Herstel van zonde en verslaving – Stap 1 – Eerlijkheid

1. We geven toe dat we machteloos staan tegenover onze verslaving en dat ons leven onhandelbaar is geworden.

Wanneer iemand hulp zoekt voor een verslaving, kunnen er verschillende redenen zijn waarom hij tot de conclusie is gekomen dat hij hulp nodig heeft. Een van die redenen kan zijn:

  • Hun metgezel dreigt hen te verlaten, tenzij ze veranderen.
  • Hun ouders eisen dat ze hulp krijgen.
  • Hun werkgever dreigt hen te ontslaan, tenzij ze hulp krijgen.
  • Ze hebben gemerkt dat ze tot het uiterste gaan om geld te krijgen voor hun verslaving. Zelfs in die mate dat ze stelen of zichzelf verkopen voor seks.
  • Geen enkele hoeveelheid van de verslavende stof kan hen meer bevredigen. Ze zijn bang voor wat ze naast zichzelf zouden kunnen doen.

Dit kunnen de omstandigheden zijn die ertoe hebben geleid dat ze hulp hebben gezocht. Maar deze situaties zorgen er meestal voor dat iemand iets doet vanwege angst. Nu is angst misschien iets dat hen beweegt, maar er zal meer dan angst voor nodig zijn om ze op de juiste manier hulp te laten zoeken.

Een juiste reactie op angst zal ons naar de liefde van God leiden

“Er is geen angst in liefde; maar volmaakte liefde drijft angst uit: want angst heeft pijniging. Wie vreest, wordt niet volmaakt in liefde.” ~ 1 Johannes 4:18

Dus als evangeliewerker die hen probeert te helpen om van hun verslaving af te komen, moeten we hen ook helpen te herkennen wat God hen in zijn liefde heeft proberen te laten zien. Ze hebben misschien nog niet eens overwogen dat God heeft geprobeerd hun aandacht te trekken door wat ze hebben geleden.

"Uw eigen slechtheid zal u terechtwijzen, en uw afvalligheden zullen u terechtwijzen; weet daarom en zie dat het een slechte zaak en bitter is, dat u de Here, uw God, hebt verlaten en dat mijn vrees niet in u is, zegt de Here God van gastheren.” ~ Jeremia 2:19

We hebben een gezonde vrees voor God nodig. God laat toe dat er dingen met ons gebeuren, zodat we kunnen leren om slechte dingen te vrezen, zoals verslavingen. De correctie van de Heer, door te oogsten voor onze verslaving, is zijn manier om onze aandacht te trekken en ons om te draaien. We negeerden alle aanwijzingen van zijn Geest tegen ons geweten in. Dus moest hij harde moeilijkheden op onze weg laten komen, om onze aandacht te krijgen.

“Wie onderwijs weigert, veracht zijn eigen ziel; maar wie terechtwijzing hoort, krijgt inzicht. De vreze des Heren is de instructie van wijsheid; en vóór eer staat nederigheid.” ~ Spreuken 15:32-33

De Heilige Geest die tot ons spreekt

Dus de evangeliewerker moet de verslaafde helpen om te beginnen te herkennen hoe God al tot hen heeft gesproken. En dus moet de vraag worden gesteld:

"Waarover geloven we dat God al tot ons hart heeft gesproken?"

Als we naar hulp beginnen te zoeken, is dat omdat God al tot ons hart heeft gesproken. Of we het nu herkennen als God die tot ons spreekt of niet. Het geweten dat we hebben, is ons door God gegeven. En hij spreekt vaak tot ons via ons geweten.

“Want wanneer de heidenen, die de wet niet hebben, van nature de dingen doen die in de wet staan, zijn deze, die de wet niet hebben, een wet voor zichzelf: die laten zien dat het werk van de wet in hun hart geschreven staat, ook hun geweten getuigen, en hun gedachten gemeen terwijl ze elkaar beschuldigen of verontschuldigen” ~ Romeinen 2:14-15

Nu zijn er mensen die hun geweten hebben geschroeid. En God spreekt niet meer tot hen. Maar dat is een verschrikkelijke toestand om in te komen!

'Nu spreekt de Geest uitdrukkelijk, dat in de laatste tijden sommigen zullen afwijken van het geloof en acht slaan op verleidende geesten en leringen van duivels; Spreken ligt in hypocrisie; met hun geweten dichtgeschroeid met een heet ijzer "~ 1 Timoteüs 4:1-2"

Sommige medicijnen zijn zo gevaarlijk dat ze onze geest kunnen vernietigen. Hypocrisie is een van de meest dodelijke spirituele drugs. Omdat het ons geweten kan vernietigen. En als een verslaafde hypocrisie overneemt door al het verkeerde dat hij doet te willen verbergen, kan hij ook zijn eigen geweten vernietigen.

Als we graag de hypocriet spelen, en we doen alsof we iemand zijn die we niet zijn. We ontkennen onze verslaving. Dus dan gaan we proberen het te verbergen, en hoe het ons en anderen heeft beïnvloed. Als dat het geval is: dan kan God ons niet helpen!

Dus we moeten de verslaafde instrueren om niet zo'n dwaas te zijn met hun leven en hun ziel! Als God met ons geweten heeft gehandeld, laten we hem dan erkennen door niet anders voor te doen. Laten we volledig transparant en eerlijk zijn over hoe onze verslaving ons beïnvloedt!

„Wie heeft wee? wie heeft verdriet? wie heeft er bezwaren? wie heeft er gebabbel? wie heeft wonden zonder oorzaak? wie heeft roodheid van de ogen? Zij die lang wachten bij de wijn; zij die gemengde wijn zoeken. Kijk niet naar de wijn als hij rood is, als hij zijn kleur geeft in de beker, als hij zichzelf goed beweegt. Ten slotte bijt het als een slang en steekt het als een adder. Uw ogen zullen vreemde vrouwen aanschouwen, en uw hart zal verkeerde dingen uitspreken. Ja, u zult zijn als hij die in het midden van de zee ligt, of als hij die op de top van een mast ligt. Ze hebben me geslagen, zult u zeggen, en ik was niet ziek; ze hebben me geslagen, en ik voelde het niet: wanneer zal ik wakker worden? Ik zal het nog een keer zoeken.” ~ Spreuken 23:29-35

Hoeveel dingen hebben we al geleden? En hoeveel dingen hebben we anderen laten lijden vanwege onze verslaving? En dan toch, hoe vaak zijn we nog steeds teruggegaan naar onze verslaving?

Kan ik met heel mijn hart eerlijk toegeven dat ik een ernstige behoefte heb? We moeten als we genade willen zoeken en vinden!

“Ik heb met heel mijn hart uw gunst betuigd: wees mij genadig volgens uw woord. Ik dacht na over mijn wegen en wendde mijn voeten tot uw getuigenissen.’ ~ Psalm 119:58-59

En dan is de vraag: weten we hoe we oprecht om hulp kunnen vragen? Of vragen we alleen maar zodat we uit onze onmiddellijke problemen kunnen komen, zodat we dan door kunnen gaan met ons zelfzuchtige leven? Wat is ons echte motief om hulp te zoeken?

“Gij begeert en hebt niet: u doodt, en wenst te hebben, en kunt niet verkrijgen: u vecht en oorlog, maar u hebt niet, omdat u niet vraagt. U vraagt, en ontvangt niet, omdat u iets verkeerds vraagt, opdat u het op uw begeerten zult verteren.” ~ Jakobus 4:2-3

We zijn gewond

Als we eerlijk zijn over onze behoefte, zullen we moeten toegeven dat we ons van binnen gekwetst voelen. Er is iets dieps dat ik in mijn leven mis. En door te proberen mezelf van deze realiteit te kalmeren, ben ik verslaafd geraakt.

"Want ik ben arm en behoeftig, en... mijn hart is gewond in mij. Ik ben weg als de schaduw wanneer hij achteruitgaat: ik word op en neer geslingerd als de sprinkhaan. Mijn knieën zijn zwak door het vasten; en mijn vlees ontbeert van vettigheid. Ik werd ook een smaad voor hen: toen ze me aankeken, schudden ze hun hoofd. Help mij, o Heer mijn God: o red mij volgens uw barmhartigheid” ~ Psalm 109:22-26

Zoals een gewond lam dat van de kudde wordt gescheiden en vervolgens wordt aangevallen door een roedel wolven, zo is er ook een geest in de wereld die opportunistisch is. Het wacht totdat het iemand detecteert die gewond is geraakt (fysiek, emotioneel, spiritueel of alle drie). Wanneer het onze verwonding detecteert, probeert het ons te beïnvloeden om geïsoleerd en wantrouwend te worden. En dan biedt het ons "iets anders" om onze pijn te verzachten en ervoor te zorgen dat we onze omstandigheden "vergeten". En door dit "iets anders" verstrikt het ons en begint het de controle over ons over te nemen. We verliezen dan de controle over ons leven!

Er zit bedrog in een "rustgevende" en verslavende stof:

"Wijn is een spotter, sterke drank woedt; en wie daardoor wordt misleid, is niet wijs." ~ Spreuken 20:1

Degene die drugs en alcohol verkoopt, kent dit bedrog. Ze houden van het geld dat ze kunnen verdienen met de verslaafde. En dus bieden ze de verslaafde tijdelijke verlichting door middel van een drug of alcohol. Omdat ze weten dat als ze dit maar genoeg doen, de verslaafde onder hun controle zal komen. En ze zullen er geld mee kunnen blijven verdienen.

Mensen drinken vanwege de diepe pijn van binnen die ze willen verzachten. Deze pijn is vaak te wijten aan een bedroefd en zwaar hart. Een pijn die ons op veel plaatsen volgt en ons in veel slechte situaties leidt.

“Geef sterke drank aan wie op het punt staat te vergaan, en wijn aan wie een bezwaard hart hebben. Laat hem drinken, en zijn armoede vergeten, en niet meer aan zijn ellende denken.” ~ Spreuken 31:6-7

Deze kwetsbaarheid om verslaafd te raken aan de “rustgevende” stof, komt eigenlijk heel veel voor onder de mensheid. Het maakt deel uit van ons menselijke, vleselijke bestaan. Dat is de reden waarom we zo kwetsbaar zijn om gecontroleerd te worden als we ernstig gewond zijn geraakt. Het individu en zijn menselijke natuur hebben die hulp nodig die alleen een goddelijke Heiland ons kan geven. Die verbinding met God hebben we nodig!

“Waarin gij in het verleden wandelde volgens de loop van deze wereld, volgens de vorst van de macht van de lucht, de geest die nu werkt in de kinderen der ongehoorzaamheid: onder wie wij ook allemaal onze gesprekken hebben gehad in het verleden in de lusten van ons vlees, die de verlangens van het vlees en van de geest vervullen; en waren van nature de kinderen des toorns, net als anderen. Maar God, die rijk is aan barmhartigheid, voor zijn grote liefde waarmee hij ons heeft liefgehad…” ~ Efeziërs 2:2-4

Degenen die werken om anderen te helpen, zijn dienaren. En als bedienden waren ze in hun verleden onderhevig aan dezelfde kwetsbaarheden. Daarom proberen we anderen niet te veroordelen. Maar eerder om een ander met het geloof te inspireren om in de liefde en kracht van Jezus Christus te geloven, om een leven uit de strik van Satan te laten herrijzen.

'En de dienaar van de Heer moet niet twisten; maar wees zachtmoedig jegens alle mensen, bekwaam om te onderwijzen, geduldig, in zachtmoedigheid onderricht aan hen die zichzelf tegenwerken; als God hen misschien berouw zal geven om de waarheid te erkennen; En opdat zij zich uit de strik van de duivel kunnen redden, die door hem naar zijn wil gevangen wordt genomen.” ~ 2 Timoteüs 2:24-26

Maar als we ooit hulp gaan krijgen, zullen we moeten toegeven dat we die nodig hebben. En we zullen moeten toegeven wat God al tot ons hart heeft gesproken. Omdat de Schrift het duidelijk maakt, dat God tot iedereen spreekt door zijn Geest.

"Want de genade van God die redding brengt, is aan alle mensen verschenen en leert ons dat we, door goddeloosheid en wereldse lusten te verloochenen, sober, rechtvaardig en godvruchtig moeten leven in deze huidige wereld" ~ Titus 2:11-12

De vraag is dus: wat gaan we doen met datgene waarover God al tot ons hart heeft gesproken? Gaan we een stap in geloof zetten en hem erkennen als degene die ons geweten heeft geprikt? En kunnen we dan de volgende stap in geloof zetten, om daadwerkelijk naar God te gaan kijken voor hulp?

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK