God gedenken terwijl je jong bent

Er is iets speciaals aan jong zijn. Het maakt niet uit of je te lang bent of een beetje mollig, of misschien heb je een paar onvolkomenheden; er is een natuurlijke schoonheid die hoort bij gewoon jong zijn. Jonge mensen en kinderen zijn niet alleen mooi vanwege hun jeugd, maar ook vanwege de kinderlijke hoop die God in hen stelt. Het is een natuurlijk verschijnsel dat hoort bij het kind zijn. En het lijkt niet uit te maken hoe slecht de situatie van een kind is; op de een of andere manier slaagt die kinderlijke hoop op een mooie toekomst erin om altijd van binnenuit te schijnen.

Toen ik een klein meisje was, groeide ik op in een klein stadje in Californië. Er waren veel kinderen in onze buurt. Ik speelde meestal met het kleine meisje aan de overkant van de straat, en soms was het leven moeilijk voor ons allebei. Onze families kenden God niet persoonlijk, en we weten dat zonde een manier heeft om te bederven wat goed zou kunnen zijn. Gelukkig werkten mijn ouders hard om ervoor te zorgen dat mijn broers en ik de dingen hadden die we nodig hadden. Onze kleding was niet altijd nieuw, en we aten veel rijst en bonen, maar ze hielden ons gezond en veilig, en daarom respecteer en hou ik van ze.

Jongeren en kinderen, als uw ouders of voogden, dat wil zeggen de personen die de verantwoordelijkheid voor u op zich hebben genomen, hun best doen om in uw behoeften te voorzien en van u houden, hen respecteren en liefhebben voor hun inspanningen. Zelfs als situaties niet altijd perfect zijn, zeg dan dank en bied aan om te helpen wanneer dat nodig is. Helpen is een manier om te laten zien dat je waardeert wat ze voor je doen.

Mijn kleine vriend en haar broers hadden niet zoveel geluk als ik. Haar vader en moeder verdienden meer geld dan de mijne, maar ze gaven alles uit wat ze hadden aan het feestleven. Dus mijn vriendin en haar broers hadden niet altijd eten en kleding zoals ze nodig hadden, en de andere kinderen in de buurt lachten hen uit. Maar ik herinner me wel dat mijn kleine vriend, ondanks het pesten, nog steeds hoop had op een betere dag. Ze bezat de kinderlijke hoop die God aan elk kind geeft, en haar omstandigheid kon dat niet wegnemen. Je kon het aan haar gezicht zien en je kon het aan haar stem horen als we samen speelden. Ik had het natuurlijk ook! Alle kinderen hebben het! Die kinderlijke hoop die droomt van een toekomst die nog moet komen. We zouden dingen zeggen als,

'Weet je wat ik wil worden als ik groot ben? Een leraar!" "Ik krijg een groot gezin met tien kinderen!"

Hoevelen van jullie jonge mensen hebben gezegd: “Op een dag ga ik de diensten voor Afrika vertalen, net als broeder Benaiah? Of ik ga de jonge mensen onderwijzen, net als broeder Ross! of misschien wil je net als broeder Richard predikant worden! Jonge zusters, ik weet zeker dat er ook rolmodellen voor jullie zijn.

Kinderlijke hoop is het unieke geschenk dat God aan alle kinderen en jongeren geeft, en God heeft een speciale boodschap voor jou die die hoop bezit.

Prediker 12:1

'12 Denk nu aan uw Schepper in de dagen van uw jeugd, terwijl de kwade dagen niet komen, noch de jaren naderen, wanneer u zegt: Ik heb er geen behagen in;

Jongeren en kinderen, deze boodschap is voor jullie. Onze grote God inspireerde de schrijver van Prediker om deze woorden op te schrijven voor jullie die jong zijn. Maar wat bedoelt de schrijver met de boze dag? God wil dat je je tot Hem wendt voordat de zorgen van het leven je beginnen te wegen. Naarmate we volwassener worden in het leven, groeien onze verantwoordelijkheden ook met elke keuze die we maken voor onze toekomst, en God wil een deel van onze keuzes zijn. Hij heeft een plan voor je leven. Jezus wil dat je je tot Hem keert voordat je lichaam niet langer sterk en gezond is. Hij wil ook je hart voordat zonde de kinderlijke hoop die God je gaf vernietigt - de hoop die droomt van een veelbelovende toekomst. In wezen, jonge mensen, zegt God:, denk aan mij voordat je beslissingen neemt die littekens op je geest en hart achterlaten.  In sommige gevallen kunnen herinneringen aan de geest en pijn in het hart veroorzaakt door zonde zwaar wegen lang na berouw. De keuze om te zondigen zal Gods gave van kinderlijke hoop vernietigen.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een jonge man die een oor had om God te horen toen hij jong was. Dit verslag in de Bijbel begint als een verhaal over een jonge vrouw, Hanna genaamd, die geen kinderen kon krijgen. Uiteindelijk gaf God Hanna haar eerste zoon, en ze beloofde God dat als hij oud genoeg was, ze hem naar de tempel zou brengen om in dienst van God te leven. Dit betekent dat Samuël, de zoon van Hanna, zo nodig in de tempel zou werken. Dus de tijd kwam eindelijk, en de jonge Samuëls vader liet hem onder de hoede van de hogepriester Eli.

Eli had zelf twee zonen. En zijn zonen werkten ook in de tempel en bereidden de offers van de Heer voor van het volk. Maar er was een enorm probleem. Eli's zonen waren slecht, en ze waren voortdurend ongehoorzaam aan de wetten van het offeren in de tempel. God was niet tevreden met Eli, omdat het Eli's verantwoordelijkheid was om zijn zonen te corrigeren en de wetten van opoffering goed na te leven. Dus een man van God kwam naar Eli met een boodschap die rechtstreeks van God kwam.

1Samuël 2:29

29 Waarom schopt u tegen Mijn offer en Mijn offer dat Ik in Mijn woning heb geboden, en eert u uw zonen meer dan Mij, om u vet te maken met het beste van al het offer van Israël, Mijn volk?'

Eli en zijn zonen stalen van God door het beste deel van het offer voor zichzelf te nemen. God was boos en zei tegen Eli: Eli, er zijn consequenties als jij en je zonen hiermee doorgaan.  Herinnert u zich nu Samuel, de jongen in de tempel? Hij was anders vanaf het moment dat zijn vader Elkana hem bij Eli bracht. Samuël diende de Heer en zijn getuigenis ging op deze manier voort.

1Samuël 2:18

18 Maar Samuël diende voor het aangezicht des Heren, als een kind, terwijl hij een linnen efod droeg.

Dus je ziet, jonge mensen, je hoeft niet oud te zijn om goede werkers voor God te zijn. Toen Samuël volwassen werd en voor de Heer diende, raakte God meer teleurgesteld in Eli en zijn zonen. Maar God zou Eli nog een waarschuwing sturen, en de boodschap zou komen van iemand in zijn eigen huishouden.

Op een nacht, toen de jonge Samuel in zijn bed sliep, hoorde hij zijn naam roepen -Samuël, SamuëlHier ben ik, zei Samuël terwijl hij naar Eli rende; jij genaamd?  Eli reageerde en zei: Ik heb je niet gebeld Samuel. Ga liggen.  Dus Samuël gehoorzaamde, deed wat Eli hem opdroeg. Toen hoorde hij zijn naam weer, Samuel. Dus nogmaals, Samuël ging naar Eli en zei: Hier ben ik Eli omdat je me riep, en Eli vertelde hem opnieuw: Samuël, ga liggen. ik bel je niet. Zie je, voordat dit gebeurde, begreep Samuël God niet en wist hij niet hoe het was om Zijn stem te horen. Dus Samuël realiseerde zich niet dat het God was die al die tijd tot hem sprak. Maar zijn hart was zo zuiver en vol van zo'n kinderlijke hoop dat hij een oor had om Gods stem te horen.

1Samuël 3:7

“7(Nu kende Samuël de heer, noch was het woord van de heer toch aan hem geopenbaard.)”

Dit scenario zou zich drie keer voordoen voordat Eli eindelijk inzag dat het de Heer was die Samuël riep.

1Samuël 3:8

“8 En de Heer riep Samuël voor de derde keer. Hij stond op, ging naar Eli en zei: "Hier ben ik, want je hebt me geroepen." Toen bemerkte Eli dat de Heer de jongen had geroepen.”

Dus zei Eli voor de derde keer tegen Samuël: ga liggen en als je je naam hoort zeggen, Spreek Heer, want uw dienaar hoort u. Dus Samuël deed wat Eli opdroeg, en de Heer kwam voor Samuël en sprak met hem over Eli, zijn zonen en de toekomst van Israël. Toen vroeg Eli aan Samuël wat God had gezegd, en Samuël was bang om Eli te vertellen wat God had gezegd, maar Samuël was toch gehoorzaam en vertelde Eli alles wat God had gezegd.

Dus we hebben geleerd dat Samuël een oor had om Gods stem te horen, zelfs als een kind dat God nog niet begreep. Hij bezat kinderlijke hoop die nog niet bedorven was door de zorgen van het leven of de last van de zonde. Jonge mensen, wisten jullie dat God tot deze hoop in jullie wil spreken? Hij heeft een plan voor je leven. Hoop op een veelbelovende toekomst.

Jeremia 29:11

Want ik ken de gedachten die ik aan u denk, zegt de Heer, gedachten van vrede, en niet van kwaad, om u een verwacht einde te geven.

Deze tekst is hoe God over je denkt, gedachten van vrede met een verwacht einde. God heeft een goed plan voor je. Weet je dat Samuël God nooit heeft verlaten? Zelfs toen hij een man werd, bleef Samuël God trouw, en God gaf hem een gezin en maakte hem een profeet van de Heer. Toen Samuël moeilijke tijden doormaakte, zoals wij allemaal, was God bij hem om hem bij elke stap aan te moedigen.

God wil ook bij jou zijn, van je jeugd tot in je hogere jaren. Dus gedenk God terwijl je jong bent en geef vandaag je hart aan Hem.

SBT 

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK