u een meer voortreffelijke weg.” ~ 1 Korintiërs 12:27-31

Opmerking: De "uitmuntende weg", die zelfs beter was dan welk ambt of geschenk dan ook: is de weg van goddelijke opofferende liefde! Daarom beschrijft de apostel Paulus in het volgende hoofdstuk, hoofdstuk 13 van 1 Korintiërs, "de weg van opofferende liefde".

God kiest bepaalde dienaren voor bepaalde verantwoordelijkheden/functies in de kerk. En hij kiest ook aan wie hij elk geschenk zal geven. Het ambt en de gave worden afzonderlijk gegeven volgens Gods keuze, dus degenen die een ambt bekleden zijn niet uniform begaafd. Dit creëert een kerkelijk lichaam dat nederig van elkaar afhankelijk is, en helpt voorkomen dat de een boven de ander verheven wordt.

“En hij gaf er enkele, apostelen; en sommigen, profeten; en sommigen, evangelisten; en sommigen, predikanten en leraren; Voor de vervolmaking van de heiligen, voor het werk van de bediening, voor de opbouw van het lichaam van Christus: "~ Efeziërs 4:11-12

Opzieners: Pastor, Bisschop, Leraar

Laten we eerst enkele Bijbelse termen definiëren.

Pastor, ouderling, opziener en bisschop zijn veelvoorkomende bijbelse termen voor degene die verantwoordelijk is voor het toezicht op een werk. Bovendien worden de term ouderling en predikant meer in het algemeen gebruikt om hetzelfde te beschrijven. Maar merk op dat dit "pastor"-ambt werd genoemd na: apostelen, profeten en evangelisten, en dat de termen oudste en predikant we ook gebruiken om te beschrijven: apostelen, profeten en evangelisten.

Ouderling – In het christendom is een ouderling een persoon die wordt gewaardeerd om zijn wijsheid en een positie met verantwoordelijkheid en gezag bekleedt. Ouderlingen worden genoemd in een aantal passages in het Nieuwe Testament. Individuen zoals Jacobus hadden een belangrijke rol in de kerk van Jeruzalem en de Raad van Jeruzalem. Met betrekking tot kerken in Antiochië, Pisidia, Iconium, Lystra en Derbe: Paulus benoemt ouderlingen als een belangrijke stap bij het organiseren van een nieuw plaatselijk lichaam van de kerk en instrueert ook andere opzieners: Timotheüs en Titus, bij het aanstellen van andere ouderlingen.

Opmerking: door de geschiedenis heen is de term "bisschop" vooral gebruikt door een corrupt ministerie als een machtspositie en misbruik. Bijgevolg is voor sommigen het woord bisschop een term geworden die ze ervoor kozen te vermijden. Maar het is niettemin een bijbelse term. En het kantoor was nooit bedoeld om misbruikt te worden.

Thayer's Bijbelse definitie van bisschop:

 • een opzichter
 • een man belast met de plicht ervoor te zorgen dat de dingen die door anderen moeten worden gedaan, juist worden gedaan, elke curator, voogd of opzichter
 • de opzichter, ouderling of opzichter van een christelijke kerk

In Handelingen 20 zien we dat Paulus een laatste vermaning geeft aan alle ouderlingen in Efeze. Zijn zorg was dat ze hun ambt en verantwoordelijkheid voor God en de mensen die ze dienden niet verwaarloosden of misbruikten. Paulus was getrouw om hun de volledige leer van het evangelie te verkondigen, wat trouwens ook een verantwoordelijkheid is van een herder.

“Daarom neem ik u mee om deze dag vast te leggen, dat ik rein ben van het bloed van alle mensen. Want ik heb niet nagelaten u alle raad van God te verkondigen. Pas daarom op voor uzelf en voor de hele kudde waarover de Heilige Geest u opzieners heeft gemaakt, om de kerk van God te voeden, die hij met zijn eigen bloed heeft gekocht. Want ik weet dit, dat na mijn vertrek zware wolven bij u zullen binnenkomen, de kudde niet sparend. Ook uit uzelf zullen mannen opstaan, die verkeerde dingen spreken, om discipelen achter zich aan te trekken. Let daarom op, en onthoud, dat ik na drie jaar niet ophield om elke dag en nacht met tranen te waarschuwen.” ~ Handelingen 20:26-31

Let op: de apostel Paulus stelt expliciet dat het de Heilige Geest is die hen in deze grote ambtelijke verantwoordelijkheid heeft geplaatst. Daarom moesten ze eerst door de Heilige Geest gekwalificeerd zijn om ooit het ambt van oudste te hebben vervuld.

Paulus geeft ons verder duidelijkheid over de vereisten voor deze toezichthoudende bediening in zijn brief aan Timoteüs.

"Dit is een waar gezegde: als een man het ambt van bisschop verlangt, verlangt hij een goed werk. Een bisschop moet dan onberispelijk zijn, de echtgenoot van één vrouw, waakzaam, nuchter, van goed gedrag, gastvrij, bekwaam om te onderwijzen; Niet gegeven aan wijn, geen spits, niet hebberig van smerige winst; maar geduldig, geen vechter, niet hebzuchtig; Een die goed regeert over zijn eigen huis, zijn kinderen onderworpen aan alle ernst; (Want als een man niet weet hoe hij zijn eigen huis moet besturen, hoe zal hij dan voor de kerk van God zorgen?) Geen beginneling, opdat hij niet door hoogmoed wordt verheven en in de veroordeling van de duivel valt. Bovendien moet hij een goed verslag hebben van hen die erbuiten zijn; opdat hij niet in smaad en in de strik van de duivel zou vallen.” ~ 1 Timoteüs 3:1-13

We zien dus duidelijk dat er vereisten zijn om opziener van welk werk dan ook te zijn (een opziener van: een gemeente, een evangelische outreach-inspanning, een zendingsleider, enz.) Deze vereisten geven ons een beeld van de principes die naar verwachting zullen werken in het leven en getuigenis van een opziener. Laten we deze vereisten opnieuw in detail beschrijven:

 • Onberispelijk - "dat kan niet worden verweten, niet vatbaar voor censuur, onberispelijk", wat betekent dat er geen bewezen beschuldigingen tegen hem zijn.
 • Kan niet meerdere vrouwen hebben. Maar hij kon ongehuwd zijn zoals Paulus, Timotheüs en anderen waren.
 • Een ijverige en harde werker.
 • Gastvrij en aardig
 • In staat om les te geven (Let op: dit is het enige vereiste geschenk voor dit ambt. Alle andere vereisten hebben betrekking op het karakter van de predikant.)
 • Heeft zelfbeheersing over het vlees en zijn houding.
 • Niet hebzuchtig of hebzuchtig. Tevreden met wat hij heeft.
 • Iemand die van zijn gezin houdt en voor hem zorgt en hen op een ordelijke manier leidt.
 • Geen beginner, of nieuw in het geloof, of te jong om nederig een volwassen volwassen positie in te nemen.
 • En hij moet een goede reputatie hebben buiten de kerk, in de buurt, op het werk, enz.

Het is belangrijk om nogmaals de enige vereiste gave op te merken: les kunnen geven.

Mensen proberen soms een bedienaar ervan te weerhouden het ambt van opziener te vervullen door bepaalde gaven te eisen die de bijbel niet vereist. En op andere momenten zouden mensen graag een voorganger kiezen die veel gaven heeft, maar toch een van de andere vereisten van zijn karakter negeren. Een opziener is niet "de keuze van het volk" maar eerder "Gods keuze!"

En dus zien we deze bijna exact dezelfde vereisten weerspiegeld in de brief van Paulus aan Titus.

“Om deze reden heb ik u op Kreta achtergelaten, dat u de ontbrekende dingen zou regelen en oudsten zou wijden in elke stad, zoals ik u had aangewezen: als iemand onberispelijk is, de man van één vrouw, die trouwe kinderen heeft, niet beschuldigd van oproer of onhandelbaar. Want een bisschop moet onberispelijk zijn, als de rentmeester van God; niet eigenzinnig, niet snel boos, niet gegeven aan wijn, geen spits, niet gegeven aan smerig gewin; Maar een liefhebber van gastvrijheid, een liefhebber van goede mannen, nuchter, rechtvaardig, heilig, gematigd; Vasthouden aan het getrouwe woord zoals hem is geleerd, opdat hij door de gezonde leer in staat zal zijn om zowel de tegenstanders te vermanen als te overtuigen.” ~ Titus 1:5-9

Elke ware prediker van het ware evangelie krijgt te maken met tegenstand en valse beschuldigingen. Dat is altijd zo geweest en zal tot het einde der tijden zo blijven. En omdat er zowel ware dienaren als valse dienaren zijn: we hebben een manier nodig om onderscheid te maken tussen de twee, en om te gaan met beschuldigingen wanneer ze komen. Daarom heeft de apostel Paulus ons wat advies gegeven.

“Tegen een ouderling geen beschuldiging ontvangen, maar voor twee of drie getuigen. Degenen die zondigen, berispen vóór allen, opdat ook anderen zullen vrezen.” ~ 1 Timoteüs 5:19-20

Ja, er zijn beschuldigingen waar elke minister mee te maken zal krijgen. En wanneer bewezen is dat een predikant heeft gezondigd (en vooral als die predikant niet eerlijk zal zijn over zijn zonde), moet er een openbare berisping zijn zodat iedereen er acht op kan slaan en gewaarschuwd kan worden. Ware redding verlost de ziel van de zonde. Daarom moet een dienaar van het evangelie zelf van de zonde verlost worden.

“Een ieder die uit God geboren is, begaat geen zonde; want zijn zaad blijft in hem; en hij kan niet zondigen, omdat hij uit God geboren is. Hierin worden de kinderen van God geopenbaard, en de kinderen van de duivel: wie de gerechtigheid niet doet, is niet uit God, noch hij die zijn broeder niet liefheeft.” ~ 1 Johannes 3:9-10

Nu met betrekking tot het vermogen van een predikant om te onderwijzen: een predikant moet erop letten alleen te onderwijzen wat God hem of haar heeft laten zien door een zorgvuldige en biddende studie van het Woord van God. Je kunt niet volledig vertrouwen op een "predikerscursus" of wat een goedbedoelende persoon je heeft geleerd. Een predikant moet in zijn hart overtuigd zijn van de waarheid dat hij predikt voordat hij ooit zou proberen het aan iemand anders te onderwijzen. Omdat elke predikant door God verantwoordelijk zal worden gehouden voor hun gelegenheid om de leer zelf te hebben bestudeerd en bewezen.

‘Herinner hen aan deze dingen en beschuldig ze voor de Heer dat ze niet zonder winst naar woorden streven, maar om de toehoorders te ondermijnen. Studeer om te laten zien dat u goedgekeurd bent door God, een werkman die zich niet hoeft te schamen, die het woord van de waarheid recht snijdt.” ~ 2 Timoteüs 2:14-15

Ja, het is een schande dat een predikant het misschien moet accepteren en voor zichzelf moet toegeven, als hij later ontdekt dat hij een bepaalde leerstelling van het Woord van God niet correct heeft onderwezen. Dit kan ons allemaal overkomen, en we moeten nederig genoeg zijn om het toe te geven, zodra we ontdekken dat het zo is. En omdat er niemand is die alle waarheid perfect begrijpt, zal het ons uiteindelijk allemaal overkomen. Laten we dus voorzichtig zijn met het bestuderen en begrijpen van het Woord, zodat we dit zoveel mogelijk kunnen vermijden. En mogen we nooit op de plaats komen waar we niet gecorrigeerd kunnen worden.

Een predikant die deze verantwoordelijkheid achteloos opzij zet en onderwijst vanuit zijn eigen mening zonder enige zorg voor zorgvuldige studie, zal in ernstige problemen komen met God. Vooral als ze door een andere minister zijn gewaarschuwd dat ze voorzichtig moeten zijn. De laatste waarschuwing van Jezus in de Bijbel gaat specifiek over voorzichtig zijn met het toevoegen aan of weglaten van de leerstellingen van het woord van God.

“Want ik getuig tot een ieder die de woorden van de profetie van dit boek hoort: Indien iemand aan deze dingen zal toevoegen, zal God hem de plagen toevoegen die in dit boek zijn geschreven: en indien iemand van de woorden van het boek van deze profetie, zal God zijn deel wegnemen uit het boek des levens, en uit de heilige stad, en uit de dingen die in dit boek geschreven zijn.” ~ Openbaring 22:18-19

Laat iedere predikant eerst aan zichzelf bewijzen dat het Woord dat zij onderwijzen waar is, en dat het in zichzelf goed werkt. Geen enkele andere leraar of prediker zal voor ons staan bij het laatste oordeel van de almachtige God. We zullen voor onszelf verantwoording afleggen en niemand anders de schuld kunnen geven. Laten we als predikant dus heel voorzichtig zijn met wat we leren!

"Houdt vast aan het getrouwe woord zoals hem is geleerd, opdat hij door de gezonde leer in staat zal zijn om zowel de tegenstanders te vermanen als te overtuigen." ~ Titus 1:9

Gezonde leer (gezond onderwijs) is van cruciaal belang om de Heilige Geest te kunnen laten veroordelen en een andere persoon van de waarheid te overtuigen. Omdat het Woord van God alleen correct wordt gebruikt als het "zwaard van de Heer" wanneer de Heilige Geest de volledige controle heeft over de predikant die het onderwijst.

"En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is het woord van God" ~ Efeziërs 6:17

een diaken:

Nu zijn er ook ouderlingen die andere verantwoordelijkheden hebben die verband houden met het evangelie.

“Laat de oudsten die goed regeren, dubbele eer waardig worden geacht, vooral zij die werken in het woord en de leer. Want de Schrift zegt: Gij zult de os die het koren uittrapt niet muilkorven. En de arbeider is zijn beloning waard.” ~ 1 Timoteüs 5:17-18

Dit schriftgedeelte impliceert dus duidelijk dat er een type ouderling bestaat die niet kan werken in het Woord en de leer, en toch zijn ze nog steeds een ouderling van de kerk. Ze werken op andere manieren om het doel van het evangelie te ondersteunen, en daarom verdienen ze respect en eer voor hun liefdeswerk. De Bijbel noemt deze oudsten ook wel: diakenen.

“Evenzo moeten de diakenen ernstig zijn, niet met twee tongen spreken, niet te veel wijn drinken, niet belust zijn op smerige winst; Het mysterie van het geloof in een zuiver geweten bewaren. En laat deze ook eerst bewezen worden; laat ze dan het ambt van diaken gebruiken, omdat ze onberispelijk worden bevonden. Evenzo moeten hun vrouwen ernstig zijn, geen lasteraars, nuchter, trouw in alle dingen. Laat de diakenen de echtgenoten zijn van één vrouw, die goed over hun kinderen en hun eigen huizen regeren. Want zij die het ambt van diaken hebben gebruikt, kopen voor zichzelf een goede graad en grote vrijmoedigheid in het geloof dat in Christus Jezus is.” 1 Timoteüs 3:8-13

Diaken definitie:

 • iemand die de opdrachten van een ander uitvoert, in het bijzonder. van een meester, een dienaar, dienaar, minister
 • de dienaar van een koning
 • een diaken, iemand die op grond van het ambt dat hem door de kerk is toegewezen, voor de armen zorgt en het voor hun gebruik ingezamelde geld beheert en uitdeelt

Hoe een minister wordt ondersteund?

Petrus identificeerde zichzelf ook in het algemeen als ouderling, ook al was hij een apostel.

“Ik vermaan de oudsten die onder u zijn, die ook een ouderling en een getuige van het lijden van Christus zijn, en ook een deelgenoot van de heerlijkheid die geopenbaard zal worden: weid de kudde van God die onder u is, terwijl u het toezicht op uw daarvan, niet door dwang, maar gewillig; niet voor smerige winst, maar van een bereidwillige geest; Noch als heersers over Gods erfgoed, maar als voorbeelden voor de kudde. En wanneer de opperherder zal verschijnen, zult u een kroon van heerlijkheid ontvangen die niet verwelkt." ~ 1 Petrus 5:1-4

Veel geld ontvangen of macht hebben over anderen mag nooit de motivatie zijn van een minister! Maar toch is het heel typisch (maar niet altijd) dat een plaatselijke predikant fulltime wordt ondersteund door de plaatselijke gemeente waar hij voor dient.

'Of hebben ik alleen en Barnabas, niet de macht om af te zien van werken? Wie gaat er op eigen kosten ten strijde? wie plant een wijngaard en eet niet van de vrucht daarvan? of wie weidt een kudde, en eet niet van de melk van de kudde? Zeg ik deze dingen als een man? of zegt de wet ook niet hetzelfde? Want er staat geschreven in de wet van Mozes: Gij zult de muil van de os die het koren uittrapt niet muilkorven. Zorgt God voor ossen? Of zegt hij het helemaal voor ons? Om onzentwil is dit ongetwijfeld geschreven: dat hij die ploegt, moet ploegen met hoop; en dat hij die op hoop dorst, deel zou hebben aan zijn hoop. Als wij geestelijke dingen voor u hebben gezaaid, is het dan iets groots als wij uw vleselijke dingen zullen oogsten? Als anderen deel hebben aan deze macht over u, zijn wij dan niet liever? Toch hebben we deze bevoegdheid niet gebruikt; maar lijd alle dingen, opdat wij het evangelie van Christus niet hinderen. Weet u niet dat zij die over heilige dingen dienen, leven van de dingen van de tempel? en zij die bij het altaar wachten, hebben deel aan het altaar? Evenzo heeft de Heer verordend dat zij die het evangelie prediken, naar het evangelie zouden leven.’ ~ 1 Korintiërs 9:6-14

En toch zou de apostel Paulus op bepaalde tijden werken zodat hij de rest van de heiligen niet tot last zou zijn.

‘Want u, broeders, denkt aan onze arbeid en arbeid: voor het werken van dag en nacht, omdat wij u niemand iets verschuldigd zouden zijn, hebben wij u het evangelie van God gepredikt.’ ~ 1 Thessalonicenzen 2:9

“We aten evenmin iemands brood voor niets; maar dag en nacht met arbeid en arbeid verricht, opdat wij niemand van u iets verschuldigd zijn: niet omdat we geen macht hebben, maar om onszelf tot een voorbeeld voor u te maken om ons te volgen. Want zelfs toen wij bij u waren, hebben wij u dit bevolen, dat als iemand niet wil werken, hij ook niet mag eten. Want we horen dat er sommigen onder u zijn die wanordelijk lopen, helemaal niet werken, maar bemoeialen zijn. Diegenen nu bevelen en vermanen wij door onze Heer Jezus Christus, dat zij met rust werken en hun eigen brood eten.” ~ 2 Thessalonicenzen 3:8-12

De beste manier om een plaatselijk evangeliewerk te financieren, is door de offers van de mensen van de plaatselijke gemeente. Dit helpt enorm om ervoor te zorgen dat de plaatselijke gemeente de Heilige Geest blijft zoeken voor het gebruik van hun middelen voor de Heer, in plaats van leiding te vragen aan een externe financiële steungroep of bestuur.

Ondersteuning voor zendelingen en het buitenlandse zendingswerk:

Paulus was missionaris. Hij reisde ver en vestigde de kerk in veel vreemde landen. Zoals eerder in de Schrift werd geciteerd, werkte Paulus vaak om in zijn eigen onderhoud te voorzien in die vreemde landen. En op andere momenten, nadat ze een aantal in de waarheid hadden vastgesteld, hielpen deze plaatselijke christenen Paulus en andere dienaren die plaatselijk onder hen werkten, te ondersteunen.

En er waren tijden dat andere buitenlandse kerken Paulus financieel steunden terwijl hij in nieuw gebied werkte.

“Ik beroofde (nam geld van) andere kerken, nam lonen van hen, om u te dienen. En toen ik bij u was en wilde, was ik niemand iets verschuldigd: voor dat wat mij ontbrak, hebben de broeders die uit Macedonië kwamen, geleverd: en in alles heb ik mezelf ervan weerhouden om een last voor u te zijn, en zo zullen Ik houd mezelf.” ~ 2 Korintiërs 11:8-9

De buitenlandse steun van Paulus in Korinthe was voor hemzelf, terwijl hij onder de Korinthiërs werkte, zodat hij daar zijn tijd aan het geestelijke werk kon wijden. Maar de Korinthiërs ondersteunden vooral zichzelf, zoals alle plaatselijke gemeenten zouden moeten doen voor hun eigen lokale werk.

Een zendingsfinancieringsprogramma dat wordt uitgevoerd om een zendingsbestuur uit een vreemd land te kopen, levert doorgaans problemen op, als ze ook beslissingsbevoegdheid uitoefenen voor het werk in dat vreemde land. Er is in het Nieuwe Testament geen voorbeeld te vinden van het financieren van een zendingswerk als dit. En door de geschiedenis heen, wanneer missionaire besturen deze benadering hebben aangenomen, heeft dit altijd geleid tot andere druk die in strijd zou zijn met de wil van de Heilige Geest in het buitenlandse zendingswerk. Als je echt het onderzoek doet (op zoek naar spiritueel succes), zul je ontdekken dat dit waar is. Ze hebben misschien met succes ziekenhuizen en scholen opgericht voor hun eigen doeleinden. Maar een heropleving van zielen die gered worden, wordt altijd gedood wanneer de controle van de mens ingrijpt.

Christus heeft nooit gepland dat er ergens anders een aards hoofdkwartier zou zijn om het werk van God te leiden. Dus wanneer een zendingsraad bepaalt hoe zendelingen geld in het buitenland zullen uitgeven en gebruiken, zal de Heilige Geest uiteindelijk uit de weg worden geruimd in die besluitvorming. En dit kan onbewust gebeuren, zelfs als er zeer oprechte mensen in het bestuur zitten.

Beslissingen over hoe geld te besteden kunnen het beste worden gehouden met een lokale bediening die wordt geleid door de Heilige Geest in het lokale werk. En elk geldaanbod van een buitenlandse bron zou normaal gesproken voor specifieke behoeften op een specifiek moment moeten zijn. Behoeften die zijn vastgesteld door het plaatselijke werkministerie. Elke afhankelijkheid die verder gaat, zal ertoe leiden dat mensen op zoek zijn naar een buitenlandse geldbron om het lokale werk te leiden. En dan zullen ze leren hoe niet afhankelijk te zijn van de Heilige Geest?. (Opmerking: hier kan een uitzondering op zijn, maar dit is meestal de beste manier om God onder controle te houden.)

Dit is minstens duizend keer waar gebleken, en toch blijven mensen dezelfde fout maken. Terwijl het geld stroomt, doet de controle dat ook. Het is dus het beste om de steun te beperken tot "tijdstip"-behoeften of projecten, gevraagd door de missionaire ministers. Anders kan het een ongezonde spirituele relatie creëren waarbij het missionaire spirituele werk langzaam sterft omdat de plaatselijke predikanten niet langer afhankelijk zijn van God en zijn Heilige Geest. In plaats van uit te groeien tot spirituele krijgers, worden ze zwakker naarmate ze afhankelijk worden. En aan een afhankelijkheidsmodel komt uiteindelijk altijd een einde, dus het is niet praktisch om het überhaupt te creëren. Er is een oud gezegde: "Geef een man een vis en hij heeft er later nog een nodig. Leer een man vissen, en hij zal leren in zijn eigen onderhoud te voorzien."

Dus wat zijn de voorbeelden in de Bijbel die we hebben om met deze financiële behoeften om te gaan? Toen het evangelie werd verspreid naar de heidense wereld, lijden de christelijke Joden in Jeruzalem enorm onder vervolging. Velen waren verstoten door hun familie. Sommigen waren in de gevangenis gegooid. En vanwege deze en andere vervolgingen hadden ze grote financiële hulp nodig. De apostel Paulus informeerde verschillende gemeenten onder de heidenen, en een aantal van deze gemeenten beantwoordde aan deze specifieke behoefte.

“Wat nu de collecte voor de heiligen betreft, zoals ik de kerken van Galatië heb bevolen, doet u dat ook. Laat een ieder van u op de eerste dag van de week bij hem liggen, zoals God hem voorspoedig heeft gemaakt, dat er geen bijeenkomsten zijn als ik kom. En wanneer ik kom, wie u ook door uw brieven zult goedkeuren, die zal ik zenden om uw vrijgevigheid naar Jeruzalem te brengen.” ~ 1 Korintiërs 16:1-3

Dit is een gezonde manier om in een onmiddellijke behoefte te voorzien. Het is door te reageren op een specifieke hulpvraag. In tegenstelling tot een geld in een buitenlands werk steken met een vooraf bepaald doel van een zendingsbestuur, dat richting geeft aan de besteding van dat geld.

Eigenlijk is de beste manier om zendingswerk te doen, dat God een zendeling roept om in dat vreemde land te werken in het evangelie. En alle financiële steun na die zendeling moet worden overgelaten aan de vrijheid van die zendeling (werkend met de Heilige Geest en de plaatselijke behoeften) om te bepalen hoe het geld het beste kan worden gebruikt voor het zendingswerk.

Dit is allemaal zo belangrijk, want een van de belangrijkste vereisten van de bediening: is dat ze zowel geroepen als geleid worden door de Heilige Geest!

“Hoe zullen zij hem dan aanroepen in wie zij niet hebben geloofd? en hoe zullen zij in hem geloven van wie zij niet hebben gehoord? en hoe zullen zij horen zonder prediker? En hoe zullen zij prediken, tenzij zij worden gezonden? zoals geschreven staat: Hoe mooi zijn de voeten van hen die het evangelie van de vrede prediken en blijde tijdingen van goede dingen brengen!” ~ Romeinen 10:14-15

De roeping van een minister:

Er moet een minister worden geroepen. Het is Gods keuze wie hij roept en waarheen hij hen roept om te werken. Die keuze kunnen we niet zelf maken, anders veroorzaken we problemen! We zullen niet de genade of de wijsheid hebben om het werk te volbrengen dat gedaan moet worden. Te velen hebben de Bijbel alleen ter hand genomen om een werk te doen, en ze hebben jammerlijk gefaald.

Jezus instrueerde ons om te bidden zodat we de Heer zouden zoeken, en God te vragen om het verzenden te doen, en om ons te laten zien waar hij ons zou sturen.

“Maar toen hij de scharen zag, werd hij met ontferming over hen bewogen, omdat ze flauwvielen en verspreid werden, als schapen die geen herder hebben. Toen zei hij tot zijn discipelen: De oogst is waarlijk groot, maar arbeiders zijn er weinig; Bid daarom de Heer van de oogst, dat Hij arbeiders zal uitzenden om zijn oogst binnen te halen.” ~ Mattheüs 9:36-38

En dan hebben we ook een specifiek voorbeeld in de Bijbel van Jezus die zijn dienaren daadwerkelijk de oogst instuurt. Zijn instructies waren heel specifiek over: wie hij stuurde, hoe hij ze inschakelde en waar hij ze naartoe stuurde.

“En toen hij zijn twaalf discipelen tot zich had geroepen, gaf hij hun macht tegen onreine geesten, om ze uit te werpen en om allerlei ziekten en allerlei kwalen te genezen. Nu zijn de namen van de twaalf apostelen deze; De eerste, Simon, die Petrus heet, en Andreas zijn broer; Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en zijn broer Johannes; Filippus en Bartholomeus; Thomas, en Matthew de tollenaar; Jacobus, de zoon van Alfeüs, en Lebbaeus, wiens achternaam Thaddeüs was; Simon de Kanaäniet, en Judas Iskariot, die hem ook verraadde. Deze twaalf zond Jezus uit en gebood hun: Ga niet naar de weg van de heidenen en ga geen stad van de Samaritanen binnen, [6] maar ga liever naar de verloren schapen van het huis van Israël. ~ Mattheüs 10:1-6

Jezus zelf bracht veel tijd door met bidden en communiceren met zijn Vader voordat hij zijn keuze maakte voor wie zijn apostelen zouden zijn.

“En het geschiedde in die dagen dat hij de berg opging om te bidden, en de hele nacht doorging met bidden tot God. En toen het dag werd, riep hij zijn discipelen tot zich: en van hen koos hij er twaalf, die hij ook apostelen noemde” ~ Luke 6:12-13

En toch kan een door God geroepen predikant nog steeds slecht worden en terugvallen!

“Jezus antwoordde hun: Heb ik jullie niet twaalf uitgekozen, en een van jullie is een duivel? Hij sprak over Judas Iskariot, de zoon van Simon, want hij was het die hem zou verraden, hij was een van de twaalf.” ~ Johannes 6:70-71

Vanwege de realiteit van valse dienaren, gaf Jezus ons ook enige richting over hoe we het verschil konden onderscheiden.

“Pas op voor valse profeten, die in schaapskleren naar je toe komen, maar van binnen roofzuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zult u ze kennen. Verzamelen mensen druiven van doornen of vijgen van distels? Evenzo brengt elke goede boom goede vruchten voort; maar een verdorven boom brengt slechte vruchten voort. Een goede boom kan geen slechte vruchten voortbrengen, evenmin kan een verdorven boom goede vruchten voortbrengen. Elke boom die geen goede vrucht voortbrengt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen. Daarom zult u hen aan hun vruchten kennen." ~ Mattheüs 7:15-20

Dus met de aanwijzingen die ons door Paulus zijn gegeven (reeds geciteerd in 1 Timoteüs 3:1-13 en Titus 1:5-9), hebben we hulp om de goede vruchten te kennen waarvan Jezus zei dat we naar een ware dienaar zouden moeten zoeken.

De mogelijkheid dat een predikant terugvalt is zo reëel, dat de apostel Paulus uitdrukte hoe voorzichtig hij was dat het hem niet overkwam.

“Want hoewel ik het evangelie predik, heb ik niets om te roemen: want de noodzaak is mij opgelegd; ja, wee mij, als ik het evangelie niet predik! Want als ik dit vrijwillig doe, heb ik een beloning; maar als ik tegen mijn wil in ben, wordt mij een bedeling van het evangelie toevertrouwd. Wat is dan mijn beloning? Voorwaar, dat ik, wanneer ik het evangelie predik, het evangelie van Christus kosteloos mag maken, zodat ik mijn macht in het evangelie niet misbruik.” ~ 1 Korintiërs 9:16-18

Paulus was bezorgd dat hij zijn macht in het evangelie niet misbruikte, omdat hij te veel mensen dat wel had zien doen. Het evangelie is een krachtig iets! Het is Gods Woord en als zodanig kan het misbruikt worden door degenen die het evangelie willen gebruiken voor hun eigen voordeel. Door de geschiedenis heen, en vooral vandaag de dag, zijn er veel meer dienaren geweest die hun gezag met het evangelie hebben misbruikt dan degenen die nederig de volledige waarheid hebben verkondigd!

Een manier waarop een predikant zijn macht kan misbruiken, is door het voor zijn eigen gemak en voordeel te gebruiken. In plaats van dat de minister zichzelf verandert om op hetzelfde niveau van de mensen te leven, en om cultureel de behoeften van de mensen die hij of zij bedient, te begrijpen en aan te passen.

“Want al ben ik vrij van alle mensen, toch heb ik mezelf tot dienaar van allen gemaakt, opdat ik des te meer zou winnen. En voor de Joden werd ik als een Jood, om de Joden te winnen; voor hen die onder de wet zijn, als onder de wet, opdat ik hen zou winnen die onder de wet zijn; Aan hen die zonder wet zijn, als zonder wet, (niet zonder wet voor God, maar onder de wet voor Christus), opdat ik hen zou winnen die zonder wet zijn. Voor de zwakken werd ik even zwak, opdat ik de zwakken zou winnen: ik ben alle dingen gemaakt voor alle mensen, opdat ik toch sommigen zou kunnen redden. En dit doe ik ter wille van het evangelie, opdat ik er met u aan deelneem. Weet u niet dat zij die in een wedloop lopen allen lopen, maar één ontvangt de prijs? Dus ren, dat gij moogt verkrijgen. En elke man die naar het meesterschap streeft, is in alle dingen gematigd. Nu doen ze het om een vergankelijke kroon te krijgen; maar wij zijn een onvergankelijke. Ik ren daarom zo, niet zo onzeker; dus vecht ik, niet als iemand die in de lucht slaat: maar ik blijf onder mijn lichaam en onderwerp het: opdat ik op geen enkele manier, wanneer ik tot anderen heb gepredikt, zelf een schipbreukeling zou zijn. ~ 1 Korintiërs 9:19-27

Als Paul niet de moeite deed om... zichzelf veranderen om de culturen te volgen van de mensen aan wie hij leiding gaf, vreesde hij dat hij zelf een schipbreukeling zou kunnen worden. Dat zou gebeuren doordat hij het zichzelf gemakkelijker zou maken, en daardoor het onnodig moeilijker zou maken voor degenen aan wie hij het evangelie predikte.

Als u nu geroepen bent, zult u ook de genade en de geestelijke autoriteit hebben om het werk te doen. Omdat God niet kiest zoals de mens kiest. Daarom moeten we bidden en wachten op God om de juiste keuze te maken. Scholing en studie kunnen iedereen helpen onderwijzen, en een predikant moet eerst onderwezen kunnen worden. Maar de roeping is van de Heer!

In het Oude Testament hebben we zelfs de trouwe profeet Samuël die door God gecorrigeerd wordt, zodat hij niet naar de buitenkant zou kijken, maar God de keuze zou laten maken op basis van wat God aan de binnenkant ziet.

“En het geschiedde, toen zij gekomen waren, dat hij Eliab aankeek en zei: De gezalfde des Heren is zeker voor hem. Maar de Heer zei tot Samuël: Kijk niet naar zijn gelaat of naar de hoogte van zijn lengte; omdat ik hem heb afgewezen; want de Heer ziet niet zoals de mens ziet; want de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart.” ~ 1 Samuël 16:6-7

Ten slotte moet een dienaar vervuld zijn met de liefde van God, en ze moeten trouw zijn. Paulus beweerde dat God hem in de bediening plaatste omdat hij trouw was aan alles wat God hem liet doen.

“Volgens het heerlijke evangelie van de gezegende God, dat aan mijn vertrouwen is toevertrouwd. En ik dank Christus Jezus, onze Heer, die mij in staat heeft gesteld, dat hij mij getrouw achtte door mij in de bediening te plaatsen;” ~ 1 Timoteüs 1:11-12

In deze trouw kan een predikant niet verstrikt raken in een hoop strijd en ruzie. Hij moet gefocust blijven op de behoeften van de zielen waarvoor hij is geroepen. In liefde moet hij gedwee werken met de onwetenden en degenen die erg zwak zijn en kwetsbaar voor Satans listen. Dit vergt niets minder dan de opofferende liefde van Jezus Christus die in de predikant werkt.

"Maar dwaze en ongeleerde vragen vermijden, wetende dat ze genderstrijden veroorzaken. En de dienaar van de Heer moet niet twisten; maar wees zachtmoedig jegens alle mensen, bekwaam om te onderwijzen, geduldig, in zachtmoedigheid onderricht aan hen die zichzelf tegenwerken; als God hen misschien berouw zal geven om de waarheid te erkennen; En opdat zij zich uit de strik van de duivel kunnen redden, die door hem naar zijn wil gevangen wordt genomen.” ~ 2 Timoteüs 2:23-26

De roeping van een predikant is een zeer belangrijke en mag nooit lichtvaardig worden aangegaan. Veel werk, lijden, ontmoediging en problemen zullen de predikant die de oproep beantwoordt, tegenwerken. Daarom moet de predikant volledig toegewijd zijn aan de roeping en dagelijks zijn kruis blijven dragen. Maar de eeuwige beloning is veel groter dan de moeilijkheid!

“Want ik denk dat het lijden van deze tegenwoordige tijd niet waardig is om vergeleken te worden met de heerlijkheid die in ons geopenbaard zal worden.” ~ Romeinen 8:18

‘Daarom, mijn geliefde broeders, weest standvastig, onwankelbaar, altijd overvloedig in het werk van de Heer, aangezien u weet dat uw arbeid niet tevergeefs is in de Heer.’ ~ 1 Korintiërs 15:58

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK