Herstel van zonde en verslaving – Stap 4 – Moed

4. We maken een onderzoekende en onbevreesde morele inventaris van onszelf.

To get to this “fearless” self search, we must be broken of our own self-protectionists fears. Courage is being afraid, but deciding anyway to still move forward, right through the fear feeling. And as you continue in this step, and the next, you will not be alone.

“Sta op; want deze zaak behoort u toe: ook wij zullen met u zijn: heb goede moed en doe het.” ~ Ezra 10:4

De lijst

In deze stap is er een persoonlijk werkblad met 3 kolommen waaraan elke persoon zelf werkt:

  1. Ik heb een hekel aan (persoon, organisatie, etc.):
  2. De oorzaak (wat is er gebeurd):
  3. Affects (my attitude, thinking, things I do or can’t do, etc.):

This list is personal and not to be shared, except with someone we can fully trust. Nevertheless, this list is designed to niet laat diepe onderliggende problemen verborgen blijven. Het is tijd om dingen die we jarenlang verborgen hebben gehouden, voor God aan de oppervlakte te brengen. Daarom is moed nodig!

Hier is het werkblad: Verslavingsherstel - Stap 4 - Moed - Werkblad

Bij het samenstellen van deze lijst is niets dan eerlijkheid en bedachtzaamheid gebruikt. Denk er goed over na. Het kan zelfs tot op zekere hoogte verdriet en angst veroorzaken als je het invult. Maar bid, en God zal je zeker helpen, want hij heeft besloten je te helpen alles te overwinnen.

'Ik riep tot God met mijn stem, ja tot God met mijn stem; en hij luisterde naar mij. Op de dag van mijn benauwdheid zocht ik de Heer: mijn zweer liep in de nacht en hield niet op: mijn ziel weigerde getroost te worden. Ik herinnerde me God en was verontrust: ik klaagde en mijn geest was overweldigd. Selah. Je houdt mijn ogen wakker: ik ben zo verontrust dat ik niet kan spreken. Ik heb de dagen van weleer overwogen, de jaren van de oudheid. Ik roep 's nachts mijn lied op: ik communiceer met mijn eigen hart: en mijn geest heeft ijverig gezocht.' ~ Psalm 77:1-6

Wat we hier zien is een oefening die eigenlijk emotioneel pijnlijk is. Potentieel overweldigend dus! Het kan zo verontrustend zijn dat iemand het misschien moeilijk vindt om de woorden te vinden om het volledig uit te drukken. In de bovenstaande tekst wist de persoon in zijn hart nog dat hij het moest uiten. Hij moest het eerst doen: alleen met God. Omdat hij wist dat hij Gods hulp nodig had om het te doen.

“Hoor mijn roep, o God; gehoorzaam aan mijn gebed. Van het einde van de aarde zal ik tot u roepen, wanneer mijn hart overweldigd is: leid mij naar de rots die hoger is dan ik. Want u bent een schuilplaats voor mij geweest en een sterke toren voor de vijand. Ik zal voor altijd in uw tabernakel verblijven: ik zal vertrouwen op de dekking van uw vleugels. Selah. Want Gij, o God, hebt mijn geloften gehoord: Gij hebt mij de erfenis gegeven van degenen die uw naam vrezen.” ~ Psalm 61:1-5

Verraden worden door een persoon die je volledig vertrouwde, is wereldschokkend! De pijn van zo'n ervaring raakt de kern van wie we zijn. Want wie we zijn, heeft veel te maken met wie we het meest vertrouwen.

Who we trust formulates who we want to please and emulate. They influence the safety guideposts in our life. Securing the notion of a safe and prosperous pathway for life. So when that pillar we fully trusted in crumbles, so does our life’s plan. It can no longer be trusted!

And this is why the only safe way to re-establish trust is with God first. And this may be difficult, as sometimes the one we trusted pretended to be a messenger of God. A trusted servant of God.

Het zal moed vergen

Dit kan zo pijnlijk zijn dat velen het niet onder ogen zullen zien. Ze duwen de gedachten opzij. Dat is de reden waarom, als we de twee voorgaande stappen (Geloof & Hoop, en Vertrouwen-Liefde Toewijding) niet echt succesvol hebben voltooid, we zullen ontdekken dat we niet de nodige moed hebben om deze stap "Moed" te doen. We moeten de moed hebben die alleen God ons kan geven om dit te voltooien. En we moeten erop vertrouwen dat als we op deze manier doorgaan, God ons zeker zal helpen. We moeten hierin de hele weg bij God blijven!

“Ik ben de ware wijnstok, en mijn Vader is de landman. Elke rank in mij die geen vrucht draagt, neemt hij weg; en elke rank die wel vrucht draagt, reinigt hij hem, opdat hij meer vrucht voortbrengt.” ~ Johannes 15:1-2

We need this purging! It is his design. And if we allow him to do this, our lives will change to bring forth good fruit. But we must trust him to stay with him through the rest of life’s journey.

"Ik ben de wijnstok, u bent de ranken: hij die in mij blijft, en ik in hem, die brengt veel vrucht voort: want zonder mij kunt u niets doen. Als een mens niet in mij blijft, wordt hij uitgeworpen als een rank en verdort; en mannen verzamelen ze en werpen ze in het vuur, en ze worden verbrand. Indien u in Mij blijft en mijn woorden in u blijven, zult u vragen wat u wilt, en het zal u worden gedaan.’ ~ Johannes 15:5-7

Wanneer we dit verdriet, deze pijn en dit verdriet volledig verwerken, kan er een volledige genezing plaatsvinden.

“Heft daarom de handen op die neerhangen, en de zwakke knieën; En maak rechte paden voor uw voeten, opdat het kreupele niet van de weg wordt gekeerd; maar laat het liever genezen.” ~ Hebreeën 12:12-13

Zorg ervoor dat de lijst compleet is

Geen oprecht persoon wil een ander zien lijden. Maar alleen door door dit verdriet heen te werken, komen we tot genezing. Dan zijn we in staat de macht te overwinnen die Satan tegen ons heeft gehad. Hij zal niet langer in staat zijn deze pijn van verraad met succes te gebruiken om ons te overwinnen.

'Nu verheug ik me, niet dat u berouw kreeg, maar dat u berouw had over berouw: want u werd berouw op een goddelijke manier, opdat u door ons in niets schade zou oplopen. Want goddelijke droefheid werkt berouw tot zaligheid, niet om zich van te bekeren: maar de droefheid van de wereld werkt de dood. Want zie, dit is precies hetzelfde, dat u treurde om een goddelijke soort, wat een zorgvuldigheid het in u heeft gewekt, ja, wat een opruiming van uzelf, ja, wat een verontwaardiging, ja, wat een angst, ja, wat een hevig verlangen, ja, wat een ijver, ja , wat een wraak! In alle dingen hebt u uzelf goedgekeurd om in deze zaak duidelijk te zijn.” ~ 2 Korintiërs 7:9-11

Als we zorgvuldig werken om alles te identificeren, hebben we de mogelijkheid om alles door te nemen. En uiteindelijk, als we het allemaal hebben doorstaan, zijn we echt bevrijd!

"Doorzoek mij, o God, en ken mijn hart: beproef mij en ken mijn gedachten: en zie of er een slechte weg in mij is, en leid mij op de eeuwige weg." ~ Psalm 139:23-24

We willen geen tijdelijke verlichting van welke stof dan ook. We willen eeuwige verlichting!

Deze grondige morele inventarisatie is noodzakelijk, zodat we niet voor verrassingen komen te staan over wat er nodig is om succesvol te zijn. Onze Heer Jezus Christus gaf ons hetzelfde advies.

"Want wie van u, die van plan is een toren te bouwen, gaat niet eerst zitten en berekent de kosten, of hij voldoende heeft om het af te maken? Misschien dat, nadat hij het fundament heeft gelegd en het niet kan afmaken, iedereen die het ziet hem begint te bespotten, zeggende: Deze man begon te bouwen en kon het niet afmaken. Of welke koning, die oorlog gaat voeren tegen een andere koning, gaat niet eerst zitten en overlegt of hij in staat zal zijn met tienduizend hem te ontmoeten die met twintigduizend tegen hem optrekt? Of anders, terwijl de ander nog ver weg is, stuurt hij een gezant en verlangt naar vredesvoorwaarden. Zo evenzo, wie hij ook van u is die niet alles verlaat wat hij heeft, hij kan mijn discipel niet zijn.” ~ Lukas 14:28-33

We moeten in staat zijn om voorbij de pijn van ons verleden te gaan. Dus door het te identificeren en ermee om te gaan, zullen we het achter ons kunnen laten en verder gaan.

Het identificeren ervan is de stap die eerst moet gebeuren. Omdat ons doel is om de plaats te bereiken waar we echt kunnen vergeven en loslaten.

"Laat alle bitterheid en toorn en toorn en geschreeuw en kwaadspreken van u worden weggedaan, met alle boosaardigheid: en wees vriendelijk voor elkaar, teder van hart, elkaar vergevend, zoals God om Christus' wil heeft vergeven jij." ~ Efeziërs 4:31-32

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK