Bedien individuen door gebed en counseling

We hebben wijsheid nodig om te weten hoe we mensen moeten dienen. Vaak kan een predikant sterke vaardigheden hebben om te prediken en lessen te geven. Maar tegelijkertijd zijn ze zeer gebrekkig in hun vermogen om met individuen samen te werken door met hen te bidden en met hen te overleggen.

Er is geduld voor nodig om te luisteren en te wachten op de Geest van de Heer om te begrijpen hoe mensen geestelijk en emotioneel kunnen worden geholpen. Maar al te vaak als het gaat om het werken met individuen, weten sommige predikanten niet eens wat ze niet weten. Ze komen naar voren in hun raad, zonder te weten dat ze de behoefte van het individu niet eens begrijpen.

Om effectief te zijn in gebed en raad, moeten we allereerst begrijpen hoe de Geest van de Heer al tot het hart van de persoon spreekt. We moeten leren de leiding van de Heer te volgen, in plaats van die van onszelf. En dit vergt nederigheid, geduld, luisteren en tijd.

Wist je dat Jezus een goede luisteraar was? Jezus zou vragen: „Wat wilt u dat ik voor u doe?” Dus we moeten degenen die we proberen te helpen vragen: "waarin verlang je naar de hulp van de Heer?" Het antwoord van het individu kan ons enig inzicht geven in waar hun hart is. Maar niet altijd.

Enkele vragen die we in onze eigen geest kunnen overwegen terwijl we ernaar luisteren:

  • Doen ze het verzoek puur uit egoïsme of een verborgen agenda?
  • Is dit een verzoek om een werkelijke behoefte die zij hebben, of die van iemand anders?
  • Is dit een hulpvraag bij een geestelijke nood, die ze zelf proberen te begrijpen?
  • Zou het kunnen dat de persoon gewoon niet weet hoe hij de woorden moet omschrijven die het verzoek omschrijven?

Een wijs spreekwoord dat elke predikant zou moeten overwegen:

"Hij die een zaak beantwoordt voordat hij het hoort, het is dwaasheid en schande voor hem." ~ Spreuken 18:13

Sommige predikanten nemen niet de tijd om te luisteren. En als ze dat doen, negeren ze op zijn minst de behoefte van het individu. En in het ergste geval maken ze ernstige fouten en veroorzaken ze pijn in hun raadgevingen en hun oordelen. En al te vaak hebben ze geen idee wat ze eigenlijk hebben gedaan.

"Daarom, mijn geliefde broeders, laat een ieder snel zijn om te horen, langzaam om te spreken, langzaam tot toorn: want de toorn van de mens werkt niet de gerechtigheid van God." ~ Jakobus 1:19-20

Een minister moet oppassen dat hij situaties niet beoordeelt op basis van hoe ze eruitzien. We moeten de redenen begrijpen waarom iemand een keuze heeft gemaakt, of een bepaalde actie heeft ondernomen. En we zullen blij zijn dat we de tijd hebben genomen om te begrijpen "waarom?"

Er zijn tijden geweest dat ik dacht dat ik een situatie begreep, en ik nam beslissingen en sprak te snel. En hierdoor moest ik later iemand vragen om mij te vergeven. Ja, soms moet een dominee misschien iemand om vergeving vragen.

"Een dwaas spreekt zijn hele verstand uit, maar een wijs man bewaart het tot daarna." ~ Spreuken 29:11

Als hij zegt dat een wijs man het tot daarna bewaart; Waar moeten we op wachten voordat we spreken?

  1. We moeten afwachten wat op dit moment verstandig is om te zeggen. En wat is er dan beter om te zwijgen tot een later tijdstip.
  2. We moeten lang genoeg ophouden met spreken om te bedenken hoe het hen zou kunnen beïnvloeden. Zelfs als wat we gaan zeggen duidelijk waar is. Soms is het beter om op het juiste moment te wachten. Wanneer ze het kunnen ontvangen.
  3. We moeten zeker wachten tot iemand anders klaar is met praten, om volledig te begrijpen wat ze proberen te zeggen. Ook al duurt het lang voordat ze het uiten. Sommigen hebben grote moeite om uit te drukken wat hen diep verontrust. En ze kunnen ook voelen wanneer we ongeduldig worden door naar hen te luisteren. En als ze dat voelen, zorgt dat ervoor dat ze zich sluiten, omdat ze denken dat het ons niet echt kan schelen.
  4. En soms moeten we de tijd nemen om de persoon te herhalen wat hij zojuist tegen ons heeft gezegd. We kunnen er dus zeker van zijn dat we het goed gehoord hebben. Dit toont respect voor degene naar wie je luistert. En ons antwoord zal gebaseerd zijn op een duidelijker begrip. En ze zullen meer bereid en bereid zijn om naar ons antwoord te luisteren.

Het is oké om toe te geven dat je het antwoord niet weet. En als dat het geval is, kunnen jullie samen in gebed overeenkomen dat God het antwoord aan een van jullie of aan jullie beiden zal openbaren.

Jezus zelf wachtte op zijn hemelse Vader om hem ook wijsheid en leiding te geven.

"Toen antwoordde Jezus en zei tot hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: De Zoon kan niets uit zichzelf doen, dan wat hij de Vader ziet doen; want al wat hij doet, dat doet ook de Zoon." ~ Johannes 5:19

Zoals je ziet in de bovenstaande tekst, zegt Jezus: "Ik volg het voorbeeld van mijn vader." Jezus, de zoon van God, vertrouwde niet op zijn eigen denken en begrip, terwijl hij op aarde was. En Jezus nam ook de tijd om te luisteren en de vragen te begrijpen die van hem werden gesteld. Hij deed dit om een voorbeeld voor ons te zijn.

In het Oude Testament was er een tijd dat de dienaar van de profeet een vrouw opzij duwde vanwege haar emotionele vertoon, wat hij ongepast vond. Maar Elisa hield hem tegen.

“En toen ze bij de man van God op de heuvel kwam, greep ze hem bij zijn voeten, maar Gehazi kwam dichterbij om haar weg te duwen. En de man van God zei: Laat haar met rust; want haar ziel is in haar gekweld; en de Heer heeft het voor mij verborgen, en heeft het mij niet verteld.” ~ 2 Koningen 4:27

God kan een tijdlang begrip voor ons verbergen. Soms koos hij ervoor om dat te doen, om te zien of we nederig genoeg zijn om te bidden en de tijd te nemen om te wachten.

Alles wat tot nu toe is gezegd, is belangrijk, omdat een predikant nooit in staat zal zijn iemand naar de nederige plaats van berouw te leiden als hij nooit het vertrouwen van die persoon heeft gewonnen. En zoals ik al zei, sommige predikanten hebben misschien een grote gave om te prediken, maar vanwege hun ongeduld en vertrouwen op zelfervaring, zijn ze soms verschrikkelijk in hun individuele gebed en counseling.

De volgende tekst is een voorbeeld waarvan ik heb ontdekt dat het heel goed werkt bij het leiden van een persoon naar een leven in Christus Jezus. Het wordt gevonden in Jesaja 55:6-9

[6] Zoek de Heer terwijl hij te vinden is, roep hem aan terwijl hij nabij is:

Het is heel belangrijk om te voelen hoe de Heilige Geest tot het hart van het individu spreekt. En daarom moeten we soms vragen: "Wat zegt de Heer nu tegen je?" En we moeten hun uitleggen dat wanneer de Heer tot u spreekt, dat de tijd is waarop hij dichtbij is en dat u hem kunt vinden. We hebben geen garantie voor een later tijdstip, dus we moeten nu op hem reageren.

[7] Laat de goddeloze zijn weg verlaten en de onrechtvaardige zijn gedachten; en laat hij terugkeren tot de Heer, en Hij zal zich over hem ontfermen; en aan onze God, want hij zal overvloedig vergeven.

God kijkt hoe we op hem reageren. En wanneer God ons openbaart dat er iets mis is in ons leven, is het tijd om het op te geven en achter te laten. Wanneer we dit doen, keren we terug naar Gods weg. En bovendien zullen we ons gaan realiseren dat de manier waarop we dachten en beslissingen namen, nu moet veranderen!

[8] Want mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet mijn wegen, zegt de Heer. [9] Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan uw wegen, en mijn gedachten dan uw gedachten.

Om het pad van Gods weg van waarheid te bewandelen, moet de zondaar persoonlijk voelen hoeveel groter God is dan zij. En hoeveel wijzer en hoger, dat zijn wegen zijn dan de hunne. Niet dat ze onbereikbaar lijken, maar eerder dat ze zoveel beter lijken! En met ontzag voor Gods heerlijkheid begonnen ze hem te respecteren bij al hun beslissingen in het leven.

Dus als predikant moeten we leren aanvoelen waar het individu staat in hun begrip van God, en hoe ze voor hem staan. Is het individu gevoelig voor de Geest van God die aan zijn geweten prikt? Hoe reageren ze op God als hij tot hen spreekt. Niet hoe ze op je reageren, als je met ze praat. Er is een verschil. En wat belangrijker is, is hoe ze op God reageren.

In Psalm 51 lezen we de woorden van iemand die zich scherp bewust is geworden van zijn zondige toestand voor God. Door hun uitdrukking te geven aan wat ze diep van binnen voelen, kunnen we duidelijk zien hoe de Heilige Geest met hen omging. En dus is er in deze psalm een les die ons helpt hetzelfde werk van de Heilige Geest te voelen die met anderen omgaat.

“Wees mij genadig, o God, naar uw goedertierenheid: naar de veelheid van uw tedere barmhartigheden, wist mijn overtredingen uit. Was mij grondig van mijn ongerechtigheid en reinig mij van mijn zonde. Want ik erken mijn overtredingen: en mijn zonde is altijd voor mij.” ~ Psalm 51:1-3

De zondaar heeft het gevoel dat hun ziel, en wat daarin is, wijd open en naakt voor God is. Er valt niets te verbergen, dus ze bekennen alles. En ze voelen deze realiteit zo intens, dat ze huilen om opluchting.

“Reinig mij met hysop, en ik zal rein zijn: was mij, en ik zal witter zijn dan sneeuw. Doe mij vreugde en blijdschap horen; opdat de beenderen die u hebt gebroken zich zullen verheugen. Verberg uw aangezicht voor mijn zonden, en wist al mijn ongerechtigheden uit.” ~ Psalm 51:7-9

De vuilheid van de zonde wordt tot in hun binnenste gevoeld, en het voelt alsof hun botten breken. En ze verlangen ernaar om rein gemaakt te worden. Ze willen de vreugde die ze vroeger in hun leven hadden. En dat kan niet zolang God hun onbedekte, naakte zonden ziet.

Ze willen geen religieuze bedekking voor hun zonde, zodat ze zich voor het aangezicht van God kunnen verbergen. Ze zijn eerlijk en erkennen voor God hun hopeloze toestand. Ze zijn ervan overtuigd dat hun remedie alleen is door Gods barmhartigheid en het offer van zijn zoon Jezus Christus voor hen.

“Schep in mij een rein hart, o God; en vernieuw een juiste geest in mij. Werp mij niet weg van uw tegenwoordigheid; en neem uw heilige geest niet van mij weg.” ~ Psalm 51:10-11

Ze beseffen dat de geest die ze in zich hebben, lelijk is. En alleen Gods Geest binnenin is de juiste geest. En terwijl Gods Geest met hun zielsnood omgaat, voelen ze de urgentie om nu te reageren! Dus ze smeken God om zijn Geest niet weg te nemen en hen te verlaten. (In Genesis 6:3 staat: "Mijn Geest zal niet altijd twisten met de mens.")

“Herstel mij de vreugde van uw redding; en steun mij met uw vrije geest. Dan zal ik overtreders uw wegen leren; en zondaars zullen zich tot u bekeren. Verlos mij van bloedschuld, o God, God van mijn heil, en mijn tong zal luid zingen van uw gerechtigheid.” ~ Psalm 51:12-14

Met echt herstel van de ziel, komt een visie voor de spirituele behoeften die anderen hebben. Dit is een ander bewijs dat de Heilige Geest echt in het individu werkt. Als ze echt de genade van de verlossing hebben ontvangen, zullen ze een beweging in hun ziel hebben in de richting van de noodzaak om andere verloren zielen te redden. En dit zal zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het individu.

En dus moeten we tegelijkertijd, hoewel mensen al heel lang in de kerk zijn, erkennen wanneer er een gebrek is aan reactie in hen op de Geest van God. Wanneer kerkbezoek en kerkprogramma's hun gerechtigheid zijn geworden, in plaats van God zelf. En ze reageren niet langer op de Geest van God, maar eerder op de verwachtingen van anderen. En ze leven een leven van zelfvoldoening, binnen de "kerk".

“Twee mannen gingen naar de tempel om te bidden; de een een Farizeeër en de ander een tollenaar. De Farizeeër stond en bad aldus met zichzelf, God, ik dank U, dat ik niet ben zoals andere mensen, afpersers, onrechtvaardigen, overspelers, of zelfs als deze tollenaar. Ik vast twee keer per week, ik geef tienden van alles wat ik bezit. En de tollenaar, die van verre stond, wilde niet zozeer zijn ogen opheffen naar de hemel, maar sloeg op zijn borst, zeggende: God, wees mij zondaar genadig. Ik zeg u, deze man ging meer gerechtvaardigd naar zijn huis dan de andere; want een ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden; en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.” ~ Lukas 18:10-14

Het gebed van de Farizeeër bereikte God niet en bewoog God op de troon. Zijn gebed was ‘bij hemzelf’. In zekere zin waren de woorden van zijn gebed juist. Hij dankte God voor alle zegeningen die hij ontving voor zijn leven rond de 'kerk'. Hij was dankbaar dat hij zich niet als de zondaar gedroeg.

Maar merk op dat de zondaar zojuist werd herkend als iemand die moest worden vermeden. De Farizeeër had geen last voor deze arme tollenaar. De tollenaar bad alleen. Er was niemand om met hem te bidden, noch hem raad te geven. Hij kwam alleen naar de kerk en hij verliet de kerk alleen. En het was alleen de genade van Gods Geest die hem bereikte. Anders stond hij er alleen voor, ook al ging hij naar de 'kerk'.

Moge de Heer ieder van ons helpen die beweert een dienaar van de Heer te zijn, om door de Geest geleid te worden, in hoe te bidden met en raad te geven aan anderen. En mogen we het geduld hebben om te herkennen hoe Gods Geest tot het individu spreekt, voordat we zouden proberen om tot het individu te spreken.

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK