Herstel van zonde en verslaving – Stap 10 – Verantwoordelijkheid aanvaarden

10. Doorgegaan met het maken van persoonlijke inventaris en als we het bij het verkeerde eind hadden, gaven we dat meteen toe.

We gaan onze goede dagen hebben, en ontmoedigende dagen. En soms, keer op keer, hebben we iemand anders nodig om ons te helpen. Om naar ons te luisteren. Om ons te helpen op de 'rechte en smalle weg die naar het leven leidt' te blijven.

En laten we dus dicht bij de echte vrienden blijven die we hebben gevonden tijdens onze stappen 1 tot en met 9. Omdat ze zullen helpen om voor onze ziel te zorgen.

"Owees uw [geestelijke] leiders niet en onderwerp u aan hen [erkennend hun gezag over u], want zij waken over uw ziel en bewaken voortdurend uw geestelijk welzijn als degenen die rekenschap zullen afleggen [van hun rentmeesterschap over u]. Laat ze dit met vreugde doen en niet met verdriet en gekreun, want daar heb je geen baat bij.” ~ Hebreeën 13:17 versterkt

Wees bereid om herderd te worden

Een echte vriend zal je eraan herinneren wat er nodig is om op het juiste pad te blijven. En dat is wat een echte predikant ook zal doen. En dat is in het bijzonder wat de schriftplaats in Hebreeën 13:17 hierboven beschrijft. Eentje die als herder verantwoordelijk is voor de schapen.

“Zoals een herder zijn kudde zoekt op de dag dat hij onder zijn schapen is die verstrooid zijn; zo zal ik mijn schapen zoeken en ze verlossen uit alle plaatsen waar ze verstrooid zijn op de bewolkte en donkere dag.” ~ Ezechiël 34:12

Zonde en verslaving veroorzaken een wolk over ons leven. Maar de helderheid van de waarheid kan ons naar buiten leiden. En dat heeft veel te maken met wat we tot nu toe in stap 1 tot en met 9 hebben geïdentificeerd. En een echte vriend-herder zal ons leiden door de helderheid van de waarheid.

Als je een echte en trouwe vriend-herder vindt, blijf dan dicht bij hen. Omdat ze moeilijk te vinden zijn in dit leven.

“Maar toen hij de scharen zag, werd hij met ontferming over hen bewogen, omdat ze flauwvielen en verspreid werden, als schapen die geen herder hebben. Toen zei hij tot zijn discipelen: De oogst is waarlijk groot, maar arbeiders zijn er weinig; Bid daarom de Heer van de oogst, dat Hij arbeiders zal uitzenden om zijn oogst binnen te halen.” ~ Mattheüs 9:36-38

In this scripture above, Jesus was talking about people who were able to go to the house of worship, the synagogue, every week. They had leaders there who would lead them in prayer, singing, and in teaching from the scriptures. But Jesus did not describe them as “shepherds.” He said the people were “as sheep having no shepherd.”

So let us consider what a true shepherd-pastor is. They are more than a leader of a worship service. They are more than a leader-organizer of a congregation. They need to know how to shepherd-pastor the people. To individually help them with their needs. And those kind of shepherd-pastors are rare and hard to find!

Een echte herder zal waarheid niet met leugens vermengen. Een echte herder zal je leiden door een waar evangelie. Door het ware getuigenis van Jezus Christus, die de weg, de waarheid en het leven is.

"Jezus zei tot hem: Ik ben de weg, de waarheid en het leven: niemand komt tot de Vader dan door Mij." ~ Johannes 14:6

Dus een echte vriend-herder zal op dezelfde manier leiden als Jezus zou weiden: zodat je in de voetsporen van de Heiland kunt treden.

"De heer is mijn herder; Ik zal niet willen. Hij laat mij neerliggen in groene weiden: hij leidt mij langs de stille wateren. Hij herstelt mijn ziel: hij leidt mij op de paden van gerechtigheid ter wille van zijn naam. Ja, al ga ik door het dal van de schaduw des doods, ik zal geen kwaad vrezen: want Gij zijt met mij; uw stok en uw staf, zij troosten mij.” ~ Psalm 23:1-4

The rod and staff represent things that a loving shepherd would use to direct and to correct his sheep. But a shepherd of the sheep would not use these to harm them. And so the sheep were actually comforted by the rod and the staff. And the Word of God is also compared to a rod for the purposes of correction, and instruction for measuring to righteousness.

“All scripture is given by inspiration of God, and is profitable for doctrine, for reproof, for correction, for instruction in righteousness: That the man of God may be perfect, thoroughly furnished to all good works.” ~ 2 Timothy 3:16-17

Note: remember that “perfect” here means mature. A mature person takes responsibility by listening and taking correction.

Pas op voor wolven

So as we identify true friend-shepherds, let us be careful that we don’t get taken advantage of by a wolf in sheep’s clothing. Seek only for pure living, which is the straight and narrow way. Do not allow a false shepherd to lead you into the easier broadway. You have done the hard work to restore relationships in your life. Continue in the hard work of respecting those relationships. Including finding a seasoned shepherd who knows how to respect all relationships, according to the Word of God.

Note: True relationships are long-term. So we must accept responsibility for maintaining them for life.

“Daarom doet u al wat u wilt dat de mensen u aandoen, alzo voor hen: want dit is de wet en de profeten. Ga binnen door de enge poort: want wijd is de poort, en breed is de weg, die naar het verderf leidt, en velen zijn er die daardoor naar binnen gaan: want eng is de poort, en smal is de weg, die naar het leven leidt , en er zijn er maar weinig die het vinden. Pas op voor valse profeten, die in schaapskleren naar u toe komen, maar van binnen roofzuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zult u ze kennen. Verzamelen mensen druiven van doornen of vijgen van distels? Evenzo brengt elke goede boom goede vruchten voort; maar een verdorven boom brengt slechte vruchten voort.” ~ Mattheüs 7:12-17

Jesus did not say you will know them by their gifts. But rather by their fruits. It is critical that you know the difference. There are many gifted ministers that are leading people astray today! And the reason why it is so easy to do this, is because people are relying on the gift that the minister has. And they are not inspecting the fruit of their lives.

People have a strong tendency towards the idolatry of worshiping a gift in an individual. This not only happens with minister gifts. But it happens in the entertainment industry, the sports industry, and politics. People gather around and follow others that have gifts, and they can be easily misled. This is specifically why the Apostle Paul warned against this.

“Now concerning spiritual gifts, brothers, I would not have you ignorant. You know that you were Gentiles, carried away to these dumb idols, even as you were led.” ~ 1 Corinthians 12:1-2

The reason the scriptures warns us against the broadway, is because it is easy to drift. There’s not much struggle with the broadway. Not much working and putting forth the effort. You’re just sitting back and taking it easy. But continuing in the narrow way takes some “striving” because it is actually a struggle.

“Strive to enter in at the straight gate: for many, I say unto you, will seek to enter in, and shall not be able.” ~ Luke 13:24

So what this means is that we again look over steps 4 through 9, and keep going over them as often as I need to. But… Not taking as long to correct ourselves. We learn to “promptly admit” when we have a need, and we promptly take care of that need. Laat de dingen niet blijven hangen totdat ze ons weer overweldigen.

Let op: hier moet je aan blijven werken.

'Waardoor ons buitengewoon grote en kostbare beloften zijn gegeven: opdat u hierdoor deel zou hebben aan de goddelijke natuur, ontkomen aan het verderf dat door lust in de wereld is. En daarnaast, met alle ijver, voeg aan uw geloof deugd toe; en naar deugd kennis; En tot kennisbeheersing; en tot matigheid geduld; en tot geduld godsvrucht; En tot godsvrucht broederlijke vriendelijkheid; en tot broederlijke vriendelijkheid liefdadigheid. Want indien deze dingen in u zijn en overvloedig zijn, maken zij u, dat gij noch onvruchtbaar noch onvruchtbaar zult zijn in de kennis van onze Here Jezus Christus. Maar hij die deze dingen mist, is blind en kan niet in de verte zien, en is vergeten dat hij van zijn oude zonden gereinigd was. Daarom, broeders, besteedt liever ijver om uw roeping en verkiezing waar te maken: want als u deze dingen doet, zult u nooit vallen: want zo zal u overvloedig worden gediend in het eeuwige koninkrijk van onze Heer en Heiland, Jezus Christus. Daarom zal ik niet nalatig zijn om u altijd aan deze dingen te herinneren, hoewel u ze weet, en bevestigd wordt in de tegenwoordige waarheid.” ~ 2 Petrus 1:4-12

Besteed aandacht aan wat problemen voor u veroorzaakt

En terwijl we blijven werken om stabiliteit en trouw aan ons leven toe te voegen, laten we ons ook bewust zijn van de vonken die mogelijk een lastige brand voor ons kunnen veroorzaken. Laten we snel inspelen op onze behoeften wanneer er problemen ontstaan.

“Broeders, ik reken mezelf niet te hebben gepakt: maar dit ene ding dat ik doe, de dingen vergetend die achter zijn, en me uitstrekkend naar de dingen die ervoor zijn, streef ik naar het doel voor de prijs van de hoge roeping van God in Christus Jezus. Laten wij daarom, zovelen als volmaakt zijn, aldus gezind zijn; en indien u in iets anders denkt, zal God u zelfs dit openbaren. Desalniettemin, waartoe we al hebben bereikt, laten we volgens dezelfde regel wandelen, laten we hetzelfde bedenken." ~ Filippenzen 3:13-16

We accepteren dat we, om een nieuw leven te behouden zonder afhankelijkheid van middelen, de ingeslagen weg 'vast moeten houden' en door blijven gaan. Dit is niet zomaar een "glijden naar een nieuw leven"-plan. Het vergt regelmatig werk om te behouden wat we hebben en om op koers te blijven. We moeten periodiek opnieuw onderzoeken waar we zijn, en indien nodig aanpassingen maken voor een koerscorrectie wanneer we zelfs maar een klein beetje beginnen af te wijken.

'Onderzoek uzelf of u in het geloof zijt; bewijs jezelf. Weet u zelf niet hoe Jezus Christus in u is, tenzij u verworpen bent?” ~ 2 Korintiërs 13:5

The word “reprobate” means to be without judgement. Meaning we no longer examine ourselves, and we can no longer discern where we are along the pathway. If we begin to stray, it will take the mercy of the Lord (perhaps through someone who knows us and some of our past weaknesses) to straighten us up. This is why it is wise to continue to come to the meetings and services so we can build the necessary discipline into our lives to stay on course. These necessary corrections can sometimes also seem a bit painful, but yet they are still necessary!

‘En u bent de vermaning vergeten die tot u spreekt als tot kinderen, Mijn zoon, veracht de bestraffing van de Heer niet, en verslap niet wanneer u door Hem wordt berispt: Voor wie de Heer liefheeft, kastijdt hij, en geselt hij elke zoon die hij ontvangt. Indien gij kastijding verdraagt, God handelt met u als met zonen; want welke zoon is hij die de vader niet kastijdt? Maar indien gij zonder kastijding zijt, waarvan allen deel hebben, dan bent gij bastaarden, en geen zonen. Bovendien hebben we vaders van ons vlees gehad die ons hebben gecorrigeerd, en we hebben hun eerbied gegeven: zullen we niet veel liever onderworpen zijn aan de Vader der geesten en leven? Want zij hebben ons inderdaad een paar dagen gekastijd naar hun eigen genoegen; maar hij voor ons voordeel, opdat wij deel zouden hebben aan zijn heiligheid. Nu lijkt geen kastijding voor het heden vreugdevol, maar pijnlijk te zijn: niettemin brengt het daarna de vreedzame vrucht van gerechtigheid voor hen die daardoor worden uitgeoefend. Heft daarom de handen op die neerhangen en de zwakke knieën; En maak rechte paden voor uw voeten, opdat het kreupele niet van de weg wordt gekeerd; maar laat het liever genezen.” ~ Hebreeën 12:5-13

Verdraag de tijdelijke pijn, zodat de volledige genezing kan plaatsvinden!

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK