De kerk is de bruid van Christus

De relatie tussen God en zijn volk werd zelfs in het Oude Testament beschreven als een huwelijk. God werd beschreven als altijd trouw. Maar al te vaak waren zijn mensen ontrouw in die relatie.

“Want uw Maker is uw echtgenoot; de Heer der heerscharen is zijn naam; en uw Verlosser, de Heilige van Israël; De God van de hele aarde zal hij genoemd worden.” ~ Jesaja 54:5

Is het je opgevallen dat hij zei dat je maker je man is? En heb je gemerkt dat hij zei dat hij ook de God van de hele aarde is. Iedereen is uitgenodigd voor deze trouwe relatie met God. Maar de meesten reageren niet, en te veel die beweren te reageren, zijn niet trouw.

'Keer om, o teruggevallen kinderen, zegt de Heer; want ik ben met u getrouwd: en ik zal u één van een stad en twee van een familie nemen, en ik zal u naar Sion brengen: en ik zal u herders geven naar mijn hart, die u zullen voeden met kennis en begrip .” ~ Jeremia 3:14-15

Dus nogmaals in Jeremia verklaart hij dat ik trouw ben. Maar jij bent niet. En ik roep je nog steeds om bij mij terug te komen. En ik zal u in trouw bevestigen door een echte herder! Merk op dat wanneer hij zegt: "Ik zal je een van de stad en twee van een familie nemen", dat hij het heeft over een overblijfsel. De harde realiteit is dat niet veel mensen terugkeren, zodra ze terugvallen.

We hebben dus herders nodig die een weerspiegeling zijn van ware trouw aan God! En dan moeten individuen ontdekken wie die ware herders zijn, die hen zullen voeden met ware kennis en begrip. Een echte herder, die naar Gods hart is, niet hun eigen hart.

Johannes de Doper was een echte prediker die naar Gods hart ging, niet naar zijn eigen hart. En hij beschreef Jezus ook als de bruidegom.

“Jullie getuigt zelf van mij dat ik heb gezegd: ik ben niet de Christus, maar dat ik voor hem uit ben gestuurd. Hij die de bruid heeft, is de bruidegom; maar de vriend van de bruidegom, die staat en hem hoort, verblijdt zich zeer vanwege de stem van de bruidegom: dit is mijn vreugde dan is vervuld.” ~ Johannes 3:28-29

En Jezus beschreef zichzelf ook als de bruidegom. De echtgenoot van zijn kerk.

“Toen kwamen de discipelen van Johannes tot hem en zeiden: Waarom vasten wij en de Farizeeën vaak, maar uw discipelen niet? En Jezus zei tot hen: Kunnen de kinderen van de bruidskamer treuren, zolang de bruidegom bij hen is? maar er zullen dagen komen dat de bruidegom van hen zal worden weggenomen, en dan zullen zij vasten.” ~ Mattheüs 9:14-15

Deze oproep tot deze bijzondere geestelijke huwelijksrelatie is zo belangrijk voor Jezus Christus, dat hij ons in een parabel heel serieus waarschuwde om die niet te missen. Want als we het zouden missen, zouden we buitengesloten worden. En let dus goed op de reden waarom we buitengesloten kunnen worden!

“Dan zal het koninkrijk der hemelen vergeleken worden met tien maagden, die hun lampen namen en uitgingen om de bruidegom te ontmoeten. En vijf van hen waren wijs, en vijf waren dwaas. Zij die dwaas waren, namen hun lampen mee en namen geen olie mee; maar de wijzen namen olie in hun vaten met hun lampen." ~ Mattheüs 25:1-4

De lampen vertegenwoordigen de redding van elke maagd. Want als ware christenen horen we het licht van de wereld te zijn: door het licht van onze liefde voor Jezus Christus die door ons heen schijnt. Maar dit licht kan niet helder blijven branden, tenzij het regelmatig wordt bijgevuld met de brandende liefdesolie van de Heilige Geest erin. Het is een opofferende liefde waar we het over hebben. En daarom zei Jezus dat we, om hem te volgen, dagelijks ons kruis moeten opnemen.

“Terwijl de bruidegom bleef, sliepen en sliepen ze allemaal. En te middernacht werd er geschreeuwd: Zie, de bruidegom komt; ga naar buiten om hem te ontmoeten. Toen stonden al die maagden op en maakten hun lampen in orde. En de dwazen zeiden tot de wijzen: Geef ons van uw olie; want onze lampen zijn gedoofd. Maar de wijzen antwoordden en zeiden: Zo niet; opdat er niet genoeg zijn voor ons en voor u; maar gaat liever naar de verkopers, en koopt voor uzelf.” ~ Mattheüs 25:1-13

Je kunt deze opofferende liefde van de Heilige Geest niet in je vat krijgen door te vertrouwen op een andere prediker of leraar. Hun brandende liefde kan nooit de liefde vervangen die je nodig hebt. Je moet zelf de Heer zoeken met heel je hart, verstand, ziel en kracht, om deze liefde in je eigen ziel te laten branden.

“En terwijl ze gingen kopen, kwam de bruidegom; en zij die gereed waren, gingen met hem naar de bruiloft; en de deur werd gesloten. Daarna kwamen ook de andere maagden en zeiden: Heer, Heer, doe ons open. Maar hij antwoordde en zei: Voorwaar, ik zeg u, ik ken u niet. Waak daarom, want u weet noch de dag noch het uur waarop de Zoon des mensen komt.” ~ Mattheüs 25:10-13

Het is belangrijk dat we gehoor geven aan de roep van de Heer als hij roept. De deur naar kansen wordt niet gegarandeerd open gehouden. En dit is de reden waarom de Schrift ons op een andere plaats leert: "Als u vandaag zijn stem hoort, verhardt uw hart dan niet."

Wanneer de bruid/kerk haar brandende liefde voor haar man verliest, en het doel waarvoor haar man stierf. Dan zal ze voor zichzelf gaan leven, en niet voor haar man. En dan zullen allerlei slechte dingen beginnen binnen te komen in datgene wat zichzelf de kerk noemt.

En dit is vooral waar het boek Openbaring ons voor waarschuwt. Het noemt deze zelflievende kerk: Babylon. Openbaring hoofdstuk 18 laat dus zien dat het geestelijke Babylon wordt vernietigd. En zodra haar invloed in de hoofden van de mensen is vernietigd, wordt in de Openbaringsberichten tegen haar verklaard:

“En het licht van een kaars zal in het geheel niet meer in u schijnen; en de stem van de bruidegom en van de bruid zal in het geheel niet meer in u worden gehoord; want uw kooplieden waren de grote mannen van de aarde; want door uw tovenarij zijn alle volken misleid. En in haar werd het bloed gevonden van profeten en heiligen en van allen die op de aarde waren gedood." ~ Openbaring 18:23-24

Een kerk die eigenliefde heeft, waar de leiding en de mensen voor zichzelf leven; die kerk zal beginnen te vervolgen en fouten te maken bij ware christenen. Wanneer het hart van de kerk niet in vuur en vlam staat voor Christus, zullen ze jaloers worden op de ware bruid van Christus en haar gaan vervolgen. De apostel Paulus waarschuwde ons zeer zorgvuldig voor dit bedrog.

“Want ik ben jaloers op u met goddelijke jaloezie: want ik heb u verloofd met één echtgenoot, om u als een kuise maagd aan Christus te presenteren. Maar ik vrees dat, op welke manier dan ook, zoals de slang Eva verleidde door zijn subtiliteit, uw geest verdorven zou worden van de eenvoud die in Christus is. Want als hij die komt, een andere Jezus predikt, die wij niet hebben gepredikt, of als u een andere geest ontvangt, die u niet hebt ontvangen, of een ander evangelie dat u niet hebt aangenomen, zou u hem wel kunnen verdragen.’ ~ 2 Korintiërs 11:2-4

Merk op hoe deze corruptie kan binnensluipen. Zeer vergelijkbaar met de manier waarop het met Eva in de tuin gebeurde. Satan bedroog haar om te verlangen naar kennis van een ander type. Om ervaring te verlangen in iets dat God had verboden.

Dit nieuwe huwelijk met Christus is één door de brandende liefde van de Heilige Geest in het hart. Een die gehoorzaamt vanuit de liefde die in het hart is, in plaats van door de regels en wetten van buitenaf die gehoorzaamheid eisen.

'Daarom, mijn broeders, bent u ook dood geworden voor de wet, door het lichaam van Christus; opdat u met een ander zou trouwen, ja, met hem die uit de doden is opgewekt, opdat wij vrucht zouden voortbrengen voor God. Want toen we in het vlees waren, werkten de bewegingen van de zonden, die door de wet waren, in onze leden om vrucht te dragen voor de dood. Maar nu zijn we verlost van de wet, de dood waarin we werden vastgehouden; dat we dienen in nieuwheid des geestes, en niet in de oudheid van de letter.” ~ Romeinen 7:4-6

Wanneer onze liefde voor de Heer niet langer alleen uiterlijke regels en angst voor de verwachtingen van andere mensen is: dan zal onze relatie op iets anders gebaseerd zijn. Op ware opofferende liefde! En het is een relatie die je alleen kunt begrijpen door jezelf te oefenen in diezelfde opofferende liefde. En dan zult u dit geestelijke huwelijk tussen Christus en de kerk werkelijk kunnen begrijpen. En dit geestelijke huwelijk zal Christus werkelijk eren als het hoofd van de kerk, in plaats van een door mensen gemaakt bestuur en controle.

'Vrouwen, onderwerp u aan uw eigen man als aan de Heer. Want de man is het hoofd van de vrouw, zoals Christus het hoofd van de kerk is: en hij is de redder van het lichaam. Daarom, zoals de kerk onderworpen is aan Christus, zo moeten de vrouwen in alles aan hun eigen man zijn. Mannen, heb uw vrouw lief, zoals ook Christus de kerk heeft liefgehad en zich ervoor heeft overgegeven.” ~ Efeziërs 5:22-25

Merk op dat de verantwoordelijkheid voor liefde in de relatie niet allemaal op de vrouw ligt. Maar het heeft eigenlijk ook veel te maken met de opofferende liefde van de echtgenoot. Net zoals Jezus ware opofferende liefde jegens ons allemaal toonde. En hij leerde ons ook veel terwijl hij ons die liefde toonde, zodat hij zichzelf een zuivere kerk zou kunnen aanbieden.

“Opdat hij haar zou heiligen en reinigen met het wassen van water door het woord, opdat hij haar voor zichzelf zou stellen als een glorieuze kerk, zonder vlek, of rimpel, of iets dergelijks; maar dat het heilig en smetteloos zou zijn.” ~ Efeziërs 5:26-27

Als wij als kerk ons hart werkelijk hebben voorbereid in opofferende liefde, dan is er een krachtig getuigenis van Almachtige God onder ons! Omdat alleen God op de troon van ons hart zit. En dit is wat de boodschap van Openbaring ons probeert te helpen te begrijpen en te ontvangen. Dus nadat de valse relatie van geestelijk Babylons hypocrisie is verwijderd, dan zien we dat de ware kerk zich heeft voorbereid: op het huwelijksfeest!

“En ik hoorde als de stem van een grote menigte, en als de stem van vele wateren, en als de stem van machtige donderslagen, zeggende: Halleluja, want de almachtige Here God regeert. Laten we blij zijn en ons verheugen en hem eer bewijzen: want de bruiloft van het Lam is gekomen en zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. En haar werd gegeven dat ze gekleed zou gaan in fijn linnen, schoon en wit: want het fijne linnen is de gerechtigheid van de heiligen. En hij zei tot mij: Schrijf op: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het bruiloftsmaal van het Lam. En hij zei tot mij: Dit zijn de ware woorden van God." ~ Openbaring 19:6-9

Deze bruid van Christus is dezelfde die Jezus Christus uit de hemel naar ons heeft gebracht. Hij deed dit toen hij voor het eerst op aarde verscheen om ons het evangelie te brengen. Dat is de reden waarom toen Jezus zijn bediening op aarde begon, hij zei: "Bekeert u, want het koninkrijk der hemelen is nabij gekomen."

Het koninkrijk der hemelen is geen aardse kerkorganisatie. Het is het doel dat God spreekt, en dat wordt uitgevoerd door degenen die Hem toegewijd zijn. Daarom is in het boek Openbaring het laatste visioen van dat boek de bruid, de kerk. De kerk wordt weergegeven als uit de hemel neerdalen naar de aarde, door Jezus Christus.

“En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, van God neerdalen uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man versierd is.” ~ Openbaring 21:2

Merk op dat het in de volgende schriftplaats heel duidelijk maakt dat er een bediening nodig is met een krachtige oordeelsboodschap tegen hypocrisie, om de ware bruid te kunnen laten zien. En daarom laat het zien dat er een engel/prediker-boodschapper nodig is, die al de oordeelsflesboodschap tegen hypocrisie heeft uitgegoten, om de ware kerk te kunnen openbaren.

“En een van de zeven engelen die de zeven schalen met de zeven laatste plagen hadden, kwam naar mij toe en sprak met mij, zeggende: Kom hier, ik zal u de bruid tonen, de vrouw van het Lam. En hij voerde mij weg in de Geest naar een grote en hoge berg, en toonde mij die grote stad, het heilige Jeruzalem, die uit de hemel neerdaalde van God” ~ Openbaring 21:9-10

Deze bruid uit de hemel kon geestelijk niet worden gezien, totdat de valse bruid van hypocrisie, Babylon genaamd, werd verwijderd. Na haar verwijdering uit de gedachten van mensen, kunnen mensen de ware kerk zien. En dan kunnen ze gehoor geven aan de oproep van de kerk, om gered te worden!

“Ik Jezus heb mijn engel gezonden om u deze dingen in de kerken te getuigen. Ik ben de wortel en het nageslacht van David, en de heldere morgenster. En de Geest en de bruid zeggen: Kom. En laat hij die hoort zeggen: Kom. En laat hem die dorst heeft komen. En wie wil, laat hem gratis het water des levens nemen.” ~ Openbaring 22:16-17

De vraag is dus: is de verwarring van de valse bruid al weggenomen? En hebben we dan gehoor gegeven aan de stem van de Geest en de ware bruid van Christus?

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK