Herstel van zonde en verslaving – Stap 9 – Vergeving en restitutie

9. Maakte het waar mogelijk rechtstreeks goed met zulke mensen, behalve wanneer dit hen of anderen zou kwetsen.

'Als ik nogmaals tot de goddelozen zeg: U zult zeker sterven; als hij zich van zijn zonde afkeert en doet wat wettig en juist is; Als de goddelozen herstel de belofte, geef opnieuw dat hij had beroofd, wandel in de statuten van het leven, zonder onrecht te bedrijven; hij zal zeker leven, hij zal niet sterven. Geen van zijn zonden die hij heeft begaan, zal hem worden genoemd: hij heeft gedaan wat wettig en juist is; hij zal zeker leven.” ~ Ezechiël 33:14-1

Yes, confession and restitution is an important part of the Gospel, and of our healing. Forgiveness from others helps to bring about closure and healing for both them and us! Because when we hurt someone else, we also hurt ourselves.

Wantrouwen overwinnen om vergeving te vragen

In het Oude Testament stal Jacob het eerstgeboorterecht van Esau. En daarom was Esau erg verbitterd en wilde zijn broer doden. En dus vluchtte Jacob naar een ander land. Na vele jaren keerde Jacob terug, en hij wist dat hij zich zou moeten vernederen en zijn broer onder ogen zou moeten zien om vergeving te zoeken. En dus deed hij dat in een oude traditie van volledige nederigheid voor zijn broer.

“En hij ging voor hen uit en boog zich zevenmaal ter aarde, totdat hij dicht bij zijn broer kwam. En Esau rende hem tegemoet, omhelsde hem, viel hem om de hals en kuste hem, en zij weenden.” ~ Genesis 33: 3-4

Er was die dag een grote genezing! Iets dat de harten jarenlang had gekweld, was nu opgelost. Er was sluiting van deze kwestie tussen deze twee broers.

Als we al een aantal jaren verslaafd zijn, hebben we de neiging om tegelijkertijd een wantrouwen jegens andere mensen te ontwikkelen. En dus zal deze stap van het zoeken naar vergeving ook moed vergen. Omdat we onszelf zullen moeten vernederen en dit wantrouwen moeten overwinnen. Anders zoeken we geen verzoening. Dit zal moeten gaan over het juiste doen, meer dan onszelf beschermen.

En dus nemen we nu de lijst die we hebben ontwikkeld in Stap 8: Accountability, en beginnen we actie te ondernemen achter onze accountability. We beginnen één voor één aan onze lijst te werken totdat we iedereen om vergeving hebben gevraagd en we de schulden hebben terugbetaald. En afhankelijk van elke situatie kan het lang duren voordat we deze stap 9 volledig hebben voltooid. Maar laten we toch trouw blijven om deze te voltooien.

“Geef hun toch vandaag de dag hun land, hun wijngaarden, hun olijfgaarden en hun huizen terug, ook het honderdste deel van het geld, en van het koren, de wijn en de olie, die u eist. van hen. Toen zeiden zij: Wij zullen ze teruggeven en zullen niets van hen eisen; zo zullen we doen wat u zegt. Toen riep ik de priesters en zwoer van hen dat ze naar deze belofte zouden handelen." ~ Nehemia 5:11-12

Some of us had larger financial restitutions to make, then what we could do at one time. And so we had to make arrangements to gradually pay back as we were able. But how wonderful it is when the last payment is made!

We hebben wijsheid nodig bij het zoeken naar verzoening

Maar tegelijkertijd leert het evangelie ons ook dat we wijsheid moeten gebruiken over fouten die we in het verleden hebben begaan. Soms is het het beste dat bepaalde zonden voor altijd verborgen blijven, weg van de mensen die diep gekwetst zouden worden door de kennis van die zonde.

“Men do not despise a thief, if he steal to satisfy his soul when he is hungry; But if he be found, he shall restore sevenfold; he shall give all the substance of his house. But whoso committeth adultery with a woman lacketh understanding: he that doeth it destroyeth his own soul. A wound and dishonor shall he get; and his reproach shall not be wiped away. For jealousy is the rage of a man: therefore he will not spare in the day of vengeance. He will not regard any ransom; neither will he rest content, though thou givest many gifts.” ~ Proverbs 6:30-35

Why does the scripture describe it this way? Because of the deep hurt that is caused by such a sin against a man and his relationship with his wife. It can cause a very deep and unbearable emotional pain. If this sin has happened, but yet it has been hid from the one that it would hurt the most, it is best that it be left hid from them forever if possible.

Also, some sins we may have committed, may be worthy of a punishment under the law. Therefore it is best that we get wise counsel before we would try to make this particular wrong right. Handling something in a wrong way, could bring about a much more severe penalty upon ourselves, if it ever was brought before a Judge of the court.

Zelfs Jezus waarschuwde ons om dingen voor een rechter te laten komen. En dus raadde hij aan om het zonder rechter op te lossen.

'Ga snel met uw tegenstander akkoord, terwijl u hem in de weg staat; opdat de tegenstander u niet te eniger tijd aan de rechter uitlevert, en de rechter u aan de dienaar uitlevert, en u in de gevangenis wordt geworpen. Voorwaar, ik zeg u: u zult daar in geen geval uitkomen, voordat u de allerhoogste penning hebt betaald." ~ Mattheüs 5:25-26

Get wise advice on how to go about taking care of our past wrongs. You will be glad you did!

We moeten onszelf ook vergeven

En tot slot is er nog een laatste persoon van wie we vergeving moeten vragen. Dat zijn wijzelf. We moeten bereid zijn onszelf te vergeven, zodat ons verleden volledig kan worden opgelost in ons hart en onze geest.

“Broeders, ik reken mezelf niet te hebben gepakt: maar dit ene ding dat ik doe, de dingen vergetend die achter zijn, en me uitstrekkend naar de dingen die ervoor zijn, streef ik naar het doel voor de prijs van de hoge roeping van God in Christus Jezus. Laten wij daarom, zovelen als volmaakt zijn, aldus denken: en indien u in iets anders denkt, zal God u zelfs dit openbaren.” ~ Filippenzen 3:13-15

The better word for “perfect” in the scripture above is: “mature.” And maturity especially speaks to taking responsibility to resolve past wrongs, so we can be reconciled. And when they have all been resolved, we must be mature enough to accept the resolution, so that we can move on in life.

En dus is de volgende stap, Stap 10, getiteld: "Verantwoordelijkheid aanvaarden".

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK