Adviseren en getuigen – niet prediken

Laten we eerst duidelijk zijn door te definiëren wat prediken is.

Prediking - de levering van een preek of religieuze toespraak aan een verzamelde groep mensen.

Prediken is een eenrichtingscommunicatiemethode. Bovendien, als de prediking goed wordt gedaan, betekent dit dat je spreekt wat de Heer je al heeft verteld.

Effectief adviseren en getuigen is heel anders. Het is waar je een gesprek hebt over wat de Heer al aan iemand anders heeft laten zien. Het gaat om wat de Heer hun al heeft laten zien, niet wat hij al heeft laten zien jij. Als mensen dit verschil maar konden begrijpen, zouden ze veel effectiever zijn in het geven van raad en in het getuigen van zielen.

Er zit een belangrijke les in de benadering die Philip nam toen hij getuigde tegen de Ethiopische eunuch.

“Toen zei de Geest tot Filippus: Kom dichterbij en voeg u bij deze wagen. En Filippus rende naar hem toe, en hoorde hem de profeet Esaia voorlezen, en zei: Begrijpt u wat u leest? En hij zei: Hoe kan ik, tenzij een man mij leidt? En hij verzocht Filippus dat hij zou komen en bij hem zou komen zitten. De plaats van de Schrift die hij las was deze: Hij werd als een schaap naar de slachtbank geleid; en als een lam stom voor zijn scheerder, zo opende hij zijn mond niet "~ Handelingen 8:29-32"

En vanuit de Schrift waar de Heilige Geest al over sprak tot het hart van de eunuch, begon Filippus raad te geven en te getuigen tot de eunuch.

"En de kamerling antwoordde Filippus en zei: Ik bid u, van wie spreekt de profeet dit? van zichzelf of van een andere man? Toen opende Filippus zijn mond, en begon bij dezelfde schriftplaats, en predikte hem Jezus.” ~ Handelingen 8:34-35

Ten eerste zei de Geest van God niet: "roep naar de kamerling, zodat hij naar Filippus komt." God zei hem: voeg je bij zijn wagen. En toen hij dat deed, nodigde de eunuch hem uit in zijn wagen. Philip 'klopte op de deur' door te informeren waar de eunuch zich zorgen over maakte.

Ten tweede, denk eens na over hoe Philip 'op de deur klopte'. Filippus vroeg de eunuch of hij de tekst begreep die de eunuch aan het lezen was. Philip vroeg hem niet: "Lees dit alstublieft, dat ik al voor u heb voorbereid om te lezen en om over te praten."

Filippus maakte zichzelf kwetsbaar door erop te vertrouwen dat de Heer hem de woorden zou geven die hij nodig had om te antwoorden. Dit betekende niet dat Filippus onvoorzichtig was bij zijn persoonlijke studie van de Schriften. Filippus nam dagelijks de tijd om zelf de Schriften te lezen en regelmatig om begrip van de Heer te bidden. En dit inzicht dat hij al had, stelde hem in staat de vraag van de eunuchen te beantwoorden. Hij antwoordde de eunuch uit dezelfde schriftplaats die de eunuch al aan het bestuderen was. Degene waar God de eunuch mee lastig viel.

Bovendien kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen dat de Heer je ook een dieper begrip geeft, soms precies op het moment dat je een tekst aan iemand uitlegt.

‘En wanneer zij u naar de synagogen en naar magistraten en machten brengen, denkt u er dan niet over na hoe of wat u zult antwoorden, of wat u zult zeggen: Want de Heilige Geest zal u leren op hetzelfde uur wat u zou moeten zeggen.” ~ Lukas 12:11-12

Ja, zelfs degenen die je zouden veroordelen: je moet wachten om hun beschuldigingen te horen, voordat je antwoordt. En we moeten leren om alleen te spreken, wat de Heilige Geest ons laat zien te spreken.

Jezus zei van zichzelf:

“Ik kan uit mezelf niets doen: als ik hoor, oordeel ik: en mijn oordeel is rechtvaardig; omdat ik niet mijn eigen wil zoek, maar de wil van de Vader die mij heeft gezonden. Als ik van mezelf getuig, is mijn getuigenis niet waar. Er is een ander die van mij getuigt; en ik weet dat het getuigenis dat hij van mij aflegt, waar is.” ~ Johannes 5:30-32

Jezus laat zien dat hij, toen hij op aarde was, werkelijk onderworpen was aan dezelfde beperkingen die wij hebben. Zonder de Geest die hem leidde en liet zien, kon hij weinig onderscheiden. We weten dus dat Jezus veel tijd in gebed doorbracht, afhankelijk van zijn hemelse Vader. Maar de Schriften laten ons ook zien dat Jezus moest luisteren om te begrijpen hoe de Heilige Geest al met mensen aan het werk was.

Wist je dat Jezus een uitstekende luisteraar was? Hij wist zowel naar mensen te luisteren als naar de Heilige Geest. En door naar mensen te luisteren, zou de Heilige Geest dingen aan hem openbaren.

Let op het verloop van het gesprek dat Jezus heeft met de rijke man. Hij begint heel algemeen, op hoog niveau. En vervolgens, volgens de vragen van de rijke man, wordt Jezus dan specifieker in zijn antwoord.

'En zie, er kwam iemand naar hem toe en zei tot hem: Goede Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te hebben? En hij zei tegen hem: Waarom noemt u mij goed? er is niemand goed dan één, namelijk God; maar als u het leven wilt binnengaan, onderhoud dan de geboden. Hij zei tegen hem: Welke? Jezus zei: U zult geen moord plegen, u zult geen overspel plegen, u zult niet stelen, u zult geen valse getuigenis afleggen, eer uw vader en uw moeder, en u zult uw naaste liefhebben als uzelf. De jonge man zei tot hem: Al deze dingen heb ik van mijn jeugd af bewaard: wat ontbreekt mij nog? Jezus zei tot hem: Als u volmaakt wilt zijn, ga dan heen en verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen, en u zult een schat in de hemel hebben; en kom en volg mij. Maar toen de jongeman dat woord hoorde, ging hij bedroefd weg, want hij had grote bezittingen.” ~ Mattheüs 19:16-22

Jezus wijst er eerst op dat al het goede alleen van God komt. God zelf is de auteur van al het goede. Dus het enige antwoord dat ertoe doet, is het antwoord dat van God komt. Hij leidt de rijke man naar waar hij uiteindelijk zijn antwoord zou moeten zoeken. En dat moeten we ook doen als we raad geven. En dus is deze tekst ook een les voor ons vandaag: in counseling.

Dus bij het zoeken naar dat antwoord van God, antwoordt Jezus de rijke man eerst op een heel algemene manier: onderhoud de geboden.

Dan vraagt de man: welke geboden? Jezus noemt er zes.

De man doet die geboden al vanaf zijn jeugd. Maar toch wist hij diep van binnen dat het niet genoeg was. Hij begreep het niet, maar de Heilige Geest riep hem tot een groter werk voor de Heer. Op een andere plaats in de Schrift laat het ons zien dat nadat Jezus hoorde wat de man zei, hij het begreep en reageerde.

"Als Jezus nu... hoorde deze dingen, zei hij tot hem: Maar één ding ontbreekt je: verkoop alles wat je hebt en deel het uit aan de armen, en je zult een schat in de hemel hebben: en kom, volg mij. ~ Lukas 18:22

En dus was het Jezus' laatste antwoord, dat werkelijk een antwoord was op de specifieke last die de Heilige Geest al tot het hart van de rijke man had gesproken. Door naar de reacties van de man te luisteren, was Jezus duidelijk in staat te onderscheiden waar de Heilige Geest hem zorgen over maakte. God riep deze jonge man. Maar hij kon niet gekozen worden voor die roeping, tenzij hij bereid was zijn rijkdommen op te geven.

En dus riep Jezus deze rijke man, en gaf hem twee opdrachten:

  1. Verkoop wat je hebt en deel het uit aan de armen. Door dit te doen, zou de jonge man veranderd worden van een rijke man in een arme man. Zijn identiteit onder de rijken in deze wereld zou veranderen. Net als Paulus moest hij "worden als de armen" - degenen voor wie hij nu geroepen was om te dienen.
  2. "…Volg mij." Hij werd uitgenodigd om deel uit te maken van de bediening van de apostelen en discipelen van de Heer. Een extreem hoge roeping.

Maar hij was niet bereid om nog een keer veranderd te worden. Niet iedereen is klaar om de eerste keer de oproep te beantwoorden. Ik hoop dat deze man later antwoord heeft gegeven. Beter laat dan nooit.

In onze counseling en getuigenis, als we ingaan op wat de Heilige Geest al tot het hart van het individu heeft gesproken: er zullen vele keren zijn dat mensen zullen weigeren de Heilige Geest te volgen – de hele weg. Laten we niet verbaasd zijn over deze terugkerende situatie. Onze Heer vertelde ons dat het zo zou zijn.

“En toen de koning binnenkwam om de gasten te zien, zag hij daar een man die geen bruiloftskleed aan had: En hij zei tot hem: Vriend, hoe kwam je hier zonder bruiloftskleed? En hij was sprakeloos. Toen zei de koning tot de dienaren: Bind hem aan handen en voeten, neem hem mee en werp hem in de buitenste duisternis; er zal geween zijn en tandengeknars. Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.” ~ Mattheüs 22:11-14

Deze man beantwoordde de oproep om naar de bruiloft te komen. Maar hij wilde niet ver genoeg gaan. Het bruiloftskleed vertegenwoordigt die diepere spirituele oproep tot opofferende dienst en ware opofferende liefde. En niet iedereen die de Heer roept, zal gehoor geven aan die roep van opofferende liefde. En niet iedereen die daadwerkelijk gehoor geeft aan die oproep, zal tot het einde toe trouw blijven.

"Dezen zullen oorlog voeren met het Lam, en het Lam zal hen overwinnen: want hij is de Heer der heren en de Koning der koningen; en zij die met hem zijn, zijn geroepen, en uitverkoren en getrouw." ~ Openbaring 17:14

In dit schriftgedeelte laat het omgekeerd zien wie oorlog zal voeren tegen het lam. Het zijn degenen die de oproep niet beantwoorden, of degenen die de oproep beantwoordden en later ontrouw en verbitterd werden.

Dus ongeacht wie het is, als we hen raad geven en tot hen getuigen, moeten we toch informeren naar wat de Heilige Geest al tegen hen heeft gezegd. En als ze nog steeds niet reageren op de Heilige Geest, moeten we ze de volgende keer dat ze weer met ons willen overleggen, herinneren aan wat de Heilige Geest al tegen hen heeft gezegd.

'Daarom zal ik niet nalatig zijn om u altijd aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze kent, en bevestigd wordt in de tegenwoordige waarheid. Ja, ik denk dat het voldoet, zolang ik in deze tabernakel ben, om je wakker te schudden door je in herinnering te brengen” ~ 2 Petrus 1:12-13

Je kunt iemand alleen in herinnering brengen, door hem te herinneren aan de dingen die hij al heeft herkend: in zijn eigen hart. Dingen waar ze al van overtuigd zijn, door de Heilige Geest. Al het andere zijn ze waarschijnlijk vergeten. Want als het niet van de Heilige Geest kwam, had het geen diepe indruk op hen gemaakt.

‘Maar de Trooster, die de Heilige Geest is, die de Vader in mijn naam zal zenden, die zal u alles leren en u alles in herinnering brengen, wat ik u ook heb gezegd.’ ~ Johannes 14:26

Soms zitten mensen onder een evangelieboodschap en reageren ze op dat moment niet op God. Maar dat betekent niet dat God met hen klaar is. Ze kunnen zelfs weggaan en gedurende vele maanden of jaren niet terugkomen.

Maar als ze terugkomen, zal dat zijn omdat Gods Heilige Geest hen herinnert aan wat hij al tot hen heeft gesproken. En daarom is het belangrijk dat we vragen: “waar herinnert de Heer je aan? Waar heeft hij al eerder tot je hart over gesproken?” Dat is de plek om uw gesprek met hen te beginnen.

We moeten het gesprek weer oppakken, waar ze ophielden met luisteren naar de Heer. Want nogmaals, om effectief te zijn, moeten we ermee omgaan in overeenstemming met hoe God met hen omging.

Maar al te vaak willen mensen over al het andere praten, behalve over wat hun echte spirituele behoefte is. En dat komt omdat ze in ontkenning zijn. Maar als ze hulp krijgen, zal dat zijn omdat ze beseffen dat het niet te ontkennen is waar de Heer al over heeft gesproken.

Voordat Jezus werd meegenomen om gekruisigd te worden, waarschuwde hij Petrus dat hij hem zou verloochenen. En toen ze in de tuin aan het bidden waren, waarschuwde hij Petrus en anderen opnieuw: waak en bid. Maar toen luisterden ze niet. En ze verlieten allemaal de Heer die nacht. En kort daarna verloochende Petrus de Heer drie keer.

Dus later, na de opstanding, herinnerde Jezus Petrus hieraan, en aan zijn noodzaak om zijn ware opofferende liefde te bewijzen.

"Dus toen ze gegeten hadden, zei Jezus tegen Simon Petrus: Simon, zoon van Jonas, houd je meer van mij dan van dezen? Hij zei tot hem: Ja, Heer; je weet dat ik van je hou. Hij zei tegen hem: Weid mijn lammeren. Hij zei voor de tweede keer tegen hem: Simon, zoon van Jonas, houd je van me? Hij zei tot hem: Ja, Heer; je weet dat ik van je hou. Hij zei tegen hem: Weid mijn schapen. Hij zei voor de derde keer tot hem: Simon, zoon van Jonas, heb je mij lief? Petrus was bedroefd omdat hij voor de derde keer tegen hem zei: Houd je van mij? En hij zei tot hem: Heer, u weet alle dingen; je weet dat ik van je hou. Jezus zei tegen hem: Weid mijn schapen. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Toen u jong was, omgordde u uzelf en wandelde u waarheen u wilde; maar wanneer u oud wordt, zult u uw handen uitstrekken, en een ander zal u omgorden en u dragen waarheen u wilt. niet." ~ Johannes 21:15-18

Jezus vroeg Petrus drie keer of hij van hem hield, omdat hij Petrus eraan herinnerde dat hij hem drie keer had verloochend. Het belangrijkste is wat we persoonlijk de Heer aandoen. Hoe we hem persoonlijk behandelen. Ik heb het over wanneer God tot ons hart spreekt, en hoe we respecteren wat hij zegt, negeren wat hij zegt, of volledig geen respect hebben voor wat hij zegt.

Het is niet wat wij tegen hen zeiden, maar wat God tot hun hart sprak.

Onder druk van sterke verleiding had Petrus geen acht geslagen op de waarschuwing die de Heer hem vertelde, en hij verloochende de Heer. En zelfs op datzelfde moment, toen de Heer naar hem keek, werd Petrus eraan herinnerd, en het brak zijn hart. Dat is de reden waarom de Schrift ons vertelt dat hij naar buiten ging en weende, nadat hij de Heer had verloochend. En daarom had de Heer genade met hem, want hoewel hij geen acht had geslagen op de waarschuwing, beantwoordde hij toch later de oproep en bleef hij trouw.

Als de Heilige Geest tot het hart spreekt, dat zijn de woorden, en de getuigenis die er het meest toe doet. En dus is het belangrijk dat we mensen eraan herinneren dat ze respect moeten hebben voor wat de Heer al tot hun hart heeft gesproken.

Niet heel veel mensen hebben dit gedaan, maar er zijn er die totaal geen respect hebben getoond en laster hebben van wat de Heilige Geest tegen hen getuigde. Dit betekent dat ze dat getuigenis van de Heilige Geest toeschreven aan het feit dat ze van Satan waren. Ook al wisten ze in hun hart dat God zelf tot hen had getuigd.

"En wie een woord zal spreken tegen de Zoon des mensen, het zal hem vergeven worden; maar hem die lastert tegen de Heilige Geest zal het niet vergeven worden." ~ Lukas 12:10

Dus in deze tekst zien we opnieuw dat het belangrijkste waar we mensen aan moeten herinneren, is wat de Heilige Geest persoonlijk in hun hart heeft getuigd.

Dus nogmaals, het gaat er niet om wat jij denkt dat er tegen ze gezegd moet worden. En het gaat niet om lichte en betekenisloze dingen waar ze liever over praten, om hun spirituele ongemak te vermijden. Het gaat over wat God al tot hen persoonlijk heeft gesproken. En dus moeten we hen vragen om in hun herinnering te brengen over welke dingen God al met hen heeft gesproken. En van daaruit zullen onze counseling en getuigenissen veel effectiever zijn!

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK