Herstel van zonde en verslaving – Stap 5 – Integriteit

5. Toegegeven aan God, aan onszelf en aan een ander mens de exacte aard van onze fouten.

In de vorige stap, Courage, hebben we een lijst gemaakt van dingen die anderen ons hebben aangedaan en die we hebben gedaan: beide waren zeer persoonlijk gevoelig voor ons. Daarvoor wilden we dit soort dingen waarschijnlijk nooit opschrijven. En dus was er moed voor nodig om al onze emotioneel pijnlijke en angstige gevoelens door te drukken om deze taak te volbrengen.

En we moeten deze stap "Moed" hebben bereikt, vóór stap 5. Omdat we in stap 5 deze lijst daadwerkelijk gaan gebruiken om iemand anders erover te vertellen!

Laat God eerst de lijst zien

Maar voordat we dat doen, gaan we deze lijst eerst openlijk met God delen. Niet dat hij het al niet kan zien. Maar veeleer omdat hij wil zien of wij het voor hem zullen erkennen en zijn hulp ervoor zullen zoeken.

“God keek vanuit de hemel neer op de mensenkinderen, om te zien of er iemand was die het begreep, die God zocht.” ~ Psalm 53:2

We moeten de lijst voor Gods ogen openen en hem uitnodigen om ons ermee te helpen. Omdat de realiteit is dat God alles al over ons weet. Er is niets voor hem verborgen. Hij kent ons eigenlijk beter dan wij onszelf kennen. Maar hij wil zien hoe eerlijk we openlijk met hem en met onszelf zullen zijn.

“O Heer, u hebt mij gepeild en kent mij. Gij kent mijn neerzitten en mijn opstand, gij begrijpt mijn gedachte van verre. Gij omringt mijn pad en mijn liggen, en bent bekend met al mijn wegen. Want er is geen woord in mijn tong, of zie, o Heer, U kent het helemaal. Gij hebt mij achter en van voren omsingeld en uw hand op mij gelegd. Zulke kennis is te wonderbaarlijk voor mij; het is hoog, ik kan het niet bereiken. Waar zal ik heen gaan van uw geest? of waarheen zal ik vluchten van uw tegenwoordigheid? Als ik opstijg naar de hemel, ben je daar: als ik mijn bed in de hel maak, zie, je bent daar. Als ik de vleugels van de morgen neem en in de uiterste delen van de zee woon; Zelfs daar zal uw hand mij leiden, en uw rechterhand zal mij vasthouden. Als ik zeg: De duisternis zal mij zeker bedekken; zelfs de nacht zal licht om mij heen zijn. Ja, de duisternis verbergt zich niet voor u; maar de nacht schijnt als de dag: de duisternis en het licht zijn voor u gelijk.” ~ Psalm 139:1-12

Vind iemand die u vertrouwt om uw lijst mee te delen

Opening up to another enables us to get a different perspective, from someone who does not have a specific emotional attachment to “what we have been through”. Therefore it is best that this person is not a family member, nor a friend from the past who has knowledge of our past. And it is usually best that they are not familiar with people we have been hurt by, nor familiar with people that we have hurt in our past.

Bovendien, als we een man zijn, moet de persoon met wie we praten ook een man zijn. Dus ook als we een vrouw zijn, moet de persoon met wie we spreken een vrouw zijn. Het probleem is dat wanneer iemand over gevoelige dingen spreekt, tegen een persoon van het andere geslacht, er onbedoelde emotionele gehechtheidsproblemen kunnen zijn. En dat zou alleen maar afleiden van ons helpen om met deze persoonlijke problemen in ons eigen leven om te gaan.

Finally, it is important that this person is someone we can both trust, and depend upon to hold confidence and “be there.” As we work through overcoming addiction, there will be times that we need this close friend that we can call and talk to. And so it is important that this person is spiritually mature in their relationship with Jesus Christ. Because this person not only needs to give us sound nurturing, but they also need to be able to agree in prayer with us when we need it.

“Beken uw fouten aan elkaar en bid voor elkaar, dat u genezen mag worden. Het krachtdadige vurige gebed van een rechtvaardig man vermag veel.” ~ Jakobus 5:16

There are many types of prayers that people will typically say. But an effectual fervent prayer is something different. It is something that comes from deep within, because it is about something that deeply affects us. Sometimes what deeply affects us is too heavy to even express in words.

“Evenzo helpt de Geest ook onze zwakheden: want we weten niet waar we om moeten bidden zoals we zouden moeten: maar de Geest zelf pleit voor ons met verzuchtingen die niet kunnen worden geuit. En hij die de harten doorzoekt, weet wat de zin van de Geest is, omdat hij voorbede doet voor de heiligen volgens de wil van God.” ~ Romeinen 8:26-27

Laten we daarom, wanneer we iemand zoeken met wie we onze lijst willen delen, zorgvuldig overwegen of hij of zij de juiste is voor ons. Weten ze hoe ze de geest van de Heilige Geest kunnen krijgen? Zijn ze een ware volgeling van Jezus Christus, die volledig gehoorzaam is aan het evangelie in alles wat ze weten en begrijpen? Weten ze hoe ze moeten luisteren en niet moeten oordelen? Weten ze hoe ze een ander kunnen troosten temidden van grote moeilijkheden? Zijn ze zelf stabiel genoeg en kalm genoeg om gekwalificeerd te worden? Zijn ze niet zelfverdediging?

De Schrift geeft ons enige richting in hoe we iemands kwalificatie als luisteraar in dit geval moeten begrijpen.

"Nu sporen wij u aan, broeders, waarschuw hen die onhandelbaar zijn, troost de zwakzinnigen, steun de zwakken, wees geduldig jegens alle mensen." ~ 1 Thessalonicenzen 5:14

Het doel is niet om te oordelen, maar om te koesteren. Om geduldig met je samen te werken, zodat je mag herstellen en genezen.

'En de dienaar van de Heer moet niet twisten; maar wees zachtmoedig jegens alle mensen, bekwaam om te onderwijzen, geduldig, in zachtmoedigheid onderricht aan hen die zichzelf tegenwerken; als God hen misschien berouw zal geven om de waarheid te erkennen; En opdat zij zich uit de strik van de duivel kunnen redden, die door hem naar zijn wil gevangen wordt genomen.” ~ 2 Timoteüs 2:24-26

Degene met een verslaving, is in het verleden onder de controle van Satan geweest. En dus werden ze door hem gevangengenomen wanneer de emotionele pijn hen zou overweldigen, terwijl ze terugrenden naar hun rustgevende verslaving. Maar nu zoeken ze de troost van de Heilige Geest. En er kunnen nog steeds dingen zijn die hun geloof in de weg staan om de vertroosting van de Geest te ontvangen. Dus voorlopig moeten ze het misschien ontvangen door de zorg en troost van een vriend. En dus moet deze echte vriend zelfs weten hoe hij moet delen in de emoties van de ander als dat nodig is.

"Verblijd u met hen die zich verheugen, en ween met hen die wenen." ~ Romeinen 12:15

Kwetsbaar worden is nodig

Hoe we God benaderen is van cruciaal belang voor ons om Hem te bereiken en om genezen te worden. En dus zal het moed en integriteit vergen om je open te stellen voor een ander wat ons emotioneel verontrust.

"Hij die zijn zonden bedekt, zal niet voorspoedig zijn; maar wie ze belijdt en nalaat, zal barmhartigheid hebben." ~ Spreuken 28:13

In deze stap maken we onszelf kwetsbaar voor een ander, en het is vernederend. Verslaafden zullen acteurs zijn. Ze zetten een ander gezicht en een andere persoonlijkheid op, zodat anderen anders over hen zullen denken en hun pijn niet zien. De verslaafde leidt dus een dubbelleven. We moeten stoppen met "de show" en onszelf vernederen om gewoon te zijn wie we zijn.

“En de tollenaar, die van verre stond, wilde niet zozeer zijn ogen opheffen naar de hemel, maar sloeg op zijn borst, zeggende: God, wees mij zondaar genadig. Ik zeg u, deze man ging meer gerechtvaardigd naar zijn huis dan de andere; want een ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden; en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.” ~ Lukas 18:13-14

In het verleden zijn het maar al te vaak omstandigheden, of anderen, geweest die ons nederig hebben gemaakt. Dat kan soms ook erg pijnlijk zijn. De kracht is in: wanneer we ons vernederen voor God. Omdat we ons openstellen voor de kracht van God!

'Evenzo, gij jongere, onderwerpt u zich aan de oudste. Ja, weest u allen aan elkaar onderworpen en bekleed met nederigheid: want God weerstaat de hoogmoedigen en geeft genade aan de nederige. Verneder u daarom onder de machtige hand van God, opdat hij u te zijner tijd moge verhogen: Werp al uw zorg op hem; want hij geeft om je. Wees nuchter, wees waakzaam; omdat uw tegenstander de duivel, als een brullende leeuw, rondgaat, zoekende wie hij zal verslinden: "~ 1 Peter 5: 5-8

Satan kan ons verzwelgen in emotionele pijn als we onszelf niet vernederen. Maar als we onszelf vernederen, dan is God in staat ons te verhogen. En dat is wanneer en hoe de genezing komt!

“Als we zeggen dat we geen zonde hebben, bedriegen we onszelf en is de waarheid niet in ons. Als we onze zonden belijden, is hij trouw en rechtvaardig om ons onze zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.” ~ 1 Johannes 1:8-9

Again, some of our behaviors are definitely influenced by things others have done to us. But nevertheless, how we behave is still our responsibility. Therefore we must take responsibility by developing this list. And then we work with the Lord through our painful past, so we can be healed!

“Heft daarom de handen op die neerhangen, en de zwakke knieën; En maak rechte paden voor uw voeten, opdat het kreupele niet van de weg wordt gekeerd; maar laat het liever genezen.” ~ Hebreeën 12:12-13

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK