Recovery from Sin and Addiction – Step 3 – Trust-Love Direction

3. We nemen het besluit om te gaan vertrouwen op de zorg van een liefdevolle Heiland voor de richtingen in ons leven.

Als we hebben voltooid stap 1 (volledig eerlijk zijn tegen onszelf en tegen God over onze verslaving)) dan kunnen we doorgaan naar stap twee: geloof en hoop.

En dan als onderdeel van stap twee, we begonnen de dingen te verwijderen waarvan we weten dat ze ons belemmeren om geloof en hoop in God te hebben. Het is van cruciaal belang dat we geloof en hoop in God vestigen, omdat het in stap drie onmogelijk zal zijn om een liefdevolle Heiland voor leiding te vertrouwen als we geen geloof in Hem hebben.

Bij het starten van stap 3 beginnen we te erkennen dat geen enkel mens het vermogen heeft om mij te "repareren". Ik heb nodig wat alleen Gods liefde en zorg kan doen!

Dus voor een totaal nieuwe richting: vertrouwen we God genoeg om ons de weg te laten wijzen?

Letting the Lord set the direction for our life seems extreme to most. Yet it is very common that unreasonable and extreme things are done, by those who are holding onto their own will and directing their own life.

Ons eigen leven regisseren brengt ons in de problemen

Vóór de grote vloed vertelt de Schrift ons waartoe de keuzes van de mens hem hebben geleid. Het enige verlangen van de mensheid werd voortdurend slecht. En hun verslaving aan zonde was onbeheersbaar en kon nooit worden bevredigd.

“En God zag dat de slechtheid van de mens groot was op aarde, en dat elke verbeelding van de gedachten van zijn hart voortdurend alleen maar slecht was. En het berouwde de Heer dat hij de mens op aarde had gemaakt, en het deed hem verdriet in zijn hart.” ~ Genesis 6:5-6

U weet dat u ernstig verslaafd bent geraakt, wanneer uw enige gedachte is hoe u uw volgende dosis kunt krijgen van datgene waaraan u verslaafd bent. En dat is wat er met de mensheid gebeurde voor de zondvloed. En dat gebeurt vandaag ook.

Wanneer mensen voortdurend Gods leiding voor hun leven negeren en ze hun eigen zondige weg kiezen, dan staat God hen toe verslaafd te raken aan diezelfde zondige keuze.

“Maar mijn volk wilde niet naar mijn stem luisteren; en Israël wilde niets van mij. Dus gaf ik ze over aan de begeerte van hun eigen hart: en zij wandelden in hun eigen plannen.” ~ Psalm 81:11-12

Dan komen met hun zondige verslaving voortdurende problemen, tot het punt dat het hen overweldigt.

“Maar de goddelozen zijn als de woelige zee, wanneer ze niet kan rusten, wiens wateren slijk en vuil opwerpen. Er is geen vrede, zegt mijn God, voor de goddelozen.” ~ Jesaja 57:20-21

De les die ik hier zou moeten leren is dat: het zit niet in de mens om zijn leven en lot goed te kunnen beheersen. Iedereen heeft Gods leiding nodig in zijn leven!

“O Heer, ik weet dat de weg van de mens niet in hemzelf is: het is niet in de mens die wandelt om zijn schreden te richten.” ~ Jeremia 10:23

Laten we nu God toestaan ons leven te leiden

Dus als we in de vorige stap genoeg geloof hebben gevestigd om op God te kunnen vertrouwen. Laten we dan nu beginnen toe te staan dat God ons leidt, volgens zijn begrip, en niet het onze.

“Vertrouw op de Heer met heel uw hart; en steun niet op uw eigen inzicht. Erken hem in al uw wegen, en hij zal uw paden recht maken. Wees niet wijs in uw eigen ogen: vrees de Heer en wijk af van het kwaad. Het zal gezondheid zijn voor uw navel, en merg voor uw beenderen.” ~ Spreuken 3:5-8

Een van de eerste manieren waarop we leren om God ons leven te laten leiden, is door ons van het verkeerde pad af te laten leiden. Weg van verslavende middelen. En weg van zondige dingen.

Realiseer je je dat Gods plan voor jou al lang geleden gepland was? In feite heeft hij een plan opgesteld voor zowel jou als mij, voordat de wereld er ooit was! En hij roept je al een tijdje op tot dit plan.

"Wie heeft ons gered en geroepen met een heilige roeping, niet naar onze werken, maar... volgens zijn eigen doel en genade, die ons werd gegeven in Christus Jezus voordat de wereld begon, Maar wordt nu geopenbaard door de verschijning van onze Heiland Jezus Christus, die de dood heeft afgeschaft en leven en onsterfelijkheid aan het licht heeft gebracht door het evangelie” ~ 2 Timoteüs 1:9-10

God verlangt niets dan het beste voor ons. Daarom deed hij zijn best voor jou en mij: Jezus Christus! Zijn Heilige Geest spreekt tot ons hart en trekt ons aan om Hem met heel ons hart te zoeken.

“Want ik ken de gedachten die ik aan u denk, zegt de Heer, gedachten van vrede, en niet van kwaad, om u een verwacht einde te geven. Dan zult u mij aanroepen, en u zult gaan en tot mij bidden, en ik zal naar u luisteren. En gij zult mij zoeken en mij vinden, wanneer gij mij met heel uw hart zult zoeken.” ~ Jeremia 29:11-13

Hij geeft veel om ons. Maar hij kan niets voor ons doen, tenzij we bereid zijn hem toe te laten. Hij wil dat we van hem afhankelijk zijn om ons te helpen, omdat hij wil bewijzen dat hij trouw is aan onze hartsbehoeften. Zullen we hem laten? Er is nederigheid voor nodig om hem te vertrouwen.

“Vernedert u daarom onder de machtige hand van God, opdat hij u te zijner tijd moge verhogen: Werp al uw zorg op hem; want hij geeft om je. Wees nuchter, wees waakzaam; omdat uw tegenstander de duivel, als een brullende leeuw, rondgaat, zoekende wie hij zal verslinden” ~ 1 Peter 5:6-8

Ook al hebben we misschien al een groot aantal eerdere kansen voor de Heer om ons te helpen afgewezen, hij heeft nog steeds hulp voor ons. Hij zoekt nog steeds contact met ons. Maar we moeten hem laten.

“Toon mij uw wegen, o Heer; leer mij uw paden. Leid mij in uw waarheid en leer mij: want Gij zijt de God van mijn heil; op u wacht ik de hele dag. Gedenk, o Heer, uw tedere barmhartigheden en uw goedertierenheden; want ze zijn altijd vanouds geweest. Denk niet aan de zonden van mijn jeugd, noch aan mijn overtredingen: volgens uw barmhartigheid gedenkt u mij omwille van uw goedheid, o Heer. Goed en oprecht is de Heer: daarom zal Hij zondaars de weg wijzen. De zachtmoedigen zal hij leiden in het gericht; en de zachtmoedigen zal hij zijn weg leren. Alle paden des Heren zijn barmhartigheid en waarheid voor hen die zijn verbond en zijn getuigenissen nakomen. Om uws naams wil, o Heer, vergeef mijn ongerechtigheid; want het is geweldig. Welke man is hij die de Heer vreest? hem zal hij onderwijzen op de manier die hij zal kiezen." ~ Psalm 25:4-12

Velen van ons hebben mensen gehad die ons zouden veroordelen. Ze haalden ons zo naar beneden, dat we soms zelf begonnen te geloven wat ze ons vertelden. Het zorgt ervoor dat onze harten wegzinken in verdriet en leegte.

“Zij die in de poort zitten, spreken tegen mij; en ik was het lied van de dronkaards. Maar wat mij betreft, mijn gebed is tot U, o Heer, in een aangename tijd: o God, hoor mij in de veelheid van uw barmhartigheid, in de waarheid van uw redding. Verlos mij uit het slijk, en laat mij niet zinken: laat mij verlost worden van hen die mij haten, en uit de diepe wateren. Laat de watervloed mij niet overstromen, en laat de diepte mij niet opslokken, en laat de put haar mond niet over mij sluiten. Hoor mij, o Heer; want uw goedertierenheid is goed: keer u tot Mij naar de veelheid van uw tedere barmhartigheden.” ~ Psalm 69:12-16

Maar God wil dat we volledig op hem kunnen vertrouwen. Hij wil dat we hem echt kennen voor wie hij werkelijk is. Want als we hem volledig kunnen vertrouwen, belooft hij te voorkomen dat we terugvallen!

"Om welke reden ik ook deze dingen lijd; toch schaam ik me niet: want ik weet in wie ik heb geloofd, en ben ervan overtuigd dat hij in staat is om te houden wat ik hem tegen die dag heb opgedragen." ~ 2 Timoteüs 1:12

We beginnen nieuwe relaties aan te gaan met mensen die we kunnen vertrouwen

Jezus wist dat velen in dit leven verraad zouden ondergaan. Daarom moeten we naar hem kijken en begrijpen dat hij ons wil verbinden met een echte familie. Mensen waar je op kunt bouwen. Mensen die als God zelf zijn. Wanneer we volledig op God vertrouwen, leren we ook meer over wie we nog meer kunnen vertrouwen in dit leven.

“En hij antwoordde hun en zei: Wie is mijn moeder of mijn broeders? En hij keek om zich heen naar hen die om hem heen zaten, en zei: Zie, mijn moeder en mijn broeders! Want wie de wil van God zal doen, die is mijn broer en mijn zus en moeder.” ~ Marcus 3:33-35

Relaties die er echt toe doen, vereisen toewijding aan elkaar. En dat kan alleen als er vertrouwen is. Vertrouwen in God wordt vaak geïnspireerd wanneer we mensen vinden die we echt kunnen vertrouwen. En dat vertrouwen wordt gevestigd, omdat we voelen dat mensen zich aan ons committeren!

Many of us have found ourselves addicted to some kind of sin, because we have experienced betrayal from someone we thought was committed to us. And so as we began to distrust relationships, we sought for some substance or sinful distraction to soothe that hurt, because we found a lack of meaningful commitment in our life.

For this commitment to be filled again, we often must find someone who we sense cares about us. A commitment that is not just transitory. But a commitment that is for life! Because that is the type of commitment that God makes. And so he expects his gospel workers to be like him in how they commit to others.

If an individual seeking help does not sense any personal commitment from a true gospel laborer, they will not likely stay through the difficulty of the remaining steps of establishing themselves in a new Christian life. And they certainly will not be able to complete a Christian based step program for overcoming addictions. Because they must sense that someone is going to be there to support them through this humbling experience. And if they don’t sense that commitment in someone else, it will be more difficult for their faith to establish a trust commitment to God.

Opmerking: elke succesvolle beweging van de Heilige Geest door de geschiedenis heen is tot stand gekomen door mensen die toegewijd waren aan het volgen van de Heilige Geest en die zich voor het leven hadden toegewijd aan degenen voor wie ze waren gestuurd om te helpen.

Jesus recognized this critical need for gospel workers: that they be committed to those seeking help from God.

“En Jezus ging door alle steden en dorpen, leerde in hun synagogen en predikte het evangelie van het koninkrijk, en genas elke ziekte en elke kwaal onder de mensen. Maar toen hij de scharen zag, werd hij met ontferming over hen bewogen, omdat ze flauwvielen en verstrooid werden, als schapen die geen herder hebben.” ~ Mattheüs 9:35-36

Jezus woonde regelmatig de kerkdiensten van zijn tijd bij, die in de synagoge plaatsvonden. Zoals we dat tegenwoordig vaak hebben in de kerk. In de synagogen zongen ze en baden ze en kregen ze lessen van leraren. En Jezus zelf onderwees op deze plaatsen. Maar deze tekst hierboven laat ons duidelijk zien dat Jezus wist dat het niet genoeg was. Er was behoefte aan individuele aandacht voor de mensen, vergelijkbaar met de individuele aandacht die een herder aan de individuele schapen zou geven.

En dus had Jezus een last op zijn hart waarvoor hij zijn discipelen vroeg om voor te bidden.

“Then saith he unto his disciples, The harvest truly is plenteous, but the laborers are few; Pray ye therefore the Lord of the harvest, that he will send forth labourers into his harvest.” ~ Matthew 9:37-38

Vervolgens, in Mattheüs hoofdstuk 10, zou Jezus zijn apostelen sturen om dit werk te doen. Hij stuurde ze niet naar de heidenen. Hij stuurde ze specifiek naar de verloren schapen van het huis van Israël. En dus stuurde hij ze naar een volk dat een synagoge had, zoals een kerk, in bijna elke stad en stad. Maar hij stuurde ze specifiek niet naar de synagogen.

Toen hij ze stuurde, stuurde hij ze specifiek naar de mensen afzonderlijk, in hun huizen. Omdat hij wilde dat ze individueel met hen zouden samenwerken, en niet als een groep mensen, zoals een gemeente. Het is van cruciaal belang dat we dit erkennen als het antwoord op zijn last en zijn gebed!

Als we willen dat mensen de nederige beslissingen kunnen nemen die nodig zijn om hun leven, hun gewoonten, en met wie ze omgaan, enz. te veranderen. !

True Christianity is about life-long commitments. First in our commitment to Almighty God to be faithful to him. And then in our commitment to one another, to be faithful to one another. And if we are going to win any soul to Christ, there is going to have to be people who are committed to individuals.

“Een vader van wezen, en een rechter van de weduwen, is God in zijn heilige woning. God zet de eenzamen in gezinnen; hij brengt degenen uit die met ketenen gebonden zijn; maar de opstandigen wonen in een droog land. ~ Psalm 68:5-6

Als we zielen gaan helpen, zal de grens van ons gezin moeten verleggen. En om dit te doen, zullen we sterke grenzen van verantwoordelijkheid moeten hebben. Want tegelijkertijd moeten we de veiligheid van ons gezin bewaken.

Ware gemeenschap is van cruciaal belang voor het succes van individuele mensen die uit de zonde en elke verslaving proberen te komen. Hiervoor zijn volwassen en gevestigde christenen nodig die de rol en verantwoordelijkheid begrijpen om een herder voor een ander te zijn. We hebben het niet alleen over een predikant van een gemeente. We hebben het over individuele arbeiders die weten hoe ze onder hun geestelijke zorg een nieuwe moeten opnemen. Ook al zijn ze misschien niet de voorganger van een gemeente. Want als een gemeente groeit, is het onmogelijk voor één persoon om alle individuele zorg te geven die nodig is. Er is een gemeente van herders nodig om de schapenteelt binnen de kudde mogelijk te maken.

Additionally, this assignment of responsibility towards the individual sheep, is the Lord’s assignment, and not our personal preference. Consider just one example directly from our Lord, as he hung on the cross.

“Toen Jezus dan zijn moeder zag staan en de discipel die hij liefhad, zei hij tegen zijn moeder: Vrouw, zie uw zoon! Toen zei hij tot de discipel: Zie, uw moeder! En vanaf dat uur nam die discipel haar mee naar zijn eigen huis.” ~ Johannes 19:26-27

This assignment at the cross did not follow the prescription within the law of Moses. Mary had other children who potentially could have taken care of her. Including James, who would later prove to be a very good Christian. But instead Jesus assigned responsibility for her, to John.

Het is zeker natuurlijker dat natuurlijke families voor hun eigen families zorgen. Maar laten we oppassen dit niet als excuus te gebruiken om een opdracht van de Heer te vermijden. Omdat de Heer weet wat het beste is. En natuurlijk betekent deze opdracht vaak niet dat er iemand bij ons in huis woont. Maar wat het wel betekent, is dat we van ze houden en voor ze zorgen, alsof ze deel uitmaken van onze familie.

Zijn we, met hulp, bereid om op God te vertrouwen?

Dus nu, jij (degene die hulp zoekt) voelt misschien "niet liefde verbonden" met God. Dit is de reden voor dit 12 stappen programma. Om u te helpen het geloof te hebben dat Jezus Christus die verbinding voor u kan maken. Want zonder het liefdesoffer van Christus voor ons zouden we nooit in staat zijn om echt contact met God te maken. Opofferende liefde is de "kracht" die ons verbindt!

“Maar zovelen als er hem ontvingen, aan hen gaf hij macht om de zonen van God te worden, ja, aan hen die in zijn naam geloven: die geboren zijn, niet uit bloed, noch uit de wil van het vlees, noch uit de wil van mens, maar van God.” ~ Johannes 1:12-13

Een nieuwe relatie met wie dan ook vereist dat we een deel van ons denken moeten aanpassen. Dit geldt vooral als we die hechte relatie met God gaan beginnen. We moeten keuzes maken over het veranderen van ons denken, zodat we aandacht kunnen besteden aan zijn denken en zijn wil voor ons.

"En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld: maar wordt veranderd door de vernieuwing van uw denken, zodat u kunt bewijzen wat die goede, aanvaardbare en volmaakte wil van God is." ~ Romeinen 12:2

En soms zullen we niet weten hoe we moeten denken, zelfs niet hoe we om hulp moeten vragen. Maar omdat God God is, kunnen we, als we ons overweldigd voelen, gewoon schreeuwen om zijn wil dat gedaan wordt: omdat we weten dat hij van ons houdt en weet wat het beste voor ons is!

“Evenzo helpt de Geest ook onze zwakheden: want we weten niet waar we om moeten bidden zoals we zouden moeten: maar de Geest zelf pleit voor ons met verzuchtingen die niet kunnen worden geuit. En hij die de harten doorzoekt, weet wat de zin van de Geest is, omdat hij voorbede doet voor de heiligen volgens de wil van God. En we weten dat alle dingen meewerken ten goede voor hen die God liefhebben, voor hen die geroepen zijn overeenkomstig zijn voornemen.” ~ Romeinen 8:26-28

Dit "loslaten" van zijn wil en zijn denken, heeft een krachtige manier om vrede en genade in ons leven te brengen.

“Genade zij u en vrede van God de Vader, en van onze Heer Jezus Christus, Die Zichzelf voor onze zonden heeft gegeven, opdat Hij ons zou verlossen van deze tegenwoordige boze wereld, naar de wil van God en onze Vader: aan wie zij glorie voor eeuwig en altijd. Amen." ~ Galaten 1:3-5

We zullen in de verleiding komen om terug te gaan?

Maar er zullen tests van geduld zijn, waarbij we gewoon moeten wachten op een antwoord van hem, om ons te helpen. En juist in deze tijden moeten we niet opgeven en alles doen wat we weten om nuchter en trouw aan zijn wil te blijven.

“Werp daarom uw vertrouwen niet weg, dat een grote beloning heeft. Want u hebt geduld nodig om, nadat u de wil van God hebt gedaan, de belofte te ontvangen. Nog een korte tijd, en hij die komen zal, zal komen en niet blijven. Nu zal de rechtvaardige door het geloof leven; maar als iemand zich terugtrekt, mijn ziel zal geen behagen in hem hebben. Maar wij behoren niet tot hen die terugtrekken naar het verderf; maar van hen die geloven tot redding van de ziel.” ~ Hebreeën 10:35-39

In het verleden hebben we onze geest getraind om niet te lijden. Maar nu volgens zijn wil en door zijn genade, kan lijden iets positiefs voor ons zijn, in plaats van negatief.

'Aangezien dan Christus voor ons in het vlees heeft geleden, wapent u dan evenzo met dezelfde geest: want hij die in het vlees heeft geleden, heeft opgehouden te zondigen; Dat hij niet langer de rest van zijn tijd in het vlees zou leven naar de lusten van mensen, maar naar de wil van God. Want de afgelopen tijd van ons leven kan voldoende zijn om de wil van de heidenen te hebben gewrocht, toen we wandelden in wellust, lusten, overdaad aan wijn, feestvreugde, banketten en afschuwelijke afgoderij: waarin zij het vreemd vinden dat u niet met hen meeloopt tot dezelfde overmaat aan oproer, kwaad over je spreken” ~ 1 Peter 4:1-4

Telkens wanneer we lijden en in de verleiding komen om terug te gaan en terug te vallen, herinneren we ons dat onze huidige moeilijkheid tijdelijk is, maar dat de wil van God voor altijd zal duren.

“Want alles wat in de wereld is, de begeerte van het vlees, en de begeerte van de ogen, en de trots van het leven, is niet van de Vader, maar is van de wereld. En de wereld gaat voorbij, en haar begeerte; maar wie de wil van God doet, blijft tot in eeuwigheid.” ~ 1 Johannes 2:16-17

Te midden van lijden zal Satan ons vooral verleiden om terug te keren naar onze zonde. Terug naar tijdelijke verlichting, gevolgd door een nog sterkere verslaving. Er moet dus een keuze zijn die we maken, waarbij onze relatie met God belangrijker is. En we blijven zonde vermijden, ons identificeren met God en zijn trouwe volk.

"Liever verkiezen te lijden met het volk van God, dan een tijdlang te genieten van de geneugten van de zonde" ~ Hebreeën 11:25

Vertrouwen op God om ons te leiden

Deze liefdestoewijding is alleen mogelijk als we kunnen vertrouwen op de integriteit van God om zijn liefdesbelofte na te komen. We vertrouwen en zetten ons in voor zijn wil vanwege wie hij is en zijn integriteit, niet om wie we zijn, noch om wat we hebben gedaan.

“Vertrouw op de Heer en doe goed; zo zult u in het land wonen, en waarlijk zult u gevoed worden. Verheug u ook in de Heer; en hij zal u de begeerten van uw hart geven. Wijd uw weg aan de Heer; vertrouw ook op hem; en hij zal het laten gebeuren. En hij zal uw gerechtigheid voortbrengen als het licht, en uw oordeel als de middag. Rust in de Heer en wacht geduldig op hem: maak u niet druk om hem die voorspoedig is op zijn weg, om de man die goddeloze plannen tot stand brengt.” ~ Psalm 37:3-7

Als we volledig verlost willen worden van elke verslaving, hebben we een wijsheid nodig die hoger is dan de onze. En de enige wijsheid waar we echt op kunnen vertrouwen, is die welke voortkomt uit het laten leiden van ons leven door God.

"Hij die op zijn eigen hart vertrouwt, is een dwaas; maar wie wijs wandelt, zal verlost worden." ~ Spreuken 28:26

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK