Herstel van zonde en verslaving – Stap 6 – Volledige bereidheid

6. We zijn er helemaal klaar voor om God al deze karaktergebreken te laten verwijderen

Als je het je herinnert, hebben we in stap 4 een lijst gemaakt. Deze lijst identificeerde dingen die ons zijn overkomen en die tot op de dag van vandaag onze houding en ons gedrag beïnvloeden. Vervolgens hebben we in stap 5 die lijst geopend om deze te delen met een ander vertrouwd persoon. Deze twee stappen hebben ons niet alleen nederig gemaakt, maar ze hebben ons ook enorm geholpen in ons geloof om op het pad te beginnen: om verder te gaan dan deze dingen.

Dus nu, in stap 6, willen we ons concentreren op dingen uit stap 4 die we hebben geïdentificeerd in kolom 3 van die lijst: de houdingen en gedragingen die moeten worden veranderd. En we willen beginnen met het identificeren van dingen die we kunnen doen, om te veranderen.

Als we ons niet hadden vernederd om hiervoor stap vier en vijf te doorlopen, dan zouden de onderliggende gevoelens en verdedigingen die we hebben omdat we in het verleden zijn verraden, ons nog steeds tegenhouden. En die gevoelens en verdedigingen zouden ons niet in staat stellen om onszelf genoeg te vernederen om aan onze eigen fouten te gaan werken. We zouden gewoon geneigd zijn te zeggen: “dat is nu eenmaal wie ik ben. Ik kan niet veranderen wie ik ben.”

Maar omdat we dit verraad uit het verleden dat ons is overkomen hebben doorgewerkt, zijn we nu in staat om verder te gaan, voorbij hen. We voelen ons veilig genoeg om ons op deze manier te vernederen. En we zijn bereid God toe te staan te veranderen: "wie we lijken te zijn" in wat God wil dat we zijn. Dat is waar we in de eerste plaats voor bedoeld waren.

Dus zijn we bereid om ernaar te streven het beste uit onszelf te halen? Als we niet bereid zijn ons uiterste best te doen, zal er geen vooruitgang zijn. Dus zijn we klaar om er volledig in te "duiken" om de benodigde inspanning te leveren en eraan vast te houden?

“En wie zijn kruis niet draagt en achter mij aan komt, kan mijn discipel niet zijn. Want wie van u, die van plan is een toren te bouwen, gaat niet eerst zitten en berekent de kosten, of hij voldoende heeft om het af te maken? Misschien dat, nadat hij het fundament heeft gelegd en het niet kan afmaken, iedereen die het ziet, hem begint te bespotten, zeggende: Deze man begon te bouwen en kon het niet afmaken.' ~ Lukas 14:27-30

Als we geen lijst zouden maken om 'de kosten te tellen', dan zouden we er gemakkelijk nonchalant over kunnen doen. Iedereen zou in het algemeen kunnen zeggen dat het beter gaat, zolang er niets specifieks is om aan te werken. Maar wanneer we specifiek het gedrag in ons identificeren, identificeren we specifiek het werk dat gedaan moet worden. En we kunnen later terugkomen om de lijst opnieuw te bekijken, om te overwegen of we echt verbeteren.

Wanneer mensen geloven dat bepaald gedrag feitelijk deel uitmaakt van "wie ze zijn", dan zullen ze ze nooit aanspreken om eraan te werken. We zetten ze op een rij, omdat we geloven dat het dingen zijn die veranderd kunnen worden!

Het identificeren van onze tekortkomingen en het toegeven daarvan is niet het einde van het proces. “Helemaal klaar” worden om er iets aan te doen, zal de sleutel zijn tot de oplossing.

De gebreken in de karakterlijst (download):

Om ons te helpen deze lijst te ontwikkelen, u kunt dit document downloaden. Het is zo gestructureerd dat we het volgende kunnen identificeren:

  1. Een lijst van onze fouten, zwakheden of uitdagingen.
  2. Noteer voor elk probleem de manieren waarop het probleem ons gedrag beïnvloedt. Zorg ervoor dat u het effect opschrijft dat deze fout zowel op uzelf als op anderen heeft.
  3. Vraag jezelf af welke gevoelens bij deze zwakte horen. Is dergelijk gedrag bedoeld om verontrustende emoties te minimaliseren of te verbergen?
  4. Bedenk hoe je leven eruit zou zien als je dit gedrag niet zou vertonen.
  5. Wat zijn enkele strategieën die u in plaats daarvan zou kunnen gebruiken die productiever zouden zijn?

Als God ons wil helpen onze karaktergebreken te verwijderen, moeten we hem ook toestaan ons begrip ervan te veranderen. Zijn we bereid om de manier waarop we denken, reageren, oordelen en beslissingen nemen te veranderen? Dit vereist "op God vertrouwen" op een nieuw niveau!

“Vertrouw op de Heer met heel uw hart; en steun niet op uw eigen inzicht. Erken hem in al uw wegen, en hij zal uw paden recht maken. Wees niet wijs in uw eigen ogen: vrees de Heer en wijk af van het kwaad. Het zal gezondheid zijn voor uw navel, en merg voor uw beenderen.” ~ Spreuken 3:5-8

In de brief aan de Efeziërs gaf de apostel Paulus de mensen praktische alledaagse manieren om te begrijpen en te leven. Hij deed dit zodat ze succesvol konden blijven wandelen met de Heer.

Omgaan met woede

First Paul dealt with how we react to others, and how we treat them.

“Daarom, stop met liegen, spreek een ieder de waarheid met zijn naaste: want we zijn leden van elkaar. Wees boos en zondig niet: laat de zon niet ondergaan over uw toorn; geef de duivel geen plaats.” ~ Efeziërs 4:25-27

Anger is an emotion that is triggered. Something happens that causes our emotional state to change. But before we can deal with the cause, we must first get the reaction (the anger) under control.

Satan houdt ervan om ons in de reactie te betrekken. Want als hij ons overweldigd kan krijgen door de woedereactie, weet hij dat we nooit bij de oorzaak zullen komen. En daarom moeten we eerst de woede onder controle krijgen.

And so the Apostle Paul states: “let not the sun go down upon your wrath.” Because if we allow the anger to continue, we will then allow the devil an opportunity to work. This clearly shows us that when anger is out of control, Satan takes advantage in many different ways. We must cut off this advantage he has!

Opmerking: Mensen die snel boos worden, schreeuwen en gooien niet altijd met dingen; soms is hun reactie om zich sociaal terug te trekken, te mokken of lichamelijk ziek te worden.

People who are easily angered generally have a low tolerance for frustration, meaning simply that they feel that they should not have to be subjected to frustration, inconvenience, or annoyance. They can’t take things in stride, and they’re particularly infuriated if the situation seems somehow unjust. For example: being corrected for a minor mistake.

Een bijbelse manier om dit te beschrijven zou zijn: het ontbreekt hen aan het vermogen om voor bepaalde situaties uit genade te putten. En dus nemen ze het heft in eigen hand en handelen ze vanuit hun eigen kracht af. Het maakt niet uit of je gered bent of niet. We kunnen de wijsheid missen om te weten hoe we in bepaalde situaties uit genade kunnen putten.

De behoefte aan geduld

Jezus zei: „Bezit uw ziel in uw geduld.” ~ Lukas 21:19

Geduld is een kwaliteit van zelfbeheersing of van niet toegeven aan woede, zelfs niet in het licht van provocatie. Geduld wordt zowel aan God als aan de mens toegeschreven en is nauw verwant aan barmhartigheid en mededogen. Er is nederigheid voor nodig om geduld te oefenen, want alleen door onszelf te vernederen, kunnen we putten uit de genade van God.

'Evenzo, gij jongere, onderwerpt u zich aan de oudste. Ja, jullie zijn allemaal onderworpen aan elkaar, en bekleed zijn met nederigheid: want God weerstaat de hoogmoedigen en geeft genade aan de nederige. Verneder jezelf daarom onder de machtige hand van God, dat hij je te zijner tijd moge verhogen: "~ 1 Peter 5:5-6

En dus moeten we ons denken veranderen. In plaats van te denken dat moeilijkheden en frustraties tegen ons zijn, veranderen we ons denken in: deze moeilijkheden en frustraties zijn hier om ons te helpen nederig te worden, zodat we meer geduld kunnen leren.

Dit plan om uit genade te putten, wordt gedetailleerd beschreven door de apostel Paulus in zijn brief aan de Romeinen.

“Door wie wij ook door het geloof toegang hebben tot deze genade waarin wij staan, en ons verheugen in de hoop op de heerlijkheid van God. En dat niet alleen, maar wij roemen ook in beproevingen: wetende dat verdrukking geduld brengt; En geduld, ervaring; en ervaring, hoop: En hoop maakt niet beschaamd; omdat de liefde van God in ons hart wordt uitgestort door de Heilige Geest die ons is gegeven.’ ~ Romeinen 5:2-5

We moeten nieuwe ervaringen in ons leven opdoen die ons hoop geven en die ertoe leiden dat ons hart wordt gevuld - met de liefde van God!

Now the truth is critical to our success. We cannot expect to be benefited from the truth, if we do not practice truth with everyone. Perhaps one of the most frustrating and angering things for a liar to experience is to be lied to. They have no grace for it. But if the individual puts away all lying, they will discover that they personally find people more honest with them. And when people do lie to them, it will still be upsetting, but they will be able to have more control in dealing with it. Because they will have more grace from God to deal with it.

Overdreven zelfverdediging zijn

Als iets gevoeligs wordt uitgedaagd, geven sommigen van ons snel een defensief antwoord dat een ander afsnijdt. We hebben onszelf getraind in deze zelfverdedigingsgewoonte. Het gaat dus heel natuurlijk.

Maar nu wil de Heer dat we hem toestaan onze verdediging te zijn. Nooit meer fouten zoeken of een ander kappen. In plaats daarvan leren we de genade van God in ons leven te hebben en te delen.

"Laat geen verdorven communicatie uit uw mond komen, maar dat wat goed is om te stichten, om genade te schenken aan de hoorders." ~ Efeziërs 4:28-29

Slechte gewoonten vervangen door nieuwe

Een volledige verandering in onze reactiegewoonten zal tijd vergen. Omdat onze oude manieren "gewoonten" werden, moeten we deze oude manieren nu "afleren". Dit doen we door ze ‘weg te stoppen’. Dat betekent dat dit niet vanzelf gaat. We moeten onze oude neigingen weerstaan en ons inspannen om deze dingen uit de weg te ruimen.

“Let all bitterness, and wrath, and anger, and clamor, and evil speaking, van je af worden gezet, met alle kwaadaardigheid: en weest goed voor elkaar, teder van hart, elkaar vergevend, zoals God u om Christus' wil heeft vergeven.” ~ Efeziërs 4:31-32

En je zult opmerken dat de Schrift ons niet alleen laat zien dat we "bitterheid, toorn, woede, kwaadspreken, enz." weg moeten doen. Maar het laat ons ook zien dat we het moeten vervangen door "vriendelijkheid, tederheid, vergevingsgezindheid, enz." Om succesvol te zijn, moeten we op ons werkblad zetten waarmee we het slechte gedrag zullen vervangen! En dan moeten we het ‘doen’.

De meeste van de negatieve manieren waarop we reageren, hebben een manier om zichzelf te openbaren door wat we uit onze mond zeggen. Vaak zijn dit dingen die we liever niet hadden gezegd. Er is een beproefde en bewezen manier voor ons om te leren en controle te krijgen over wat er uit onze mond komt.

"Een dwaas spreekt zijn hele verstand uit, maar een wijs man bewaart het tot daarna." ~ Spreuken 29:11

Spreek niet het eerste dat in je opkomt. Dat eerste wordt vaak emotioneel gegenereerd vanwege gevoelens van woede. Neem een moment om na te denken en om God rustig te raadplegen in gebed, vanuit je eigen hart. Je zult versteld staan van de nieuwe wijsheid die je in je antwoorden zult vinden!

Laat God ten slotte een volledige verandering in ons bewerkstelligen, zodat we meer op hem kunnen gaan lijken.

"Laten we daarom deze beloften hebben, geliefde, laten we onszelf reinigen van alle vuilheid van vlees en geest, en heiligheid vervolmaken in de vreze Gods." ~ 2 Korintiërs 7:1

Om een nieuwe en duurzame relatie met God en een echte metgezel te kunnen aangaan, moet deze gebaseerd zijn op de integriteit van Gods heiligheid die in jullie beiden werkt. Dit zal je in staat stellen om een veel diepere, betekenisvolle en trouwe relatie te hebben. En vooral dit soort relaties zullen ons hart, onze geest en onze ziel helen.

Geest van Christus - De geest om te lijden

Ten slotte, om ons denken te veranderen om zoals onze Heer Jezus Christus te zijn, zullen we ook de "geest van Christus" nodig hebben. Christus had een geest om te lijden om bij de waarheid te blijven, en een geest om te lijden ter wille van anderen.

“Omdat dan Christus voor ons heeft geleden in het vlees, bewapen jezelf evenzo met dezelfde geest: want hij die in het vlees heeft geleden, heeft opgehouden te zondigen; Dat hij niet langer de rest van zijn tijd in het vlees zou leven naar de lusten van mensen, maar naar de wil van God. Want de afgelopen tijd van ons leven kan voldoende zijn om de wil van de heidenen te hebben gewrocht, toen we wandelden in wellust, lusten, overdaad aan wijn, feestvreugde, banketten en afschuwelijke afgoderij: waarin zij het vreemd vinden dat u niet met hen meeloopt tot dezelfde overmaat aan oproer, kwaad over je spreken” ~ 1 Peter 4:1-4

Een deel van deze "geest om te lijden" is nodig omdat er oude vrienden zullen zijn die de volledige verandering in jou niet zullen waarderen. Ze zullen beledigd zijn als ze ontdekken dat u niet meer dezelfde middelen gebruikt als u vroeger samen met hen deed.

Maar bereid zijn te lijden voor deze verandering, en de manier waarop het anderen beledigt, is absoluut noodzakelijk. Er zijn een paar vrienden met wie we veel minder tijd zullen moeten doorbrengen, als we nuchter willen blijven. Het is niet zo dat je niet om ze geeft of niet van ze houdt. Integendeel, je houdt nog meer van ze en zorgt nog meer voor ze! Maar je moet je eerst een nieuwe manier van denken en leven eigen maken voordat je ze kunt helpen.

We Now Have a “New Fellowship”

“Zorgt u niet voor een ongelijk span met ongelovigen; want wat heeft gerechtigheid gemeen met ongerechtigheid? en welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? En welke overeenstemming heeft Christus met Belial? of welk deel heeft hij die gelooft met een ongelovige? En welke overeenkomst heeft de tempel van God met afgoden? want u bent de tempel van de levende God; gelijk God heeft gezegd: ik zal in hen wonen en in hen wandelen; en ik zal hun God zijn, en zij zullen mijn volk zijn. Ga daarom uit hun midden weg, en scheid u af, zegt de Heer, en raak het onreine niet aan; en Ik zal u aannemen en u tot een Vader zijn, en u zult mijn zonen en dochters zijn, zegt de Here, de Almachtige.’ ~ 2 Korintiërs 6:14-18

Onze "nieuwe gemeenschap" is in de eerste plaats gebaseerd op de integriteit van onze persoonlijke relatie met God. Dan kunnen we een goede omgang hebben met de juiste soort mensen.

“Dit is dan de boodschap die we van hem hebben gehoord en die we u verkondigen, dat God licht is en dat er in hem helemaal geen duisternis is. Als we zeggen dat we gemeenschap met hem hebben en in duisternis wandelen, liegen we en doen we de waarheid niet. Maar als we in het licht wandelen, zoals hij in het licht is, hebben we gemeenschap met elkaar en het bloed van Jezus Christus, zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde.” ~ 1 Johannes 1:5-7

Verzamel de stenen zodat de wortels van het evangelie diep kunnen gaan

Er zijn veel dingen geïdentificeerd in deze stap 6 lijst die uit ons leven moeten worden "verzameld". Als we ze niet aanspreken, zullen ze het vermogen van het Woord van God belemmeren om diep in ons hart wortel te schieten. Als de wortels niet diep gaan, wanneer de problemen en moeilijkheden op onze weg komen, zullen we weer teruggaan naar verslaving. Omdat we niet in staat zijn om diep genoeg in de bron van verlossing te putten, om onze ziel en hart bevochtigd te houden. Daarom zullen we verdorren onder de moeilijkheid van een beproeving.

Do you remember the different types of ground representing our hearts, that Jesus described in his parable of the sower and the seed? Let’s read it again but a little farther this time.

“Hoor daarom de gelijkenis van de zaaier. Wanneer iemand het woord van het koninkrijk hoort en het niet begrijpt, dan komt de goddeloze en neemt weg wat in zijn hart was gezaaid. Dit is hij die zaad ontving langs de weg. Maar hij die het zaad in steenachtige plaatsen heeft ontvangen, is hij die het woord hoort en het met vreugde aanneemt; Toch wortelt hij niet in zichzelf, maar houdt hij een tijdje stand: want als er verdrukking of vervolging komt vanwege het woord, wordt hij door en door beledigd.” ~ Mattheüs 13:18-21

Je wilt er niet aan beginnen en gewoon een tijdje volhouden. Je wilt het helemaal maken. Daarom moet je diep graven en alle stenen voor je hart verzamelen die eruit moeten worden gehaald. Laat er geen enkele achter die je kent!

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK