Getuige zijn van de opstanding van Jezus Christus

Het verslag van de opstanding van Jezus Christus is het belangrijkste. Want als er geen opstanding van Christus is, is het evangelie niet het evangelie, omdat er geen goed nieuws te melden is.

En zovelen praten over de opstanding. Maar hoeveel van ons zijn een persoonlijke getuige van de opstanding?

"En met grote kracht gaven de apostelen getuigenis van de opstanding van de Heer Jezus: en grote genade was op hen allen." ~ Handelingen 4:33

De soldaten waren getuige van de opstanding uit de eerste hand, maar toen ze het de schriftgeleerden en Farizeeën vertelden, was het niet met grote kracht. En ze deden er alles aan om de kracht van dat getuigenis te ondermijnen.

En later, toen de apostelen en discipelen getuige waren van het zien van Jezus na de opstanding, getuigden ze niet meteen met grote kracht. Ze waren nog steeds bevreesd en waren meestal weggestopt uit angst voor de Joden. Maar na Pinksteren en vervuld met de Heilige Geest, gaven ze een groots getuigenis van de opstanding.

Hoe kan deze getuige bij ons zijn als:

  1. we waren er niet om getuige te zijn van zijn opstanding
  2. we zijn nog niet fysiek gestorven

Is dit iets dat we niet kunnen doen omdat we er niet waren om Jezus te zien gedurende die 40 dagen vanaf het moment van zijn opstanding tot het moment dat hij in de wolken opsteeg naar de hemel?

Hoe kunnen wij “met grote kracht” getuigen van de opstanding van de Heer Jezus en grote genade op ons hebben? We moeten eerst een aandeel hebben in de "eerste" opstanding.

"Gezegend en heilig is hij die deel heeft aan de eerste opstanding: over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn en met hem als koningen heersen duizend jaar." ~ Openbaring 20:6

Wanneer we hebben deelgenomen aan de eerste opstanding, zullen we nieuwe hoop en verlangens hebben. We moeten getuigen van een betere hoop dan wat we hier beneden kunnen hebben en genieten. Is dat de getuige die mensen in ons zien?

In de laatste opstanding, voor degenen die gered zijn, is er in de hemel:

  • geen zonde
  • geen verdeling
  • allen aanbidden God samen

Maar is dat waar we vandaag getuige van zijn bij degenen op aarde die beweren christelijk te zijn? Als we ons hier beneden niet zo kunnen gedragen, hoe zouden we ons dan zo gedragen in de hemel? De reden waarom mensen zich hier op aarde niet zo gedragen, is meestal omdat ze nooit hebben deelgenomen aan de eerste opstanding.

“Indien u dan met Christus bent opgestaan, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus zit aan de rechterhand van God. Stel uw genegenheid op de dingen die boven zijn, niet op de dingen op aarde. Want u bent dood en uw leven is met Christus verborgen in God. Wanneer Christus, die ons leven is, zal verschijnen, dan zult u ook met hem verschijnen in heerlijkheid. Dood daarom uw leden die op de aarde zijn; ontucht, onreinheid, buitensporige genegenheid, kwade begeerte en hebzucht, die afgoderij is: ter wille van welke dingen komt de toorn van God over de kinderen der ongehoorzaamheid” ~ Kolossenzen 3:1-6

Om te worden opgewekt, moeten we eerst sterven. En in de bovenstaande tekst staat: "Want u bent dood en uw leven is met Christus verborgen in God." Maar deze brief aan de Kolossenzen werd geschreven aan mensen die nog op aarde leefden. Dus deze dood en opstanding waar het over gaat, moet een geestelijke zijn. De oude zondige persoon die we waren, moet sterven. Zodat we kunnen worden opgewekt tot een nieuw leven in Christus Jezus, waar we heilig leven.

Als onze oude mens van zonde sterft en we een nieuw veranderd leven van heiligheid hebben: dan getuigt het getuigenis van Jezus als Koning op de troon van ons hart van de opstanding van Jezus Christus!

"En verklaard de Zoon van God te zijn met kracht, volgens de geest van heiligheid, door de opstanding uit de doden" ~ Romeinen 1: 4

Er is dus "De Geest van Heiligheid" nodig om krachtig te getuigen van Christus' opstanding. Omdat er een dood moet zijn, voordat er een opstanding is. En dus moet de oude zondige mens dood zijn, zodat de nieuwe mens kan worden opgewekt tot een nieuw leven in Christus Jezus.

'Wat zullen we dan zeggen? Zullen we doorgaan met zondigen, opdat de genade overvloedig mag zijn? God verhoede. Hoe zullen wij, die dood zijn voor de zonde, daarin nog langer leven? Weet u niet dat zovelen van ons die in Jezus Christus werden gedoopt, in zijn dood werden gedoopt? Daarom zijn wij met hem begraven door de doop in de dood: opdat wij, evenals Christus uit de dood is opgewekt door de heerlijkheid van de Vader, zo ook in nieuwheid des levens zouden wandelen. Want als we samen zijn geplant in de gelijkenis van zijn dood, zullen we ook in de gelijkenis van zijn opstanding zijn: Dit wetende, dat onze oude mens met hem wordt gekruisigd, dat het lichaam van de zonde vernietigd zou worden, dat we voortaan zouden de zonde niet dienen. Want hij die dood is, is van de zonde verlost.” ~ Romeinen 6:1-7

We hebben niet alleen vergeving van onze zonden nodig. Onze oude zondige mens moet sterven. Met een sterke wil en vastberadenheid in de mens dit proberen te laten gebeuren, zal niet voldoende zijn om een heilig leven voort te zetten. Hun behoeften moeten een opstanding van een nieuw leven zijn. Een nieuw leven met nieuwe hoop en inspiratie, dat komt van de Trooster, de Heilige Geest.

Als we niet helemaal tevreden zijn met ons geestelijk leven, dan komt uiteindelijk het vleselijke leven weer tot leven. En als dat gebeurt, zal het het geestelijke leven door zonde doden. Dit is waarom God Adam en Eva vertelde dat op de dag dat ze zondigen, ze zouden sterven. Hun geestelijk leven (hun hechte relatie met God) eindigde toen hun zondige leven begon.

We gaan ofwel leven om het vlees te bevredigen. Of we gaan leven om de Geest van God te bevredigen. En degene die we bevredigen, zal gebaseerd zijn op degene die in ons leeft.

Profetie in het Oude Testament over de noodzaak van dit nieuwe herrezen leven, sprak over de opstanding van Gods volk. Dit is een geestelijke profetie. Degenen die wachten op een letterlijke opstanding tot een fysiek leven op aarde, zullen voor altijd teleurgesteld zijn. Want dit gaat over een nieuw geestelijk leven van Christus Jezus!

'Profeteer daarom en zeg tot hen: Zo zegt de Here God; Zie, mijn volk, ik zal uw graven openen en u uit uw graven doen opstaan en u naar het land Israël brengen. En u zult weten dat ik de Heer ben, wanneer ik uw graven heb geopend, o mijn volk, en u uit uw graven heb opgewekt, en mijn geest in u zal leggen, en u zult leven, en ik zal u in uw graf leggen. eigen land; dan zult u weten dat Ik, de Heer, het heb gesproken en uitgevoerd, zegt de Heer.' ~ Ezechiël 37:12-14

Dit spreekt niet over het fysieke land Israël, omdat Gods Koninkrijk niet van deze wereld is. Het “land van Israël” waarover in deze profetie uit Ezechiël gesproken wordt, is het geestelijke Nieuwe Jeruzalem, de kerk, die door Jezus Christus uit de hemel neerdaalde. Het is een hemels koninkrijk hier op aarde. Het bestaat in de harten van degenen die zijn opgestaan uit een leven van zonde, naar een nieuw leven. Een leven dat vervuld is met de Geest van God.

“Want om deze reden werd het evangelie ook verkondigd aan hen die dood zijn, opdat zij zouden worden geoordeeld naar mensen in het vlees, maar leven naar God in de geest.” ~ 1 Petrus 4:6

Dit is hoe we echt weten of we kinderen van God zijn, in een juiste relatie met God. Het is door het getuigenis van zijn innerlijke Geest. De getuige van het nieuwe herrezen leven dat we nu hebben.

“En indien Christus in u is, is het lichaam dood vanwege de zonde; maar de Geest is leven vanwege gerechtigheid. Maar indien de Geest van hem die Jezus uit de doden heeft opgewekt in u woont, zal hij die Christus uit de doden heeft opgewekt ook uw sterfelijke lichamen levend maken door zijn Geest die in u woont. Daarom, broeders, zijn wij schuldenaars, niet aan het vlees, om naar het vlees te leven. Want indien u naar het vlees leeft, zult u sterven; maar indien u door de Geest de daden van het lichaam doodt, zult u leven. Want zovelen als er door de Geest van God worden geleid, zijn de zonen van God.” ~ Romeinen 8:10-14

De vraag is dus: voor wie geven we getuigenis? Zegt ons leven: "mijn hoop en mijn verlangen is verpakt in geld of dingen die ik kan bezitten." Is ons gedrag besmet met de dood van de zonde? Of getuigt ons leven van: het getuigenis van de opstanding van de Heer Jezus Christus in ons.

"En met grote kracht gaven de apostelen getuigenis van de opstanding van de Heer Jezus: en grote genade was op hen allen." ~ Handelingen 4:33

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK