Kerk is het spirituele huis voor Gods woning op aarde

Te midden van een wereld die vol zonde en kwaad is, heeft God altijd een specificatie voor een huis voor hem gehad om in te wonen. Een plaats waar Gods volk hem kan ontmoeten. In het Oude Testament was het eerst in de Tabernakel, en later in de Tempel in Jeruzalem. In het Nieuwe Testament is zijn woonplaats zijn volk, de ware kerk.

In het Oude Testament, toen alle dingen op de juiste manier in orde waren volgens Gods leiding, dan, en alleen dan, zou God naar beneden komen en zijn volk daar ontmoeten. En wanneer hij hen zou ontmoeten, zou hij altijd zijn aanwezigheid in de wolk manifesteren.

Als voorbeeld, wanneer op de juiste manier toegewijd, vulde Gods aanwezigheid de Tabernakel. (Zie Exodus 40:17-35)

“En hij richtte de voorhof op rondom de tabernakel en het altaar, en zette het ophangsysteem voor de voorhofpoort op. Dus Mozes voltooide het werk. Toen bedekte een wolk de tent van de samenkomst, en de heerlijkheid van de Heer vulde de tabernakel. En Mozes kon de tent van de samenkomst niet binnengaan, omdat de wolk daarop bleef en de heerlijkheid des Heren de tabernakel vervulde.” ~ Exodus 40:33-35

Bovendien verscheen de wolk opnieuw ten tijde van de inwijding van de nieuwe tempel in Jeruzalem.

“En het geschiedde, toen de priesters uit de heilige plaats kwamen, dat de wolk het huis des Heren vulde, zodat de priesters vanwege de wolk niet konden staan om te dienen; want de heerlijkheid des Heren had vervuld het huis van de Heer.” ~ 1 Koningen 8:10-11

Op dezelfde manier wijdde de Heilige Geest Zijn nieuwtestamentische huis, de kerk, op de dag van Pinksteren. En op die dag schiep de Heer zijn wolk van getuigen, zodat zijn aanwezigheid door zijn volk kon worden gevoeld en gerealiseerd.

“En toen de dag van Pinksteren volledig was aangebroken, waren ze allemaal eensgezind op één plaats. En plotseling kwam er een geluid uit de hemel als van een ruisende machtige wind, en het vulde het hele huis waar ze zaten. En er verschenen hun gespleten tongen als van vuur, en het zat op elk van hen. En ze werden allemaal vervuld met de Heilige Geest en begonnen met andere tongen te spreken, zoals de Geest hun uitsprak. En er woonden in Jeruzalem Joden, vrome mannen, uit elke natie onder de hemel. Toen dit alom werd gehoord, kwam de menigte bijeen en raakte in verwarring, omdat een ieder hen in zijn eigen taal hoorde spreken. En zij waren allen verbaasd en verwonderd en zeiden tegen elkaar: Zie, zijn dit niet allen die Galileeërs spreken? En hoe kunnen we ieder mens in onze eigen taal horen, waarin we zijn geboren? Parthen, en Meden, en Elamieten, en de bewoners in Mesopotamië, en in Judea, en Cappadocië, in Pontus, en Asia, Frygië en Pamphylia, in Egypte, en in de delen van Libië rond Cyrene, en vreemdelingen van Rome, Joden en proselieten, Kreta en Arabieren, we horen ze in onze tongen de wonderbare werken van God spreken.” ~ Handelingen 2: 1-11

De wolk van getuigen omvatte niet alleen de 120 die zich in de bovenzaal bevonden. Maar ook de wolk groeide meteen, want er kwamen op één dag 3.000 zielen bij.

"Toen werden zij die zijn woord met blijdschap aanvaardden, gedoopt; en op dezelfde dag werden er ongeveer drieduizend zielen aan hen toegevoegd." ~ Handelingen 2:41

Wolk van Heiligen in Communie

Het Woord leert ons duidelijk dat dit nog steeds de manier is waarop de Heer komt en Zijn volk op aarde ontmoet. Het is door de wolk van getuigen van zijn nieuwtestamentische kerk.

“Zie, hij komt met wolken; en elk oog zal hem zien, en ook zij die hem doorstoken hebben; en alle geslachten van de aarde zullen om hem jammeren. Toch, Amen.” ~ Openbaring 1:7

Hebreeën, het 11e hoofdstuk beschrijft ons een historische wolk van getuigen, zoals het vele gelovigen door de geschiedenis heen identificeert. En dan na het beschrijven van deze lijst van getrouwe heiligen, gaat het specifiek verder in hoofdstuk 12 om hen verder te beschrijven als deel van deze wolk van getuigen, en dat "wij ook worden omringd" door deze wolk.

"Daarom, aangezien we ook omringd zijn door zo'n grote wolk van getuigen, laten we alle lasten en de zonde die ons zo gemakkelijk omringt opzij leggen, en laten we met geduld de wedloop lopen die voor ons ligt" ~ Hebreeën 12 :1

Dus de kerk van vandaag wordt verondersteld het huis van God te zijn dat getuigt van de krachtige aanwezigheid van God op aarde.

Jezus vertelde de hogepriester dat hij persoonlijk deze wolk van getuigen zelf zou zien, tijdens zijn eigen leven.

“Maar Jezus zweeg. En de hogepriester antwoordde en zei tot hem: Ik bezweer u bij de levende God, dat u ons vertelt of u de Christus bent, de Zoon van God. Jezus zei tot hem: U hebt gezegd: niettemin zeg Ik u: Hierna zult u de Zoon des mensen zien zitten aan de rechterhand van de macht en komen op de wolken des hemels.' ~ Mattheüs 26:63-64

Jezus sprak vaak over zijn komst op de wolken van de hemel. En zo sprak hij over het huis van God op aarde.

“En dan zal het teken van de Zoon des mensen aan de hemel verschijnen; en dan zullen alle stammen van de aarde rouwen, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken des hemels met macht en grote heerlijkheid. En hij zal zijn engelen zenden met een groot bazuingeschal, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier windstreken, van het ene einde van de hemel tot het andere. Leer nu een gelijkenis van de vijgenboom; Wanneer zijn tak nog zacht is en bladeren voortbrengt, weet u dat de zomer nabij is: zo weet u ook, wanneer u al deze dingen ziet, dat het nabij is, zelfs voor de deuren. Voorwaar, Ik zeg u: Dit geslacht zal niet voorbijgaan, totdat al deze dingen zijn vervuld.” ~ Mattheüs 24:30-34

Het is heel duidelijk in deze tekst, dat dit zou gebeuren in dezelfde generatie die leefde toen Jezus op aarde was. En dus zou deze samenkomst van Gods volk beginnen te gebeuren door engelenboodschappers. Het woord engel betekent boodschapper in de oorspronkelijke taal. En dat omvat menselijke predikers en leraren in de definitie van een boodschapper.

Dit verslag in Mattheüs hoofdstuk 24 wordt bijna woord voor woord weerspiegeld in twee andere evangeliën: Marcus en Lucas.

  • Marcus 13:26-30
  • Lukas 21:27-32

En merk ook op, dat als het over "de wolken des hemels" gaat, het gaat over de hemelse toestand in de kerk. Want waar Jezus ook is, daar is de hemel. Dat betekent dat de wil van de Vader in zijn volk wordt gedaan, net zoals in de hemel. De hemelse toestand in de kerk is een geestelijke toestand, omdat Jezus geliefd en gehoorzaamd wordt onder zijn ware volk.

“Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons gezegend heeft met alle geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten in Christus: overeenkomstig zoals Hij ons in Hem heeft uitverkoren vóór de grondlegging van de wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor hem in liefde: "~ Efeziërs 1: 3-4"

De kerk van vandaag is niet langer een fysieke tabernakel gemaakt van steen en hout enz. Maar het is een geestelijk huis dat bestaat uit mensen die zijn gered en heilig zijn gemaakt. Zij zijn de woonplaats van God op aarde, door de Geest van God.

“Want door hem hebben wij beiden door één Geest toegang tot de Vader. Nu daarom bent u geen vreemdelingen en vreemdelingen meer, maar medeburgers van de heiligen en van het huisgezin van God; En zijn gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, waarbij Jezus Christus zelf de hoeksteen is; In wie al het gebouw, passend in elkaar gezet, opgroeit tot een heilige tempel in de Heer: in Wie ook gij tezamen gebouwd bent tot een woning van God door de Geest.’ ~ Efeziërs 2:18-22

Dit is de goddelijke orde die God heeft gespecificeerd voor zijn nieuwtestamentische kerk.

"Maar Christus zij een hogepriester van toekomstige goede dingen, door een grotere en meer perfecte tabernakel, niet met handen gemaakt, dat wil zeggen niet van dit gebouw" ~ Hebreeën 9:11

Het is geen tijdelijk fysiek huis, maar een geestelijk huis dat bestaat uit alle geredden.

“Ook gij zijt, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, een heilig priesterschap, om geestelijke offers te brengen, die God welgevallig zijn door Jezus Christus. ” ~ 1 Petrus 2:5

Deze orde brengt een heilig volk voort, dat in eenheid leeft en onder leiding van Gods heilig woord. Omdat Jezus Christus het fundament van deze kerk is, en de ware bediening zorgvuldig is om alleen volgens Gods woord te bouwen.

"Maar als ik lang blijf, opdat u weet hoe u zich moet gedragen in het huis van God, dat de kerk is van de levende God, de pijler en grond van de waarheid." ~ 1 Timoteüs 3:15

Deze nieuwtestamentische tabernakel is het ware licht voor de wereld om door gered te worden.

“Van de dingen die we hebben gesproken, is dit de som: we hebben zo'n hogepriester, die zit aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemel; Een dienaar van het heiligdom, en van de ware tabernakel, die de Heer heeft opgericht, en niet een mens.” ~ Hebreeën 8:1-2

De kerk zijn jij en ik die vrij van zonde leven op deze aarde. En gehoorzaam aan de Geest, worden we ook geroepen tot eenheid en de volheid van de waarheid. Om dit heldere en stralende licht van de ware kerk te verkondigen aan een verloren en stervende wereld.

Het boek Openbaring is ontworpen om de ware visie van de kerk terug te brengen, als het spirituele huis van God op aarde. De ware kerk is een geestelijk huis dat door God is gemaakt. Zij, als bruid van Christus, kwam door Jezus Christus uit de hemel naar de aarde.

“En een van de zeven engelen die de zeven schalen met de zeven laatste plagen hadden, kwam naar mij toe en sprak met mij, zeggende: Kom hier, ik zal u de bruid tonen, de vrouw van het Lam. En hij voerde me weg in de geest naar een grote en hoge berg, en toonde me die grote stad, het heilige Jeruzalem, die uit de hemel neerdaalde van God” ~ Openbaring 21:9-10

En als we verder lezen in Openbaring hoofdstuk 21, zien we duidelijk dat God zelf die geestelijke tempel is. Het is de aanwezigheid van God zelf in de kerk, die de kerk maakt tot wie ze is.

“En ik zag daarin geen tempel: want de Here God de Almachtige en het Lam zijn de tempel ervan. En de stad had de zon en de maan niet nodig om erin te schijnen; want de heerlijkheid van God verlichtte haar, en het Lam is haar licht. En de naties van hen die gered zijn, zullen in het licht ervan wandelen; en de koningen van de aarde brengen er hun heerlijkheid en eer in. En de poorten ervan zullen overdag helemaal niet gesloten zijn, want daar zal geen nacht zijn. En zij zullen de heerlijkheid en eer van de natiën erin brengen. En er zal geenszins iets ingaan dat onrein is, noch wat ook maar een gruwel doet, of een leugen maakt; dan die geschreven zijn in het boek des levens des Lams.” ~ Openbaring 21:22-27

Het is vrij duidelijk dat alleen datgene wat geheiligd is, in de kerk is toegestaan. We hebben het over de geestelijke huishouding van God op aarde. Er kunnen fysieke gebouwen op aarde zijn waar de kerk zal samenkomen. Bovendien is het de bedoeling dat in hetzelfde gebouw ook zondaars zouden komen. Het doel van de zondaars die komen, is dat ze het evangelie kunnen horen en veranderd kunnen worden. Maar geen zonde, noch zondaars, maken deel uit van het geestelijke huis van God op aarde, de kerk van God.

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK