Offers gegeven voor het werk van de Heer

De eerste opgetekende offers aan de Heer waren altijd offers uit vrije wil. Zelfs de tienden van Abraham aan Melchizedek en de tienden van Jakob waren vrijwillige gaven. En deze vonden allemaal honderden jaren voor de wet van Mozes plaats.

Nu, volgens de wet van Mozes:

 • Alleen vrije wilsgaven mochten worden gebruikt voor de bouw van het huis van God.
 • Het tiendenoffer (een tiende van uw opbrengst) werd ingesteld en werd van iedereen vereist, voornamelijk om de tempelwerkers te ondersteunen en om de hele stam van Levi te ondersteunen bij de rest van hun geestelijke verantwoordelijkheden jegens de kinderen van Israël.
 • Opmerking: de offers voor de armen waren inbegrepen in de tiende.
 • Merk ook op: zelfs degenen die de tienden ontvingen, betaalden ook tienden van wat ze ontvingen.

Zeker, het volledige evangelie van Jezus Christus maakte een einde aan de oude Mozaïsche wet, omdat alle dingen werden vervuld door de liefde van Christus en de Heilige Geest die hart en ziel inspireerde. De vele vereisten van de Mozaïsche wet werden voor de heidenen opzij gezet door de vroege apostelen en oudsten van de kerk in Handelingen 15. In die tijd besloten ze dat er slechts vier vereisten nodig waren voor de heidenen, en tienden betalen was niet een van de vier vereisten.

Maar hebben Jezus Christus of zijn apostelen en discipelen de offers uit vrije wil afgeschaft? Niets in het Nieuwe Testament zou dat in de buurt brengen.

Laten we eens kijken naar het eerste offer dat ooit door God zelf is aangewezen. Hij specificeerde dat het alleen vanuit een gewillig hart kon worden aanvaard.

"Spreek tot de kinderen van Israël, dat zij mij een offer brengen; van een ieder die het met zijn hart vrijwillig geeft, zult gij mijn offer nemen." ~ Exodus 25:2

Dwang, angst, vereisten voor een ambt in de bediening, of de wens om sociaal geaccepteerd te worden onder christenen, mogen nooit de motivatie zijn voor een offer aan de Heer! God zal dat offer niet zegenen of aannemen. Daarom moet een predikant die zich bekommert om het geestelijk welzijn van de mensen en het werk, de mensen altijd aansturen om uit vrije wil te geven, vanuit het hart. Net zoals ze zouden moeten doen met al hun aanbidding en dienst aan God.

“En Mozes sprak tot de hele vergadering van de kinderen van Israël, zeggende: Dit is het ding dat de Heer geboden heeft, zeggende: Neemt uit uw midden een offerande voor de Heer; wie gewillig van hart is, laat hij het brengen, een offer van de Heer; goud, en zilver, en koper, en blauw, en purper, en scharlaken, en fijn linnen, en geitenhaar, en rood geverfde ramsvellen, en dassenvellen, en sittimhout, en olie voor het licht, en specerijen voor zalfolie, en voor het zoete reukwerk, en onyxstenen, en stenen om voor de efod en voor de borstplaat te zetten. En alle wijzen van hart onder u zullen komen en alles maken wat de Heer heeft geboden;' ~ Exodus 35:4-10

“En zij kwamen, een ieder wiens hart hem bewoog, en een ieder die zijn geest gewillig maakte, en zij brachten het offer van de Heer voor het werk van de tent der samenkomst, en voor al zijn dienst, en voor de heilige klederen. En zij kwamen, zowel mannen als vrouwen, zovelen als er gewillig van hart waren, en brachten armbanden en oorringen, en ringen en tafelen, alle gouden juwelen; en iedere man die offerde bracht een offer van goud aan de Heer." ~ Exodus 35:21-22

"De kinderen van Israël brachten een gewillig offer voor de Heer, elke man en vrouw, wiens hart hen bereid maakte om te brengen voor allerlei werk, dat de Heer geboden had door de hand van Mozes te doen." ~ Exodus 35:29

Een gewillig offer zal altijd voldoende zijn voor het doel van de Heer. Anderen kunnen geld van hun gemeenteleden afdwingen en een grote aanhang opbouwen met veel gebouwen en andere voordelen. Maar het zal niet bereiken wat de Heer in de harten van de zielen heeft bedoeld.

Een ware heropleving van heiligheid komt alleen van hen die met een gewillig hart samenwerken. En de toewijding van individuen en een bediening is alleen mogelijk door een volledig gewillig hart. God zal zich aan niemand opdringen. Deze dingen komen voort uit de vrije wil liefdesoffers: in aanbidding, in onderwijs, in bediening, en ook in financiële/voorspoedoffers van welke aard dan ook.

Deze standaard van vrije wil vanuit het hart, is nooit veranderd! Zelfs vele jaren later nadat de Israëlieten vanuit Babylon naar hun thuisland waren teruggekeerd, oefenden ze hun offeranden nog steeds op deze manier.

‘En daarna het voortdurende brandoffer brachten, zowel van de nieuwe manen als van alle vaste feesten van de Heer die waren ingewijd, en van iedereen die vrijwillig een offerande aan de Heer bracht.’ ~ Ezra 3:5

"En om het zilver en goud te dragen, dat de koning en zijn raadgevers gratis hebben aangeboden aan de God van Israël, wiens woning in Jeruzalem is, en al het zilver en goud dat je kunt vinden in de hele provincie Babylon, met de vrije wil offer van het volk en van de priesters, gewillig offerend voor het huis van hun God dat in Jeruzalem is: "~ Ezra 7:15-16

De Mozaïsche wet vereiste tiende bij gebod. En de tiende werd specifiek geïdentificeerd voor de "voortdurende" regelmatige ondersteuning van de Levitische bediening en de armen.

“En alle tienden van het land, hetzij van het zaad van het land, hetzij van de vrucht van de boom, zijn van de Heer: het is heilig voor de Heer. En indien een man iets van zijn tienden wil inlossen, moet hij daarbij het vijfde deel daarvan toevoegen. En wat betreft de tienden van het rundvee of van het kleinvee, ja, van al wat onder de roede doorgaat, de tiende zal de Heer heilig zijn.’ ~ Leviticus 27:30-32

De kinderen van Israël kregen de opdracht om een tiende te geven aan de stam Levi, om hen te ondersteunen bij alle werkverantwoordelijkheden die ze hadden. Dit was om te voorkomen dat de stam van Levi verstrikt zou raken in hun eigen onderhoud, en vervolgens hun verantwoordelijkheden aan het werk van de Heer zou overlaten.

"En zie, ik heb de kinderen van Levi alle tiende in Israël als erfenis gegeven, voor hun dienst die zij dienen, namelijk de dienst van de tent der samenkomst." ~ Numeri 18:21

En van die tiende die de stam Levi ontving, moesten zij zelf ook een tiende aan de Heer offeren.

“Spreek dan tot de Levieten en zeg tot hen: Wanneer u van de Israëlieten de tienden neemt die Ik u van hen als erfenis heb gegeven, dan zult u een hefoffer daarvan voor de Heer brengen, namelijk een tiende deel van de tiende. En dit uw hefoffer zal u worden toegerekend als was het het koren van de dorsvloer en als de volheid van de wijnpers. Alzo zult u ook een hefoffer aanbieden aan de Heer van al uw tienden, die u van de kinderen Israëls ontvangt; en gij zult daarvan het hefoffer des Heren geven aan de priester Aäron. ~ Numeri 18:26-28

De tiende was niet alleen om aan de Levitische bediening te geven, maar ook om iets te geven aan de vreemdeling, de wees en de weduwe - "binnen uw poorten"

“Wanneer u een einde hebt gemaakt aan het betalen van alle tienden van uw inkomen in het derde jaar, dat is het jaar van tiende, en het aan de Leviet, de vreemdeling, de wees en de weduwe hebt gegeven, opdat zij binnen uw poorten en vervuld worden” ~ Deuteronomium 26:12

Het is dus duidelijk dat de tiende is gericht op het in stand houden van het "lopende" werk. Terwijl de eerdere vermelding van de offers voor andere dingen was: speciale behoeften, bouw van het huis van de Heer, enz.

Nu, zoals eerder vermeld, gaf Abraham vóór de Mozaïsche wet bereidwillig een tiende aan de Heer.

“Want deze Melchizédek, koning van Salem, priester van de allerhoogste God, die Abraham ontmoette die terugkeerde van de slachting van de koningen, en hem zegende; Aan wie ook Abraham een tiende van alles gaf; eerst zijnde door interpretatie Koning der gerechtigheid, en daarna ook Koning van Salem, dat is, Koning van vrede; Zonder vader, zonder moeder, zonder afkomst, zonder begin van dagen of einde van het leven; maar gelijk gemaakt aan de Zoon van God; blijft voortdurend een priester. Bedenk nu hoe groot deze man was, aan wie zelfs de aartsvader Abraham de tiende van de buit gaf.’ ~ Hebreeën 7:1-4

Jakob volgde het voorbeeld van zijn grootvader en zwoer ook dat hij een tiende van zijn inkomen aan de Heer zou geven.

"En Jakob zwoer een gelofte, zeggende: Als God met mij zal zijn, en mij zo zal bewaren dat ik ga, en mij brood zal geven om te eten en kleding om aan te trekken, zodat ik terugkom naar het huis van mijn vader in vrede; dan zal de Heer mijn God zijn: en deze steen, die ik tot een pilaar heb gezet, zal het huis van God zijn; en van alles wat u mij zult geven, zal ik u zeker de tiende geven.” ~ Genesis 28:20-22

Wat leerde Jezus nu over tienden?

“Wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars! want u betaalt tienden van munt, anijs en komijn, en hebt de gewichtiger zaken van de wet, het oordeel, de barmhartigheid en het geloof achterwege gelaten: dit had u moeten doen en het andere niet ongedaan laten. Gij blinde gidsen, die een mug verjagen en een kameel opslokken.” ~ Mattheüs 23:23-24

Uit deze tekst blijkt duidelijk dat bij het vergelijken van het belang van de dingen die in de Wet staan, tienden van minder belang waren in vergelijking met: oordeel, barmhartigheid en geloof.

“Maar wee u, Farizeeën! want u geeft tienden van munt en wijnruit en allerlei kruiden, en gaat voorbij aan het oordeel en de liefde van God: dit had u moeten doen en het andere niet ongedaan laten.' ~ Lukas 11:42

Jezus gebruikte tienden om een vergelijking van belangrijkheid te maken. Maar door die vergelijking te maken, zorgde hij ervoor dat ze begrepen dat hij de Wet niet ondermijnde om te suggereren dat tienden niet belangrijk waren.

Maar zei Jezus door deze vergelijking wat hij deed, zodat we vandaag de dag tienden zouden beschouwen als een gebod van het Nieuwe Testament, zoals het was in het Oude Testament? Niets na zijn dood en opstanding zou erop wijzen dat dit zo zou zijn. Noch enige vermelding van de apostelen en discipelen die tienden praktiseren, terwijl ze met de heidenen werkten.

Als we nu dit ene incident moeten nemen waarbij hij tienden gebruikte om een vergelijking van belangrijkheid te maken, en er een nieuwtestamentisch gebod van te maken: hoe zit het met de andere delen van de wet die Jezus in praktijk bracht en vereiste? Moeten we niet consequent zijn? Kunnen we uit de wet van Mozes kiezen wat we vandaag willen of belangrijk vinden?

Maakt dit volgende deel van de wet van Mozes nog steeds deel uit van een nieuwtestamentisch gebod? Bieden we een geschenk aan een priester van Levi voor dit soort genezing?

“En Jezus stak zijn hand uit, raakte hem aan en zei: Ik zal het doen; wees rein. En onmiddellijk was zijn melaatsheid gereinigd. En Jezus zei tot hem: Zie, vertel het aan niemand; maar ga heen, laat u zien aan de priester en offer de gave die Mozes geboden heeft, tot een getuigenis voor hen.’ ~ Mattheüs 8:3-4

Jezus bracht zeker de wet van Mozes in praktijk, maar hij leerde ons ook verder dat hij zelf de vervulling van de wet was.

“Denk niet dat ik ben gekomen om de wet of de profeten teniet te doen: ik ben niet gekomen om te vernietigen, maar om te vervullen. Want voorwaar, Ik zeg u: Tot hemel en aarde voorbijgaan, zal er geen jota of één tittel van de wet voorbijgaan, totdat alles is vervuld. Wie dan een van deze minste geboden zal overtreden en de mensen dat zal leren, die zal de minste genoemd worden in het koninkrijk der hemelen; maar wie ze zal doen en onderwijzen, die zal groot genoemd worden in het koninkrijk der hemelen.” ~ Matteüs 5:17-19

Maar wat bedoelt hij als hij zegt: "Ik ben niet gekomen om te vernietigen, maar om te vervullen"? Wat vervult hij? Het is belangrijk voor ons om dit te begrijpen!

De mens is oorspronkelijk geschapen naar Gods beeld: heilig en zuiver van de besmetting van de zonde in het hart.

“En God zei: Laten wij mensen maken naar ons beeld, naar onze gelijkenis: en laten zij heersen over de vissen van de zee, en over het gevogelte in de lucht, en over het vee, en over de hele aarde, en over al het kruipende dat op de aarde kruipt. Dus God schiep de mens naar zijn eigen beeld, naar het beeld van God schiep hij hem; man en vrouw schiep hij hen.” ~ Genesis 1:26-27

Dat beeld is geestelijk, niet fysiek, omdat God een Geest is. Het gaat dus over de geestelijke gerechtigheid van Gods eigen karakter. God schiep de mens met hetzelfde rechtvaardige karakter als hijzelf. Maar de mens viel door toe te geven aan de verleidingen van Satan. Zondige, zelfzuchtige verlangens werden daarna de belangrijkste drijfveer van het hart van de mens. Daarom moest de Mozaïsche wet vele jaren na de val van de mens worden toegevoegd om de zonde die in het hart werkte, in bedwang te houden.

“Waarom dient dan de wet? Het werd toegevoegd wegens overtredingen, totdat het zaad zou komen aan wie de belofte was gedaan; en het werd verordend door engelen in de hand van een middelaar.” ~ Galaten 3:19

Dus werd de Wet gegeven om de zonde in de mens te bedwingen. Maar toch was de Wet nog steeds gebaseerd op rechtvaardige geestelijke principes van de almachtige God.

“Daarom is de wet heilig, en het gebod heilig, en rechtvaardig en goed. Is dan het goede voor mij de dood geworden? God verhoede. Maar zonde, opdat het zonde zou lijken, de dood in mij werkend door het goede; opdat de zonde door het gebod buitengewoon zondig zou worden. Want we weten dat de wet geestelijk is: maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde.” ~ Romeinen 7:12-14

En we weten dat Jezus kwam om de innerlijke mens te veranderen, en niet om de zonde te beperken door uiterlijke geboden. Maar eerder om het hart van de mens te veranderen om het zuiver en heilig te maken, zodat we vanuit het hart gewillig zouden kiezen om te doen waarvan we weten dat het goed is.

“Daarom, indien iemand in Christus is, is hij een nieuw schepsel: oude dingen zijn voorbijgegaan; zie, alle dingen zijn nieuw geworden.” ~ 2 Korintiërs 5:17

Dus de specifieke letter van de Wet is niet wat we vandaag moeten dienen. Maar veeleer werken de principes van de Wet in het hart, door de Geest van God in ons.

“Die ons ook bekwame dienaren van het nieuwe testament heeft gemaakt; niet van de letter, maar van de geest: want de letter doodt, maar de geest maakt levend.” ~ 2 Korintiërs 3:6

Dus de Wet is eigenlijk gebaseerd op spirituele principes. En omdat Christus de vervulling van de Wet in de mens is: de mens leeft nu volgens de geestelijke beginselen van de wet die in het hart werken, en niet meer volgens de letter van de Wet door middel van geboden.

Voor de duidelijkheid, hier is de definitie van het woord "principe":

“een fundamentele waarheid of stelling die dient als basis voor een systeem van geloof of gedrag of voor een redenering. (Voorbeeld: het principe waarom we doen wat we doen.)”

De principes achter de Mozaïsche wet zijn nu door Jezus Christus in ons hart overgebracht!

“Want de wet is door Mozes gegeven, maar genade en waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.” ~ Johannes 1:17

'Aangezien van u duidelijk is verklaard dat u de brief van Christus bent, door ons gediend, niet met inkt geschreven, maar met de Geest van de levende God; niet in stenen tafelen, maar in vleselijke tafels van het hart.” ~ 2 Korintiërs 3:3

En dus zorgen deze principes, die in ons hart zijn overgebracht, ervoor dat we vrijwillig, uit eigen vrije wil, het werk van God willen ondersteunen.

En zowel in het Oude Testament als in het Nieuwe Testament wordt ons geleerd dat als we niet gewillig voor het werk van de Heer zorgen, we niet voorspoedig zullen zijn.

“Zal een man God beroven? Toch hebt u mij beroofd. Maar gij zegt: Waarin hebben wij u beroofd? In tienden en offers. U bent vervloekt met een vloek: want u hebt mij beroofd, zelfs deze hele natie. Breng alle tienden naar de voorraadschuur, opdat er vlees in mijn huis is, en bewijs mij nu hiermee, zegt de Heer der heerscharen, als ik u niet de vensters van de hemel zal openen en u een zegen zal uitstorten, opdat daar zal niet genoeg ruimte zijn om het te ontvangen.” ~ Maleachi 3:8-10

Ja, er is zelfs een belofte hier in het Oude Testament, en ook in het Nieuwe Testament, van zegeningen voor degenen die gewillig vanuit het hart offers brengen om het werk van de Heer te ondersteunen.

'Maar dit zeg ik: Wie spaarzaam zaait, zal ook spaarzaam maaien; en wie overvloedig zaait, zal ook overvloedig oogsten. Laat een ieder geven zoals hij in zijn hart voorgenomen heeft; niet met tegenzin, of uit noodzaak: want God heeft een blijmoedige gever lief. En God is in staat om alle genade jegens u overvloedig te maken; opdat gij, altijd in alles voldoende hebbend, overvloedig zult zijn tot elk goed werk: (Zoals geschreven staat: Hij heeft verspreid naar het buitenland; Hij heeft gegeven aan de armen: zijn gerechtigheid blijft voor altijd." ~ 2 Korintiërs 9:6- 9

Dus vandaag de dag is de wet van het tiende-gebod verdwenen met de Mozaïsche wet. Maar het principe achter de wet van tiende leeft voort. En de principes die ten grondslag liggen aan de Mozaïsche wet met betrekking tot tienden zijn: eerlijk, gelijk, evenwichtig en bewezen in de tijd.

 • Een eerlijke methode: als slechts een tiende van wat iedereen heeft gekregen, of we nu veel of weinig krijgen.
 • Een gelijkheidsmethode: aangezien iedereen gelijk is in Christus Jezus, maakt het niet uit of de tiende van de ene persoon groter is dan de tiende van de andere persoon.
 • Een uitgebalanceerde methode: wanneer het vrijwillig en door geloof wordt gegeven en niet door dwang, is het een uitgebalanceerd bedrag dat de meesten zich kunnen veroorloven.
 • Een beproefde methode: voor de lokale gemeenschap van heiligen om zowel de bediening als de noden van de armen te ondersteunen. Tenzij er catastrofale omstandigheden of vervolging zijn, zal een plaatselijke gemeente in al hun ondersteuningsbehoeften worden voorzien door middel van regelmatige tiende (en dan nog wat over hebben om anderen te helpen).

Het Nieuwe Testament leert ons zeker dat we offers moeten brengen om het christelijke werk en de noden van de armen te ondersteunen. En de realiteit is dat iedereen die met heel zijn hart voor de Heer werkt, vaak meer dan een tiende zal geven. Omdat ze gemotiveerd worden door de behoeften die de Heilige Geest hen laat zien, en niet alleen door een wiskundige formule om hun giften te berekenen.

Nu, als onderdeel van een fundament voor het onderwijzen van christelijke vrijwillige gaven, verschaffen de principes achter tienden ons begrip op een effectieve, evenwichtige en beproefde manier om de financiële behoeften van een plaatselijk christelijk werk te ondersteunen. Maar we moeten de christen altijd toestaan om het bedrag te geven overeenkomstig wat zijn geloof binnenkrijgt onder invloed van de Heilige Geest. Geef ze altijd de vrijheid om vanuit hun hart te doen wat ze begrijpen en wat hun geloof inhoudt!

Nu sprak de apostel Paulus met zekerheid duidelijk over de behoefte van een predikant om door de plaatselijke gemeente te worden ondersteund. Maar zijn Brieven over dit onderwerp waren aan de heidenen, en het is interessant dat hij nooit naar tienden verwees toen hij erover sprak. Al verwees hij wel naar de principes van de Wet die ons leren dat we het Ministerie moeten steunen.

'Of hebben ik alleen en Barnabas, niet de macht om af te zien van werken? Wie gaat er op eigen kosten ten strijde? wie plant een wijngaard en eet niet van de vrucht daarvan? of wie weidt een kudde, en eet niet van de melk van de kudde? Zeg ik deze dingen als een man? of zegt de wet ook niet hetzelfde? Want er staat geschreven in de wet van Mozes: Gij zult de muil van de os die het koren uittrapt niet muilkorven. Zorgt God voor ossen? Of zegt hij het helemaal voor ons? Om onzentwil is dit ongetwijfeld geschreven: dat hij die ploegt, moet ploegen met hoop; en dat hij die op hoop dorst, deel zou hebben aan zijn hoop. Als wij geestelijke dingen voor u hebben gezaaid, is het dan iets groots als wij uw vleselijke dingen zullen oogsten? Als anderen deel hebben aan deze macht over u, zijn wij dan niet liever? Toch hebben we deze bevoegdheid niet gebruikt; maar lijd alle dingen, opdat wij het evangelie van Christus niet hinderen. Weet u niet dat zij die over heilige dingen dienen, leven van de dingen van de tempel? en zij die bij het altaar wachten, hebben deel aan het altaar? Evenzo heeft de Heer verordend dat zij die het evangelie prediken, naar het evangelie zouden leven.’ ~ 1 Korintiërs 9:6-14

Bovendien gaf de apostel Paulus instructies aan de heidense kerken over hoe ze een offer konden verzamelen voor mensen in nood. In dit specifieke geval was het voor de christelijke joden in Jeruzalem die zwaar leden onder vervolging vanwege hun christelijke getuigenis.

“Wat nu de collecte voor de heiligen betreft, zoals ik de kerken van Galatië heb bevolen, doet u dat ook. Laat een ieder van u op de eerste dag van de week bij hem liggen, zoals God hem voorspoedig heeft gemaakt, dat er geen bijeenkomsten zijn als ik kom. En wanneer ik kom, wie u ook door uw brieven zult goedkeuren, die zal ik zenden om uw vrijgevigheid naar Jeruzalem te brengen.” ~ 1 Korintiërs 16:1-3

Merk op dat ze het offer moesten voorbereiden "zoals God hem voorspoedig heeft gemaakt..." Maar er werd niet vermeld dat het minstens een tiende zou moeten zijn volgens een tiende. Het lijkt erop dat als de apostel Paulus van plan was om de handhaving van de tienden als de wereldwijde standaard voor de kerk te vestigen, hij dit hier zeker zou hebben genoemd. Omdat hij hen vroeg om het offer aan te nemen op basis van hoe God elk van hen voorspoedig had gemaakt.

Bedenk ook dat Paulus specifiek naar de heidenen werd gestuurd om het evangelie te prediken. En zelfs toen hij door de apostelen werd gestuurd, vroegen ze aan Paulus dat hij de heidenen zou vragen om een offer voor de lijdende christenen in Jeruzalem. Maar nogmaals, er is geen context waarin een tiende deel uitmaakt van dit verzoek.

'En toen Jakobus, Kefas en Johannes, die pilaren leken te zijn, de genade bemerkten die mij was gegeven, gaven ze mij en Barnabas de rechterhand van gemeenschap; dat wij naar de heidenen zouden gaan, en zij naar de besnijdenis. Alleen zij zouden willen dat we de armen zouden gedenken; hetzelfde waar ik ook naar uitkeek.” ~ Galaten 2:9-10

Nu waren de eerste christenen zeker joden, die ook de wet volgden. De Bijbel is hier duidelijk over zowel uit de evangeliën als uit Handelingen. Dus als dat het geval was, gaven de eerste christenen zeker tienden en gaven ze offers. Maar vanwege de algemene vervolging die de Joodse christenen ontvingen, gaven velen van hen vanuit hun hart alles wat ze hadden. Dus het geven van een tiende was in wezen een betwistbaar probleem voor hen. Vanuit het hart beantwoordden ze rechtstreeks de roep van de Heilige Geest voor de toen kritieke nood.

“En de menigte van hen die geloofden, waren één van hart en één van ziel; en niemand van hen zei dat van de dingen die hij bezat de zijne was; maar ze hadden alle dingen gemeen. En met grote kracht gaven de apostelen getuigenis van de opstanding van de Here Jezus: en grote genade was op hen allen. Ook was er niemand onder hen die gebrek had: want zovelen als bezitters van land of huizen waren, verkochten ze, en brachten de prijzen van de dingen die werden verkocht, en legden ze neer aan de voeten van de apostelen; en er werd uitdeling gedaan aan een ieder naar gelang hij het nodig had. En Joses, die bij de apostelen de bijnaam Barnabas heette (wat wordt uitgelegd: De zoon van vertroosting), een Leviet, en uit het land Cyprus, die land had, verkocht het, bracht het geld en legde het aan de voeten van de apostelen.” ~ Handelingen 4:32-37

Maar het was ook duidelijk, door dit feitelijke voorbeeld dat in Handelingen is gedocumenteerd, dat ze vrij waren om te geven zoals ze door de Heer werden geleid. Ze mochten het niet doen voor de show of voor de schijn. Dus direct nadat deze beweging van geven vanuit het hart begon, waren er sommigen die gezien wilden worden als onderdeel van deze hartbeweging, maar ze werden echt niet vanuit het hart bewogen. Ze werden bewogen om gezien en herkend te worden door de anderen.

"Maar een zekere man, Ananias genaamd, verkocht met zijn vrouw Saffira een bezit, en hield een deel van de prijs achter, terwijl zijn vrouw er ook kennis van had, en bracht een bepaald deel mee en legde het aan de voeten van de apostelen. Maar Petrus zei: Ananias, waarom heeft Satan uw hart gevuld om tegen de Heilige Geest te liegen en een deel van de prijs van het land achter te houden? Terwijl het bleef, was het niet het uwe? en nadat het verkocht was, was het niet in uw eigen macht? waarom heb je dit ding in je hart ontvangen? u hebt niet tegen mensen gelogen, maar tegen God. En Ananias die deze woorden hoorde, viel neer en gaf de geest; en grote vrees kwam over allen die deze dingen hoorden. En de jonge mannen stonden op, wondden hem op, droegen hem naar buiten en begroeven hem. En het was ongeveer drie uur later, toen zijn vrouw, niet wetende wat er was gedaan, binnenkwam. En Petrus antwoordde haar: Vertel me of je het land voor zoveel hebt verkocht? En ze zei: ja, voor zoveel. Toen zei Petrus tot haar: Hoe komt het dat jullie samen zijn overeengekomen om de Geest van de Heer te verzoeken? zie, de voeten van hen die uw man hebben begraven, staan voor de deur en zullen u naar buiten dragen. Toen viel ze meteen aan zijn voeten neer en gaf de geest; en de jonge mannen kwamen binnen en vonden haar dood, en, haar voortdragend, begroeven ze haar bij haar man. En er kwam grote vrees over de hele kerk, en over zovelen als deze dingen hoorden.” ~ Handelingen 5:1-11

Wat dit ons laat zien, is dat wanneer de mensen uit eigen wil, vanuit het hart, worden bewogen, dat de feitelijke aanwezigheid van de Heilige Geest zelf de schijnheiligen ervan zal weerhouden om onder Gods volk te 'binnenglippen'. Dit is de reden waarom de mensen altijd moeten worden onderwezen en toestemming moeten krijgen om te bewegen door het geloof dat ze hebben, gewillig vanuit het hart. Elke andere drukmethode zal ervoor zorgen dat mensen stappen ondernemen uit angst, in plaats van uit geloof. Dit betekent dat we niet neerkijken op iemand die niet het geloof heeft om een bepaalde zet voor de Heer te doen, inclusief tienden en offergaven. En we vinden geen fout in andere congregaties van mensen die hun offergaven niet op dezelfde manier praktiseren als wij zouden doen. Wat we aan de Heer geven en hoe we aan de Heer geven, mag nooit een vergelijkingskwestie zijn!

Dit is waarom het contraproductief is voor een predikant om te proberen gerechtigheid in de plaatselijke gemeente te implementeren en te beschermen via de sterke geboden of menselijke angst. Omdat de mensen dan alleen leren bewegen door gebod en menselijke angst. En de aanwezigheid van Gods Heilige Geest zal ver verwijderd worden van die plaatselijke gemeente. God is liefde. Uitingen van liefde voor God vanuit het hart is wat God aantrekt en God dicht bij ons brengt! Door dit soort goddelijke liefde vanuit het hart te koesteren, zal de gerechtigheid in de plaatselijke gemeente worden beschermd! Het is ook wat een opwekking in de kerk zal brengen.

Wat betreft het ondersteunen van zendingswerk (van wie Paulus een zendeling was) hebben we ook aanwijzingen en voorbeelden uit de geschriften van Paulus.

'Ik heb andere kerken beroofd en lonen van hen afgenomen om u te dienen. En toen ik bij u was en wilde, was ik niemand iets verschuldigd: voor dat wat mij ontbrak, hebben de broeders die uit Macedonië kwamen, geleverd: en in alles heb ik mezelf ervan weerhouden om een last voor u te zijn, en zo zullen Ik houd mezelf.” ~ 2 Korintiërs 11:8-9

In dit speciale geval had de apostel Paulus dus andere gemeenten die hem steunden terwijl hij tijdelijk werkte om nieuwe wegen in te slaan onder de Korinthiërs. Dit was geen geld dat werd gestuurd onder toezicht van een zendelingenraad, waaraan controleregels waren verbonden. Dit was een offer uit vrije wil, met vertrouwen in de apostel Paulus om te gebruiken onder leiding van de Heilige Geest. En dit was van geval tot geval, want er waren andere tijden dat mensen Paulus in huis namen en voorzagen in zijn behoeften terwijl hij onder hen werkte. En er waren andere keren dat de apostel Paulus zelf werkte om zijn eigen ondersteuningsbehoeften te betalen.

Maar wat duidelijk is uit het hele Nieuwe Testament (inclusief de geschriften van Paulus) is dat de mensen die het evangelie hebben ontvangen in het zendingsveld, ons allemaal is geleerd om hun eigen giften op te nemen om in hun eigen plaatselijke ministeriële behoeften te voorzien. Tenzij er een speciale behoefte, een catastrofe of vervolging was, moest elke plaatselijke gemeente hun eigen giften opnemen om hun eigen plaatselijke werk te ondersteunen.

Er zijn in feite een aantal belangrijke spirituele redenen waarom een plaatselijke gemeente, (ongeacht hoe rijk of arm), zou moeten leren zichzelf regelmatig te onderhouden, door middel van de vrijwillige giften van de leden van diezelfde plaatselijke gemeente.

Zoals eerder vermeld, maakt het offer uit vrije wil deel uit van ieders spirituele geloof, als nog een andere manier voor hen om hun liefdestoewijding aan God en zijn doel te tonen. Dit zal hen als gemeente dichter bij God brengen en ervoor zorgen dat ze een scherper oor hebben om de specifieke aanwijzingen te horen die de Heilige Geest voor hen heeft.

Regelmatige ondersteuningsaanbiedingen die van buiten de plaatselijke gemeente komen, zullen de neiging hebben om een zwakke spirituele verbinding met God te creëren. De plaatselijke bediening en gemeente zullen de neiging hebben om naar die externe steunbron te kijken voor hun geestelijke leiding, in plaats van te leren wachten op de leiding van de Heilige Geest zelf.

Dus samengevat:

 • Alle offers, of het nu wordt beschouwd als een tiende-offer, of een speciaal offer, of een ander soort offer aan de Heer: moeten worden gedaan door geloof en uit vrije wil, vanuit het hart.
 • Bij het brengen van offers mag geen enkel individu met elkaar worden vergeleken, en geen enkele gemeente mag met elkaar worden vergeleken.
 • De leden van elke plaatselijke gemeente moeten offers brengen om het plaatselijke werk te ondersteunen.
 • Speciale offergaven zouden typisch worden gegeven en gebruikt voor speciale behoeften of projecten ter plaatse, of op andere plaatsen, waaronder het ondersteunen van de behoeften van: zendelingen die een nieuw gebied betreden, catastrofes en vervolgingen.
nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK