Poorten van de hel kunnen de kerk niet overweldigen

Vanwege de hypocrisie van velen die beweerden de kerk te zijn door de geschiedenis heen en vandaag, zijn er veel twijfelaars geweest die beweerden dat de poorten van de hel werkelijk overheersten tegen de kerk. Maar huichelaars hebben nooit deel uitgemaakt van het ware geestelijke lichaam van Christus, dat de ware kerk is. De kerk staat op een stevig fundament: Jezus Christus. En hij weet wie zijn echte mensen zijn. En alleen ware en trouwe gelovigen zal hij toestaan op zijn fundament.

“Niettemin staat het fundament van God vast, met dit zegel, kent de Heer hen die van hem zijn. En laat een ieder die de naam van Christus noemt, wijken van ongerechtigheid.” ~ 2 Timoteüs 2:19

De katholieke kerk heeft beweerd dat Jezus Petrus de autoriteit gaf om het fundament van de kerk te zijn. Door Mattheüs het 16e hoofdstuk te gebruiken, maken ze misbruik van mensen die de volledige context van de Schrift niet begrijpen, noch de oorspronkelijke taal van deze specifieke passage in de Schrift.

[13] 'Toen Jezus aan de kust van Cesarea Filippi aankwam, vroeg hij zijn discipelen: 'Wie zeggen de mensen dat ik, de Mensenzoon, ben?' [14] En zij zeiden: Sommigen zeggen dat u Johannes de Doper bent; sommigen, Elias; en anderen, Jeremias, of een van de profeten. [15] Hij zei tegen hen: Maar wie zegt dat ik ben? [16] Simon Petrus antwoordde en zei: U bent de Christus, de Zoon van de levende God.' ~ Mattheüs 16:13-16

Opmerking: de rest van deze tekst is een gesprek over deze waarheid die Petrus zojuist over Jezus beweerde: "Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God."

[17] 'Jezus antwoordde en zei tegen hem: 'Gezegend zijt u, Simon Bar-jona, want vlees en bloed hebben u dat niet geopenbaard, maar mijn Vader die in de hemel is.' [18] En ik zeg u ook: dat u Petrus bent, en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen; en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen. [19] Ik zal u de sleutels van het koninkrijk der hemelen geven: en wat u op aarde bindt, zal ook in de hemel gebonden zijn; en wat u op aarde ontbindt, zal ook in de hemel ontbonden zijn.’ ~ Mattheüs 16:17-19

In vers 17 spreekt Jezus Petrus eerst aan met de naam die hem door zijn ouders was gegeven: Simon Barjona. Vervolgens gebruikt Jezus (in vers 18) de naam Petrus (die Jezus hem gaf) om een analogie voor hem te trekken, en voor iedereen om te begrijpen dat: "redding door Jezus Christus", het vaste fundament van de kerk is. Alle anderen in de kerk, inclusief Petrus, vormen de geestelijke "stenen" van het kerkgebouw.

Petrus is in het oorspronkelijke Grieks "petros", wat een steen betekent; een kleine beweegbare rots. En het getuigenis van Petrus was zeker een beweegbare steen, aangezien hij zowel door Jezus als later door de apostel Paulus gecorrigeerd moest worden.

"Deze rots" (sprekend over het rotsfundament: "Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God.") in het origineel, is "petra" wat betekent, een enorme onbeweeglijke rots waarop je kunt bouwen. En die rots waarop de kerk is gebouwd, is Christus Jezus!

“Daarom zal een ieder die deze mijn woorden hoort en ze doet, hem vergelijken met een wijs man, die zijn huis op een rots heeft gebouwd: en de regen viel neer, en de waterstromen kwamen, en de winden waaiden, en sloegen tegen dat huis ; en het viel niet: want het was gegrondvest op een rots.” ~ Mattheüs 7:24-25

Zelfs het verslag dat we over Petrus in de Bijbel hebben, weerspiegelt een persoon die geen stevig fundament was, maar eerder een beweegbare steen. Peter werd een aantal keer in de verkeerde richting bewogen. Maar het was door de genade van onze Heer dat hij elke keer werd gecorrigeerd.

"Daarom zegt de Here God: Zie, ik leg in Sion tot een fundament een steen, een beproefde steen, een kostbare hoeksteen, een vast fundament; wie gelooft, zal zich niet haasten." ~ Jesaja 28:16

Dus Jezus Christus is zowel het fundament van de kerk als de hoeksteen van de kerk.

Opmerking: met betrekking tot architectuur is een hoeksteen traditioneel de eerste steen die voor een constructie wordt gelegd. En alle andere stenen worden gelegd in verwijzing naar de hoeksteen. En een hoeksteen markeert de geografische ligging, door een gebouw in een bepaalde richting te oriënteren.

Zelfs Petrus erkende zelf dat iedere christen een steen is in het geestelijke gebouw, de kerk. In zijn eigen brief schreef hij over hoe Christus degene is met wie we ons allemaal verbinden.

“Aan wie komen, als een levende steen, inderdaad door mensen verboden, maar door God uitverkoren en kostbaar, ook gij zijt, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, een heilig priesterschap, om geestelijke offers te brengen, aanvaardbaar voor God door Jezus Christus. Daarom staat het ook in de Schrift: Zie, ik leg in Sion een hoeksteen, uitverkoren, kostbaar; en wie in hem gelooft, zal niet beschaamd worden. Voor u dan, die gelooft, is hij kostbaar; maar voor hen die ongehoorzaam zijn, is de steen die de bouwlieden niet hebben toegestaan, gemaakt tot het hoofd van de hoek, en een steen van struikelen, en een rots van ergernis, ja, voor hen die struikelen op het woord, ongehoorzaam zijn: waartoe zij ook waren aangesteld. Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een bijzonder volk; opdat u de lofprijzingen zou verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaarlijke licht” ~ 1 Petrus 2:4-9

De apostel Paulus liet ons geen twijfel bestaan over wie het fundament van de kerk is. En dat elk materiaal dat bovenop dit fundament wordt geplaatst, zal worden uitgeprobeerd: om uit te vinden of het waardig is om deel uit te maken van het geestelijke gebouw, de kerk.

“Want wij zijn arbeiders samen met God: u bent Gods veehouderij, u bent Gods gebouw. Overeenkomstig de genade van God die mij gegeven is, heb ik als een wijs bouwmeester het fundament gelegd en een ander bouwt daarop voort. Maar laat een ieder erop letten hoe hij daarop bouwt. Want geen mens kan een ander fundament leggen dan dat is gelegd, namelijk Jezus Christus. Indien nu iemand op dit fundament bouwt goud, zilver, edelstenen, hout, hooi, stoppels; Ieders werk zal geopenbaard worden; want de dag zal het verkondigen, omdat het door vuur geopenbaard zal worden; en het vuur zal ieders werk beproeven, wat voor soort het ook is. Indien iemands werk standhoudt, waarop hij gebouwd heeft, zal hij een beloning ontvangen. Indien iemands werk verbrand zal worden, zal hij verlies lijden; maar hijzelf zal behouden worden; toch zo als door vuur. Weet u niet dat u de tempel van God bent en dat de Geest van God in u woont? Indien iemand de tempel van God verontreinigt, zal God hem vernietigen; want de tempel van God is heilig, welke tempel gij zijt.” ~ 1 Korintiërs 3:9-17

Bovendien zei Jezus in vers 18 van Mattheüs hoofdstuk 16 ook: “en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen; en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.”

Om deze term "de poorten van de hel" te begrijpen, moeten we de context begrijpen van de tijd in de geschiedenis dat het werd geschreven, en op welke plaats in de wereld het werd geschreven.

"Poorten van de hel" - (de aantekeningen bij de Bijbelstudie van Genève leggen het op deze manier uit):

“De vijanden van de Kerk worden vergeleken met een sterk koninkrijk, en daarom worden met “poorten” steden bedoeld die sterk zijn gemaakt met wijze voorbereiding en versterkingen, en dit is de betekenis: alles wat Satan kan doen door sluwheid of kracht. Dat doet Paulus, die ze bolwerken noemt; (2 Korinthiërs 10:4).”

Bovendien was in bijbelse tijden de poort van een stad de plaats waar het oordeel zou plaatsvinden. Wijze mannen zouden voor elke omheinde stad worden gekozen om bij de toegangspoort tot de stad te gaan zitten. Als er een geschil was tussen mensen om te worden beoordeeld, zou het gebeuren aan de poort van de stad. Bovendien werden deze wijze mannen bij de poort gezet om te bepalen wie de stad mocht binnenkomen en soms wie mocht vertrekken.

"Rechters en beambten zult u maken in al uw poorten, die de Here, uw God, u geeft, in uw stammen; en zij zullen het volk richten met een rechtvaardig oordeel." ~ Deuteronomium 16:18

Dus wat Jezus zei, toen hij zei: "de poorten van de hel zullen de kerk niet overweldigen"; hij zei: de oordelen of beschuldigingen van de hel mogen de geestelijke status van zijn ware volk niet naar beneden halen. En door de geschiedenis heen zou vaak hypocriet leiderschap binnen een kerkelijke hiërarchie oordelen over ware christenen, om hen te veroordelen tot gevangenis, marteling en de dood. Maar die ware christenen die zouden lijden door toedoen van de huichelaars, zouden een eeuwige beloning in de hemel ontvangen met Jezus Christus. De poorten van de hel overweldigden ware christenen niet. Maar ze overweldigden de huichelaars, omdat de huichelaars in de hel werden geworpen.

  • 'Geen enkel wapen dat tegen u wordt gevormd, zal gedijen; en elke tong die in het gericht tegen u zal opstaan, zult u veroordelen. Dit is het erfgoed van de dienaren van de Heer, en hun gerechtigheid is van mij, zegt de Heer." ~ Jesaja 54:17
  • “Een goed mens brengt uit de goede schat van het hart goede dingen voort; en een slecht mens brengt uit de slechte schat slechte dingen voort. Maar ik zeg u: van elk ijdel woord dat de mensen zullen spreken, zullen zij er rekenschap van geven op de dag des oordeels. Want door uw woorden zult u gerechtvaardigd worden en door uw woorden zult u veroordeeld worden.” ~ Mattheüs 12:35-37

Zoals de apostel Paulus duidelijk zei, zal elke individuele christen op Jezus Christus, het vaste fundament, worden gebouwd. En ze zullen door het vuur beproefd worden om te bewijzen of ze ware christenen zijn. Het vuur komt op twee manieren: door de beproevingen die een christen doormaakt, en door het woord van God gepredikt onder de zalving van de Heilige Geest.

De ware kerk wordt niet overwonnen door de poorten van de hel, want Jezus houdt zijn kerk rein door zijn woord.

“Mannen, heb uw vrouw lief, zoals ook Christus de kerk heeft liefgehad en zichzelf ervoor heeft gegeven; opdat hij haar zou heiligen en reinigen met de wassing van water door het woord, opdat hij haar zichzelf zou voorstellen als een heerlijke kerk, zonder vlek of rimpel of iets dergelijks; maar dat het heilig en smetteloos zou zijn.” ~ Efeziërs 5:25-27

En dus zegt Jezus in vers 19 van Mattheüs het 16e hoofdstuk duidelijk:

"En Ik zal u de sleutels van het koninkrijk der hemelen geven; en al wat u op aarde zult binden, zal in de hemel gebonden zijn; en al wat u op aarde zult ontbinden, zal in de hemel ontbonden zijn." ~ Mattheüs 16:19

Het Woord van God gepredikt onder leiding van de Heilige Geest: samen zijn de sleutels tot het koninkrijk der hemelen. Zij zijn degenen die de deur van de hemel openen voor degenen op aarde.

Het misbruik van de kennis van de Schrift werd door Jezus Christus zelf streng veroordeeld in de omgang met de religieuze huichelaars van zijn tijd. De huichelaars zouden de sleutel van de Schriften wegnemen en andere zielen verhinderen het koninkrijk der hemelen binnen te gaan.

“Wee u, advocaten! want u hebt de sleutel van kennis weggenomen; u bent bij uzelf niet binnengegaan, en degenen die er binnengingen, hebt u tegengehouden.’ ~ Lukas 11:52

Sleutels kunnen worden gebruikt om een deur te openen of te sluiten. Of om iets voor iemand op te sluiten, of vrij te geven. Jezus verklaarde duidelijk dat de sleutels van hem zijn.

“En schrijf aan de engel van de gemeente in Filadelfia; Dit zegt de heilige, de waarachtige, die de sleutel van David heeft, die opent en niemand sluit; en sluit, en niemand opent” ~ Openbaring 3:7

En Jezus verklaarde ook duidelijk dat dezelfde sleutels ook de sleutels zijn tot hel en dood. Omdat degenen die het evangelie verwerpen, door dezelfde sleutel van het evangelie, veroordeeld zullen worden.

“Ik ben het die leeft en dood was; en zie, ik leef voor altijd, Amen; en hebben de sleutels van de hel en van de dood.” ~ Openbaring 1:18

Het is het woord van God dat bepaalt wat goed en wat verkeerd is. Daarom kunnen we het woord van God alleen gebruiken als de sleutels die een ziel vrijheid geven, of die een slechte geest binden, door de zonde in iemands leven aan het licht te brengen. Dit houdt in dat we de volgorde moeten volgen die de Bijbel ons geeft, aangezien we te maken hebben met problemen in de kerk.

“Bovendien, als uw broer tegen u overtreedt, ga dan heen en vertel hem zijn fout tussen u en hem alleen: als hij u hoort, hebt u uw broer gewonnen. Maar als hij u niet wil horen, neem er dan nog één of twee mee, opdat op de mond van twee of drie getuigen elk woord vaststaat. En als hij verzuimt ze te horen, vertel het dan aan de kerk; maar als hij nalaat de kerk te horen, laat hij voor u zijn als een heiden en een tollenaar. Voorwaar, Ik zeg u: al wat u op aarde bindt, zal in de hemel gebonden zijn; en al wat u op aarde zult ontbinden, zal in de hemel ontbonden zijn.” ~ Mattheüs 18:15-18

Het woord van God, geleid door de Heilige Geest, zijn de sleutels die ons door Jezus Christus vanuit de hemel zijn toegezonden. Daarom worden ze „de sleutels van het koninkrijk der hemelen” genoemd.

"En Ik zal u de sleutels van het koninkrijk der hemelen geven; en al wat u op aarde zult binden, zal in de hemel gebonden zijn; en al wat u op aarde zult ontbinden, zal in de hemel ontbonden zijn." ~ Mattheüs 16:19

Nogmaals, het is niet alleen het woord van God. Maar het is het woord van God onder leiding van de Heilige Geest. De bediening kan het woord van God niet in eigen handen nemen en het op de juiste manier toedienen zonder de leiding van de Heilige Geest in hun leven.

"En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is het woord van God" ~ Efeziërs 6:17

En dus zeg ik nogmaals: de poorten van de hel hebben de kerk nooit overwonnen! Omdat Jezus Christus het enige fundament is voor de kerk. En hij is de belangrijkste hoeksteen waar iedereen in de kerk zich bij aansluit. En hij heeft aan zijn ware Bediening de Sleutels van het Koninkrijk der Hemelen verschaft, om het ware evangelie aan het ware volk van God te bedienen.

 

 

 

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK