Herstel van zonde en verslaving – Stap 7 – Nederigheid en gebed

7. Vroeg Hem nederig om ons te vergeven en onze tekortkomingen weg te nemen

Dus nu hebben we stap 6 voltooid, waar we een volledige lijst hebben gemaakt van al het gedrag dat we uit ons leven willen verwijderen. En terwijl we deze lijst ontwikkelden, hebben we ook hard gewerkt om het nieuwe gedrag te identificeren waarmee we het oude zouden vervangen.

Maar terwijl we aan deze lijst werkten, begon de realiteit door te dringen: "Ik kan dit niet alleen!" Onze kwetsbaarheid en onze hopeloosheid van onze eigen zwakheden; we weten niet alleen, maar we voelen scherp! En dus overspoelt Satan onze geest met de gedachte “het is onmogelijk! Hoe ga ik dit ooit doen?”

Daarom hebben we stap 7 hard nodig. In stap 6 hebben we niet alleen het plan ontwikkeld, we voelden ook zelf de onmogelijkheid van het plan. En dus heeft het ons enorm vernederd tot waar we moeten zijn, in stap 7. Omdat we dat diepe gevoel van nederigheid nodig hebben, om de troon van God te kunnen bereiken met onze roep om hulp. En het is belangrijk dat we deze nederige plek bereiken, waar God ons zal ontmoeten!

“En zullen zeggen: Werpt u op, werpt u op, bereidt de weg, neemt het struikelblok op van de weg van mijn volk. Want zo zegt de Hoge en Verhevene Die de eeuwigheid bewoont, wiens naam Heilig is; Ik woon in de hoge en heilige plaats, ook met hem die van een verslagen en nederige geest is, om de geest van de nederigen nieuw leven in te blazen en om het hart van de verslagenen nieuw leven in te blazen.” ~ Jesaja 57:14-15

Nederigheid stelt ons in staat om te veranderen

Step 6 helped us identify the stumbling blocks that need to be removed to “prepare the way.” And in the scripture above, we now see that God will meet with us in this humble place, and help us. Yes, in this humbling situation where we know we can’t do this on our own: there he will revive us!

'Maar hij geeft meer genade. Daarom zegt hij: God weerstaat de hoogmoedigen, maar schenkt genade aan de nederigen. Onderwerp u daarom aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van je wegvluchten.” ~ Jakobus 4:6-7

We vernederen onszelf door om zijn genade en vergeving te vragen voor de dingen die we hebben gedaan. Want het is deze vergeving toegepast op ons hart, die ervoor zorgt dat we de genade hebben om succesvol verder te gaan.

"In wie wij verlossing hebben door zijn bloed, de vergeving van zonden, volgens de rijkdom van zijn genade" ~ Efeziërs 1:7

Onze zonden zijn zo groot dat het voor ons onmogelijk is om ze te overwinnen. Daarom is het alleen door de liefde van een Verlosser, die bereid was om als offer voor ons te sterven, voor ons mogelijk om verlost te worden van de macht van de zonde.

“But not as the offense, so also is the free gift. For if through the offense of one many be dead, much more the grace of God, and the gift by grace, which is by one man, Jesus Christ, hath abounded unto many.” ~ Romans 5:15

Vergeving voor alles, zodat alles kan worden veranderd

Bij het zoeken naar deze barmhartige genade vragen we niet om selectieve vergeving, alleen voor de bepaalde zonden die de meeste problemen voor ons hebben veroorzaakt. Jezus stierf voor al onze zonden, zodat wij van ze allemaal verlost kunnen worden.

He did not die so that we can hold on to certain sins that seem more socially acceptable to mankind. He died to restore first our relationship with the heavenly Father, by removing sin from our lives. Most of mankind is separated from the heavenly Father because of their own sins. So clearly understand, our objective is not to be reconciled to a pool of sinful relationships amongst mankind. The purpose is to remove all addictions completely, including mankind’s addiction to sin! Personal integrity with God will enable us to have true integrity in all our relationships with the rest of mankind.

Because of the general watered down integrity of nominal modern-day Christianity, most people think that a relationship with God as a half-hearted, self-seeking purpose. Anything called Christian that lives with pure integrity and faithfulness, is often considered fanatical. But consider this: because of the half-hearted integrity of others, our list in Step 4 includes many painful memories of what half-hearted people have done to us. And additionally, through our addiction, we have been half-hearted. And through our half-heartedness we have also hurt others.

Dus waarom zouden we denken dat een halfslachtige relatie met God zal opleveren wat we moeten veranderen? Waarom zou God tussenbeide komen om ons te helpen, alleen maar om ons hem op dezelfde manier te laten behandelen als we anderen al hebben behandeld? Nee! Het is tijd om volledig te veranderen. Het is tijd om God met heel ons hart te zoeken!

“Want ik ken de gedachten die ik aan u denk, zegt de Heer, gedachten van vrede, en niet van kwaad, om u een verwacht einde te geven. Dan zult u mij aanroepen, en u zult gaan en tot mij bidden, en ik zal naar u luisteren. En gij zult mij zoeken en mij vinden, wanneer gij mij met heel uw hart zult zoeken.” ~ Jeremia 29:11-13

Vergeving voor anderen

Daarnaast is het belangrijk dat we begrijpen dat we bereid moeten zijn om anderen te vergeven: als we verwachten dat God ons vergeeft.

Back in Step 4, we created a very sensitive list. This list no doubt included painful things that others had done to us. But a critical part of our ability to be healed of the behaviors that have developed in our lives, is that we must be willing to forgive from the heart those that have harmed and betrayed us. If we are not willing to forgive, we will not be able to receive complete healing.

Herinner je je deze tekst die we in stap 6 hebben besproken nog?

“Let all bitterness, and wrath, and anger, and clamor, and evil speaking, be put away from you, with all malice: And be ye kind one to another, tenderhearted, forgiving one another, even as God for Christ’s sake hath forgiven you.” ~ Ephesians 4:31-32

Deze tekst leert ons hoe we oud gedrag kunnen wegdoen en vervangen door nieuw gedrag. En merk op dat een cruciaal onderdeel van ons nieuwe gedrag is "elkaar vergeven, zoals God u om Christus' wil heeft vergeven."

Het is onmogelijk om volledig genezen en vergeven te worden, als we niet bereid zijn onszelf los te laten en te vergeven! Jezus leerde ons heel duidelijk dat dit zo is.

“Toen kwam Petrus naar hem toe en zei: Heer, hoe vaak zal mijn broer tegen mij zondigen en ik hem vergeven? tot zeven keer? Jezus zei tot hem: Ik zeg u niet tot zevenmaal toe, maar tot zeventig maal zevenmaal." ~ Mattheüs 18:21-22

Vervolgens vertelde hij een gelijkenis over iemand die een ander niet wilde vergeven. En daarom werd hij er zwaar voor gestraft. En Jezus voltooide deze gelijkenis over deze meedogenloze dienaar op deze manier:

"Toen zei zijn heer, nadat hij hem had geroepen, tot hem: O gij slechte dienaar, ik heb u al die schuld kwijtgescholden, omdat u naar mij verlangde. Hadt gij ook geen medelijden gehad met uw medeslaaf, zoals ik medelijden had met u? En zijn heer was vertoornd en leverde hem over aan de folteraars, totdat hij alles zou betalen wat hem verschuldigd was. Zo zal ook mijn hemelse Vader u doen, indien gij van harte niet een ieder zijn broeder hun overtredingen vergeeft.’ ~ Mattheüs 18:32-35

So it is clear that if we are not willing to forgive what others have done to us, that we will continue to be tormented in our own mind and heart. Just as the scripture states above: “…and delivered him to the tormentors…”

Het "alles om mij" leven verzaken

In my past, my life was mostly “all about me.” Consequently, most of my relationships have been impacted in some way as I sought what I wanted, and I placed defending myself as more important than what others needed.

Dus hoe zit het nu? Ben ik volledig bereid om op een nieuwe manier te leven? Een manier die niet alleen over mij gaat?

I Am Ready!

I know I will need help, therefore I am ready to ask forgiveness and to seek God for all the help I need. And I’m ready to seek that help from others also; and I’m willing to go through whatever things he would have me go through to get the help I need. You see, I have fully purposed this in my heart, and I am ready and willing for a complete change!

The old person I have been, needs to die. I need to become a new creature in Christ Jesus through his forgiveness and deliverance!

“Daarom, indien iemand in Christus is, is hij een nieuw schepsel: oude dingen zijn voorbijgegaan; zie, alle dingen zijn nieuw geworden.” ~ 2 Korintiërs 5:17

Laten we dus zijn als de tollenaar die zijn zonden blootlegde en openstelde voor de Heer en om genade en hulp smeekte.

“En de tollenaar, die van verre stond, wilde niet zozeer zijn ogen opheffen naar de hemel, maar sloeg op zijn borst, zeggende: God, wees mij zondaar genadig. Ik zeg u, deze man ging meer gerechtvaardigd naar zijn huis dan de andere; want een ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden; en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.” ~ Lukas 18:13-14

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK