Vragen, onderwerpen en antwoorden met Miangeni Academy (deel 3)

"Gehoorzaamheid aan God, ouders en leraren, wat zegt de Bijbel?"

Als we de Bijbel doorlezen, weten we dat we God moeten gehoorzamen. In feite zegt de Bijbel ook dat het beter is God te gehoorzamen dan de mens. Maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om degenen die om ons geven te gehoorzamen. We zullen daar wat later meer over praten. Laten we dus eens kijken naar wat de Bijbel zegt over onze gehoorzaamheid aan God.

Deuteronomium 11:1

1 Daarom zult u de Here, uw God, liefhebben en zijn opdracht, en zijn inzettingen, en zijn oordelen, en zijn geboden altijd onderhouden.”

Deze tekst zegt ons dat we de Heer moeten liefhebben, en dat we vervolgens zijn geboden moeten onderhouden of gehoorzamen. We vinden deze belofte van zegeningen in Deuteronomium als we Gods geboden voor ons gehoorzamen.

Deuteronomium 11:27-28

“27 Een zegen, indien u zich houdt aan de geboden van de Heer, uw God, die ik u heden gebied:

28 En een vloek, als u de geboden van de Heer, uw God, niet gehoorzaamt, maar afwijkt van de weg die ik u heden gebied, om achter andere goden aan te gaan, die u niet kent.’

De verzen die we zojuist hebben gelezen, instrueren ons om God lief te hebben en zijn geboden te gehoorzamen. Als we God liefhebben, zal het gemakkelijk zijn om te gehoorzamen. Zodat we kunnen zien hoe belangrijk het is om onze liefde voor God levend te houden in ons leven, zodat we gehoorzaam kunnen blijven aan Gods woord.

God roept ons ook op om onze ouders lief te hebben en te gehoorzamen. Wist je dat het eren van onze vader en moeder het vijfde gebod van de tien geboden is? Voor het geval je het misschien niet weet, de tien geboden zijn een cruciaal onderdeel van de christelijke geschiedenis. God maakte deze regels en schreef ze in steen voor Mozes om te delen met de Israëlieten. Als u een van deze geboden overtreedt, schendt u uw relatie met God. Dat gezegd hebbende, helpt het ons te begrijpen hoe belangrijk het voor God is dat we onze ouders respecteren, liefhebben en gehoorzamen.

Exodus 20:12

"12 Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen lang zullen zijn op het land dat de Here, uw God, u geeft."

Naarmate jongeren ouder worden en volwassen worden tot onafhankelijkheid, kan er een natuurlijke strijd ontstaan tussen de jongere en zijn ouders. Deze strijd is typisch voor jonge mensen die overgaan naar volwassenheid. Maar zelfs als we opgroeien tot tieners en jonge volwassenen, roept God ons nog steeds om onze ouders te gehoorzamen en te eren. Door onze ouders te eren, leren we God te verheerlijken en te eren, en als we God eren, blijven we heilig.

Efeziërs 6:1-3

“6 Kinderen, gehoorzaam je ouders in de Heer, want dit is juist.

2 Eer uw vader en moeder; dat is het eerste gebod met belofte;

3 Opdat het u goed zal gaan en u lang op aarde zult leven.’

Dus God wil dat we Hem gehoorzamen, en Hij wil dat we onze ouders gehoorzamen, en God roept ons ook op om degenen te gehoorzamen die de heerschappij over ons hebben. “Degenen die de heerschappij over ons hebben” zouden onze leraren of autoriteit in ons leven zijn die voor ons zorgen.

Hebreeën 13:17

17 Gehoorzaam hen die de heerschappij over u hebben en onderwerp u; want zij waken voor uw ziel, als zij die rekenschap moeten afleggen, opdat zij het met vreugde mogen doen, en niet met droefheid: want dat is nutteloos voor u.

Hier leert de schrijver ons dat wanneer we degenen gehoorzamen die voor onze ziel zorgen, ze vreugde zullen vinden door met ons samen te werken. Gehoorzaamheid aan goed en goddelijk gezag is een kenmerk van Redding. Wanneer God ons hart verandert, plaatst Hij iets in ons dat ons ertoe aanzet Zijn woord te gehoorzamen en degenen die op onze ziel letten. Jezus was ook een voorbeeld van gehoorzaamheid. Hij onderwierp Zijn wil aan God en ging naar het kruis voor onze zonden zodat we gered zouden worden.

Romeinen 5:19

"19 Want zoals door de ongehoorzaamheid van één man velen tot zondaars werden gemaakt, zo zullen door de gehoorzaamheid van één velen rechtvaardig worden gemaakt."

Adam bracht ongehoorzaamheid in ons hart, maar Jezus gaf ons het vermogen om te gehoorzamen door Zijn offer.

Toen de apostel Paulus het woord van God predikte, erkende hij degenen die bekeerd waren door hun gehoorzame natuur en hun aanvaarding van de waarheid. Wanneer we de verlossing ontvangen, geeft God ons de vrucht van Zijn Geest. Deze vruchten of kenmerken helpen ons om respectvol en gehoorzaam te zijn aan degenen die voor onze ziel zorgen.

Romeinen 16:19

“19 Want uw gehoorzaamheid is tot alle mensen gekomen. Daarom ben ik blij voor u, maar toch wil ik dat u wijs bent in het goede, en eenvoudig wat het kwade betreft.'

Galaten 5:22-23

“22 Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, zachtmoedigheid, goedheid, geloof,

23 Zachtmoedigheid, matigheid: tegen zulke is er geen wet.”

Een hart dat liefde, vreugde, vrede, zachtmoedigheid, goedheid en geloof bezit, zal geen moeite hebben om te gehoorzamen aan wat juist is; “daartegen bestaat geen wet!” dat is ware vrijheid in Christus! Romeinen leert ons ook om onderworpen te zijn aan God en degenen die Hij verordineert.

Romeinen 13:1

'13 Laat elke ziel onderworpen zijn aan de hogere machten. Want er is geen macht dan van God: de machten die er zijn, zijn door God verordend.”

Het sluiten van de Bijbel roept ons op om eerst God te gehoorzamen, onze ouders te gehoorzamen, en ook degenen die de heerschappij over ons hebben. Gehoorzaamheid is een groot deel van Gods woord. Als we gehoorzaam zijn, zijn we respectvol, en deze eigenschap is essentieel voor ons getuigenis. God zal ons ertoe aanzetten om degenen lief te hebben die voor onze ziel en ons welzijn zorgen. Hij is trouw om ons te helpen het verschil te begrijpen tussen iemand die echt van ons houdt en ons kwaad wil doen. Wees dus niet bang om gehoorzaam te zijn aan degenen die offers brengen om jou het best mogelijke leven te brengen. Geniet van de vrucht van verlossing in je leven en ware vrijheid in Christus.

Gedachten opgesteld door RHT

 

nl_NLNederlands
TrueBibleDoctrine.org

GRATIS
BEKIJK